Alla besluten som påverkar fotbollen i Europa

Champions League för damer och herrar samt Europa League avgörs samlat och i slutspelsform i sommar. Och EM-slutspelet nästa år avgörs i de tolv redan utsedda städerna. Det var några av många beslut Uefas exekutiva kommitté tog i dag.

Chelsea och Bayern München får spela klart Champions League-åttondelen senare i sommar. Arkivbild.

Chelsea och Bayern München får spela klart Champions League-åttondelen senare i sommar. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Sport2020-06-17 15:56

Uefa presenterade sin reviderade matchkalender på en digital presskonferens – och bjöd på uppgifter som i stora drag redan sipprat ut.

Coronapandemin satte stopp för så gott som all internationell fotboll i mars. Nu är det klart hur de stora klubbturneringarna ska återupptas och vad som gäller för nästa säsong.

Herrarnas Champions League

Kvartsfinaler, semifinaler och final spelas i Lissabon den 12–23 augusti. Kvartsfinaler och semifinaler spelas i enkelmöten. De återstående åttondelsfinalerna Real Madrid–Manchester City (1–2 i första mötet), Chelsea–Bayern München (0–3), Lyon–Juventus (1–0) och Napoli–Barcelona (1–1) spelas den 7 och 8 augusti. Det är oklart om de spelas på klubbarnas arenor eller i Lissabon.

Lottningen till kvarts- och semifinaler sker den 10 juli.

Istanbul, tidigare utsedd finalstad, får i stället arrangera finalen 2021. S:t Petersburg får finalen 2022, München 2023 och London (Wembley) 2024.

Damernas Champions League

Samtliga återstående matcher – kvartsfinal, semifinal och final – spelas i Bilbao och San Sebastián 21-30 augusti. Finalen i San Sebastián. Lottningen sker den 26 juni.

Kommande finaler äger rum som planerat: i Göteborg nästa år, Turin 2022 och i Eindhoven 2023

Europa League

Kvartsfinaler, semifinaler och final spelas i Köln, Duisburg, Düsseldorf och Gelsenkirchen 10–21 augusti. Finalen spelas i Köln den 21 augusti. Det återstår att klargöra var och när de återstående åttondelsfinalerna spelas. Matcherna Inter–Getafe och Sevilla–Roma, som inte hann inleda åttondelsfinalspelet, avgörs i enkelmöten.

Kvarts- och semifinaler lottas den 10 juli.

Gdansk får finalen 2021 i stället, Sevilla 2022 och Budapest 2023.

Playoff till EM och gruppspelet i Nations League

Playoff avgörs i oktober och november. Parallellt inleds gruppspelet i Nations League. Sverige spelar i samma grupp som Frankrike, Kroatien och Portugal.

Fördelningen av landskamperna:

September: Två Nations League-matcher

Oktober: Två Nations League-matcher och en träningslandskamp

November: Två Nations League-matcher och en träningslandskamp.

EM-slutspelet 2021

Alla tolv värdstäder i EM-slutspelet, flyttat från i år till nästa år, är konfirmerade som spelorter 2021. Matchprogrammet ligger fast.

Kvalen till nästa säsongs Champions League och Europa League

Med undantag för playoffspelet till Champions League för herrar avgörs kvalomgångarna i enkelmöten. Lottning avgör om Djurgården får spela hemma eller borta i kvalinledningen. Den första kvalrundan spelas 18 och 19 augusti.

Övriga datum:

25 och 26 augusti: Andra kvalomgången, 15 och 16 september: Tredje kvalomgången. 22-23 och 29-30 september: Playoff.

Europa League har kvalomgångar 20 och 27 augusti, 17 och 24 september samt playoff 1 oktober. Gruppspelet inleds 22 oktober. Hammarby och Malmö FF är kvalificerade. Vinnaren av svenska cupen – om den kan spelas – tar den tredje svenska platsen. Spelas inte cupen får AIK platsen så som fyra i fjolårets allsvenska. Svenska fotbollförbundet kommer med information om svenska cupen under torsdagen.

Rosengård och Göteborg är kvalificerade för damernas Champions League som inleder huvudturneringen den 11 eller 12 november.

I övrigt:

+ Fem byten per match tillåts i återstående matcher under säsongen 2019/2020. Nästa säsong återgår man till tre spelarbyten per match.

+ Samtliga återstående matcher i Youth League avgörs i Nyon, Schweiz den 16 augusti. Ett slutspel med de åtta kvarvarande lagen spelas i samma stad 18–25 augusti.

+ Finalen i supercupen – mellan vinnaren i Champions League och i Europa League – flyttas från Porto till Budapest och spelas den 24 september.

+ Kvalet till U21-slutspelet för herrar 2021 återupptas och avslutas i september, oktober and november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!