Aiesh-straffar tog Göteborg till semifinal

Kyligast i hettan på Tele2 arena? IFK Göteborgs Hosam Aiesh. Med en straffretur, ett straffmål och en framspelning förde han laget till 3–1-seger, efter förlängning, mot Hammarby – och semifinal i svenska cupen mot Elfsborg.

IFK Göteborgs Hosam Aiesh klappas på huvudet när han jublar med lagkamraterna efter sitt 2–1-mål mot Hammarby.

Sport2020-06-25 20:45

Första straffen, i 53:e minuten, innehöll en hel del flyt. Hammarby-målvakten Davor Blazevic läste IFK Göteborgs Hosam Aiesh, räddade men var sedan chanslös när bollen studsade rakt ut till Aiesh som nickade in 1–1-kvitteringen.

Målet tog matchen till förlängning.

Där klev 25-åringen fram igen.

Den här gången, i slutet av den första förlängningshalvleken, gick han på kraft – och dunkade in 2–1.

Aiesh var dock inte klar med sin show.

Kort efter att han hade skickat in IFK Göteborgs ledning såg han till att ledningen utökades genom att ta sig runt på högerkanten och spela fram Sargon Abraham till 3–1.

Till semifinal

Segern innebär att cupäventyret fortsätter för klubben från Västkusten som möter Elfsborg, som fick 2–1 borta mot Häcken, den 9 juli.

Inledningen av matchen på Tele2 arena gav inga tydliga tecken på avancemang. Gästernas tränare Poya Asbaghi hade beordrat sina spelare att ligga lågt, försvara kompakt och inte ge bort några gratisytor.

Taktiken gjorde att Hammarby fick ett rejält grepp om kvartsfinalen.

Men det krävdes ett antal chanser innan Muamer Tankovic tog vara på Darijan Bojanics hörna och fick in 1–0 i 16:e minuten.

Andersen utvisad

Målet var tydligen vad gästerna behövde. Helt plötsligt hittade Göteborg vägar fram, och det var bra sådana även om den rätta skärpan och riktningen saknades.

I andra var noggrannheten en annan – och allt började med Hosam Aieshs straffkvittering.

Dessutom, i situationen som ledde till straffen, rev inbytte Jeppe Andersen ner Emil Holm i en omställning och fick se domare Kasper Sjöbergs röda kort.

När spelarna i Hammarby tröttnade var det IFK Göteborg som tog över matchen, ägde bollen och skapade flera chanser.

Till slut var det Aiesh som visade de rätta vägarna fram till cupsemifinalen.