Allsvenskan portar utländska scouter

De allsvenska klubbarna vill minimera antalet personer kring matcherna i inledningen av serien. Det innebär att alla utländska scouter är portade från arenorna. –Det känns som att skjuta sig i foten, säger fotbollsagenten Patrick Mörk.

De allsvenska lagen tillåter inte utländska klubbscouter på arenorna i inledningen av serien. Arkivbild.

De allsvenska lagen tillåter inte utländska klubbscouter på arenorna i inledningen av serien. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström/TT

Sport2020-06-09 22:35

Söndag den 14 juni vankas premiären av allsvenskan. Alla spelare, ledare, arrangörer och medierepresentanter som kommer närvara på arenorna måste följa ett medicinskt regelverk med syfte att begränsa smittspridningen.

Sedan tidigare står det redan klart att publik inte är tillåtet.

Minimerar antal personer

Det är det inte heller med klubbscouter från andra ligor och länder.

– Det som är sagt är att en scout för de två lag som spelar samt motståndarlag för två matcher framåt får komma. Alltså om IFK Göteborg möter BK Häcken och har Malmö och Helsingborg i sina två kommande matcher, då är de lagens scouter välkomna, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk elitfotboll (Sef).

TT: Inga utländska scouter?

– Inte i detta skede.

TT: Kan det bli ändring under säsong?

– Vilken förändring som sker får vi se med de riktlinjer som kommer. Vi startar så här, sen får vi se om det eventuellt blir något nytt beslut längs vägen. Det ansvarstagande perspektivet står överst. Vi vill minimera antalet personer på arenan.

Agenten kritisk

Fotbollsagenten Patrick Mörk, som har flera av sina klienter i ligan, säger att han tycker beslutet från Sef är olyckligt.

– Jag tycker det är väldigt oroande om det blir så hela sommaren. Därför det kommer drastiskt minska möjligheten att sälja svenska spelare. Med tanken på hur viktigt det har varit på senare år, och speciellt nu. Det känns som att skjuta sig i foten att inte tillåta scouter. För en liga som allsvenskan är det väldigt olyckligt eftersom klubbarna i regel vill se spelare live i någon slutscouting i stället för att se den på video och Wyscout. Det är massor av utländska klubbar som sagt till mig att de vill komma och jag har varit på de allsvenska klubbarna, men inte fått några klara besked, säger han.

IFK Göteborgs klubbchef Max Markusson tror dock inte att beslutet kommer påverka eventuella spelarförsäljningar ut ur allsvenskan i speciell hög grad.

– En scoutingprocess är inte avhängd på en eller två matcher. Om man är intresserad av en spelare har man oftast haft koll på den under en längre period. Det kan påverka om det skulle blomstra en talang i allsvenskan som inte är känd för utländska klubbar. Då vill man se den live.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!