90-årige VIF-profilen: "Har gjort allting"

Han har varit medlem i Vimmerby IF i mer än 75 år, och är en hängiven Vimmerby IF-supporter. Här berättar 90-årige Pelle Olsson om upplevelser och minnen från sin långa tid i Vimmerby IF.

Pelle Olsson har varit involverad i Vimmerby IF under drygt 75 av de hundra åren klubben har funnits.

Pelle Olsson har varit involverad i Vimmerby IF under drygt 75 av de hundra åren klubben har funnits.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Sport2019-11-09 10:00

– Jag gick med i föreningen omkring 1943-1944. Då fick jag en lapp från VIF att om jag är med och betalar medlemsavgift 30 år i sträck blir jag ständig medlem. Nu har jag frikort, guldkort och sånt där, berättar Pelle Olsson. 

Pelle är en synnerligen pigg 90-åring. Han går på i stort sett alla Vimmerby IF:s och Vimmerby Hockeys hemmamatcher. Han berättar också att han varje morgon brukar sitta på ett café och umgås med ett gäng andra pensionärer, som alla är yngre än honom själv. 

När vi ber honom berätta om sin relation till Vimmerby IF börjar Pelle direkt berätta om sina minnen och sitt idrottsutövande. Ett idrottsutövande som är otroligt brett. 

– När jag har sammankomst med vänner och bekanta så har de frågat vad jag har gjort i huvudsak. Då svarar jag att jag har gjort allting men blev ingenting, säger Pelle med ett brett leende. 

Sedan berättar han om hur han hållit på med alla möjliga idrotter inom VIF. Men det som ligger närmast hjärtat är ändå ishockeyn. 

Pelle var med och startade upp ishockeyn runt 1947-48 och spelade 16 säsonger i VIF. Flera av dem som lagkapten. 

– Det är nog det bästa minnet jag har från min tid i föreningen. Den resan vi gjorde med ishockeyn, säger Pelle och börjar berätta om hur de skottade och spolade isbanorna själva. 

Men även om ishockeyn kanske var det Pelle höll på med mest, är det långt ifrån det enda han gjort. Listan på sporter han har utövat kan nog göras längre än de han inte utövat. 

– Från början blev jag medlem för att vara med och spela fotboll. Där blev jag aldrig särskilt framgångsrik, utan spelade mest i B-laget. Sedan gick det över mer till friidrott. Jag var med på tävlingar och då framför allt i kastgrenarna. Det var kula och diskus. Sedan var jag med och hjälpte till när vi arrangerade tävlingar i friidrott. 

Pelle har också testat på att spela bandy på "Lergropen" som låg bredvid tegelbruket i Vimmerby. Bordtennis, skidor, tennis, bowling och boxning är andra sporter han har utövat, både för Vimmerby IF och andra föreningar. 

– Jag var med och introducerade varpa också i VIF. Det blev inte så långlivat, men vi höll på några år och det var roligt, säger Pelle. 

90-åringen, som är en av de äldsta, om inte den allra äldsta medlemmen i Vimmerby IF, har stenkoll på de flesta olika idrottslag i Vimmerby. 

– Innebandyn har inte riktigt frälst mig än, men annars tittar jag på nästan allt. Ishockey, bowling och fotboll. 

Pelle berättar att han följer både damernas och herrarnas fotbollslag i Vimmerby IF.

– Det är synd att de åkte ur nu båda två. Damerna tror jag det kan gå riktigt bra för om de får behålla laget och får tillbaka Nathalie Johanssons målfarlighet. Det var synd att hon missade den här säsongen. Förhoppningsvis kan herrarna komma tillbaka till division 3 också. Det är svårare att locka bra spelare i fyran. 

– Man får väl säga att jag är en riktig idrottsnörd, konstaterar Pelle när han pratar om de olika sporterna han följer. 

Vad var det som lockade dig med idrotten?

– Det var väl den här gemenskapen i ungdomen. När man växte upp så fanns det väl inte så mycket annat att göra, än att hålla på med idrott. 

Pelle har sett Vimmerby IF utvecklas under åren, och är glad över det sociala arbetet föreningen gör. 

– Det är väldigt fint det här med att klubben hjälper till med integration, och även gör så att handikappade får vara med. Det är en bra utveckling att alla, även handikappade till exempel, kan få spela fotboll. Jag är glad över att se hur klubben jobbar med att hjälpa människor, och det har de ju gjort väldigt framgångsrikt, säger Pelle. 

Hur mycket har Vimmerby IF betytt för staden och människor genom åren?

– Alltså det har ju varit en viktig del. Jag tror nog att föreningen var ännu viktigare förr. Nu finns det dels fler klubbar som konkurrerar och dels finns det så många andra intressen som lockar. Sedan är ju VIF en viktig del av staden också på en del sätt. Exempelvis Bullerby Cup är ju väldigt stort. 

Nu ser Pelle Olsson, som varit med under majoriteten av de hundra åren, fram emot att få fira Vimmerby IF:s hundraårsjubileum under lördagskvällen. 

– Ja, det ska bli skojigt. Framför allt blir det roligt att få se utställningen med lite tillbakablickar från förr. Det är lite nostalgi. Jag hoppas det blir trevligt.

Personligt

Pelle Olsson

Ålder: 90 år

Familj: Två döttrar, 4 barnbarn och ett barnbarnsbarn

Blir glad av: "Att jag mår bra och att min familj, mina barnbarn och barnbarns barn mår bra."

Blir ledsen av: "När man ser på TV alla tråkiga saker som händer ute i världen"

Favoritlag: AIK och Vimmerby IF. 

Favoritmat: "Jag är allätare, men jag har alltid gillar kåldolmar och kålpudding. Annars gillar jag fisk."

Aktuell som: en av VIF:s äldsta medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!