Blir det verkligen ett OS?
Det mesta talar för det – trots att pandemin är långt ifrån över.
– Vi slösar varken tid eller energi på spekulationer huruvida spelen ska äga rum. Vi arbetar med hur spelen ska kunna genomföras, sade Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach i början av året.
Kostnaderna för spelen har stigit med 25 miljarder kronor bara det senaste året och är nu uppe i hisnande 131 miljarder, enligt New York Times.
Även för IOK står mycket på spel när tv-rättigheterna kan gå förlorade. Thomas Bach har flaggat för att det inte finns någon plan B gällande sommarspelen och menar att det är nu eller aldrig.
Med vinterspelen 2022 i grannlandet Kina runt hörnet är japanerna än mer angelägna om att vara det första land att genomföra ett OS sedan pandemin.
Sedan finns det så klart en stor fråga om det är ens är möjligt att genomföra ett olympiskt spel under rådande pandemin. Så sent som i fredags införde Japans premiärminister Yoshihide Suga nya åtgärder för att minska smittspridningen i Tokyo.
Vad tycker det japanska folket?
Sju av tio japaner vill att OS ställs in eller flyttas helt, enligt en opinionsundersökning som nyhetsbyrån Kyodo presenterade i veckan.
Nio av tio är oroliga för att OS kan leda till en ökad smittspridning i landet.
Hur är smittläget i Japan just nu?
Över 9 300 personer har dött i covid-19 i Japan och landet är nu inne på sin fjärde våg. Den brittiska virusmutationen har tagit över allt mer de senaste veckorna och tvingat både Tokyo och Osaka till nedstängningar.
Osakas guvernör Hirofumi Yoshimura stoppade även delar av den olympiska fackelstafetten efter besked om att staden hade 1 099 bekräftade coronafall under tisdagen, vilket är nytt rekord.
Fackelbärarna fick i stället lov att springa runt i en tom park.
Blir det någon publik?
Ja – men bara japanska åskådare släpps in på arenorna.
Det innebär att Tokyo-OS blir det första i den olympiska historien att arrangeras utan utländsk publik.
Hur stor del av läktarkapaciteten som kommer utnyttjas är inte klart.
Däremot går det redan nu att säga att det blir ett ovanligt tyst OS. Åskådarna uppmanas nämligen att bara applådera. Sjunga och ropa är inte tillåtet.
Måste alla idrottare vara vaccinerade?
Det finns inget krav på att idrottare och andra OS-deltagare måste vara vaccinerade, men IOK ser gärna att deltagare genomför vaccinationen. Både för hälsan och säkerheten – men också för att visa att de är goda förebilder.
I nuläget ser det ut som att många länder framför allt i västvärlden hinner vaccinera sina befolkningar i tid till OS.
Samtidigt är vaccinbristen stor i delar av världen och Kina har därför erbjudit sig att sälja doser som IOK kan fördela till fattiga länder inför spelen i sommar och vinter-OS i Peking nästa år.
Det har också diskuterats om idrottare ska få förtur i vaccinationskön. Ungern och Serbien har exempelvis öppnat för det. I Sverige är det inte aktuellt.
Hur ska smittspridning undvikas?
Alla deltagare ska ladda ner en hälsorapporteringsapp till sina telefoner, där de ska redogöra för sitt mående under mästerskapets. De ska också kunna visa upp ett negativt test som är taget kort innan avresan till Japan och dessutom måste kontakt med andra människor undvikas under 14 dagar innan de reser.
Vid sidan av det digitala rapporterandet handlar OS lite som Folkhälsomyndighetens rekommenderar i Sverige: undvik kontakt med andra, håll avstånd (minst två meter), undvik folksamlingar, tvätta händerna, rum och utrymmen ska vädras varje halvtimme
Munskydd ska användas, covid-19-tester kommer att genomföras regelbundet och värmekontroll görs vid insläpp till arenorna.
Vilka svenskar är uttagna?
Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Judo: Tommy Macias, 73 kg, Anna Bernholm, 70 kg.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Khaddi Sagnia, längdhopp, Fanny Roos, kula, Kalle Berglund, 1 500 meter, Andreas Kramer, 800 meter, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.
Skytte: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser.
Bordtennis: Mattias Falck, herrsingel, lag herrar.
Ridsport: Lag i dressyr, fälttävlan och hoppning.
Fotboll: Lag damer.
Handboll: Lag damer och lag herrar.
V ilka är största guldhoppen?
Stavhopparen Armand Duplantis är så klart den mest givne på Sveriges guldlista. 21-åringen, som har världsrekordet både inne och ute med 6,18 respektive 6,15, har tagit hem varenda tävling han ställt upp i både 2020 och 2021. Något annat än OS-guld vore nästan ett misslyckande för den unge stjärnan.
Simmaren Sarah Sjöström är också given på listan över svenska guldkandidater men det finns ett frågetecken. I februari föll 27-åringen på en isfläck och ådrog sig en armbågsfrakturen, vilket påverkat förberedelserna.
Stjärnan hoppas att hon kan vara tillbaka inför mästerskapet, men hintar om att hon kan ställa upp i färre grenar än planerat. Vid senaste OS i Rio de Janeiro tog Sjöström tre medaljer, en av varje valör (guld, silver och brons).
470-seglarna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Duon visade kapacitet under VM i portugisiska Vilamoura – genom att säkra guldet i den sista seglingen – och ska nog kunna upprepa framgången och lyckas även i Tokyo.
Utöver dessa finns så klart en drös av medaljkandidater – för att nämna några: Alex Kessidis, brottning, Sofia Mattsson, brottning, Daniel Ståhl, diskus, Perseus Karlström, gång, damernas fotbollslandslag och herrlandslaget i handboll.