+ Matcherna
Premiären var från början planerad till 5 april. 68 dagar senare är det äntligen dags.
Söndag: Sirius–Djurgården (12.00), IFK Norrköping–Kalmar FF, IFK Göteborg–Elfsborg (båda 14.30), Hammarby–Östersund, Örebro–AIK (båda 17.30).
Måndag: Falkenberg–Häcken, Helsingborg–Varberg, Malmö FF–Mjällby (alla 19.00).
+ Publiken
Läktarna kommer inledningsvis att gapa tomma till följd av restriktionerna om max 50 personer. Enligt Folkhälsomyndigheten finns inget beslut om när supportrarna kan återvända till arenorna, men beslutet uppges gälla åtminstone över sommaren.
+ TV
Inför årets säsong har Discovery tagit över tv-rättigheterna till allsvenskan och superettan från C More som sänt i många år. Discovery kommer att sända alla 480 allsvenska omgångar via strömningstjänsten Dplay medan ett trettiotal matcher kommer att visas i Kanal 5 och Kanal 9.
+ Coronakollen
Mätning av kroppstemperatur och andra kontrollfrågor sker löpande och resorna till matcherna sker i halvfulla bussar. Områden får begränsad tillgång och sanitära riktlinjer införs. Det är bara en liten del av regelverket som gäller för den här säsongen.
+ Fem byten
Till följd av coronapandemin och det hektiska spelschemat i fotbollsvärlden valde Internationella fotbollsförbundet, Fifa, att införa möjligheten till fem byten i stället för tre. Byten får bara göras vid fyra tillfällen; i halvtid samt maximalt tre gånger under halvlekarna.
+ Nya regler
När matcherna är i gång kommer 14 nya regler att gälla. Bland annat: En offsidestående spelare anses inte vara i offsideposition om bollen går via motståndarens hand. Apropå handsregeln. Gränsen mellan armen och axel/skuldran ses numera som armhålans botten. Dessutom är det även fyra varningar, i stället för tre, som krävs för att en spelare ska bli avstängd.
+ Domarbyten
23 domare kommer att döma i allsvenskan och i superettan. Elva är i dagsläget klara för Sveriges högsta serie – men de kan även flyttas ner ett hack.
– Har man oflyt och det inte går så bra så kanske man går ner i superettan och dömer och tvärtemot om man gör jättebra insatser där och det finns en lucka i allsvenskan så kanske man går upp och dömer där, säger domarchefen Stefan Johannesson till SVT.
+ Favoriterna och nykomlingarna
AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö kan alla räknas in som SM-guldkandidater och tätt bakom lurar Häcken och Norrköping. Nykomlingar är Mjällby och Varberg.
+ Stjärnan
Alexander Kacaniklic, Sead Haksabanovic, Isaac Kiese Thelin, Anders Christiansen, Muamer Tankovic, Ebenezer Ofori... Det finns massor av spelare som kan komma att bära titeln "stjärnan" under säsongen. Men det finns en som sticker ut lite mer, och det är AIK:s Sebastian Larsson. Efter flera år i England flyttade han hem till Sverige 2018 – och ledde AIK till SM-guldet. 34-åringen är fortfarande en av förbundskapten Janne Anderssons nyckelspelare och mittfältarens stjärnstatus i allsvenskan är utan tvekan den högsta.
Eller blir det Ola Toivonen, som lämnat Australien för spel i Malmö FF, som lägger beslag på epitetet denna säsong?
+ Talangerna
Det kryllar av talanger den här säsongen. Tim Prica i MFF, Armin Gigovic i Helsingborg, Paulos Abraham, AIK, Aimar Sher, Hammarby, Tom Strannegård, AIK, Isak Jansson, Kalmar, Imam Jagne, Häcken... Det är bara några av spelarna som är födda 2002. Och det finns så klart flera än de som har nämnts här, spelare som är yngre, i samma årskull och lite äldre.
+ Några av hemvändarna
Jakob Johansson lämnade rehabträningen i Rennes och kritade på för IFK Göteborg. Ola Toivonen lämnade Australien och flyttade till MFF. Isaac Kiese Thelin har lånats ut till MFF från belgiska Anderlecht. Nahir Besara tar ny fart i Örebro efter en tid utomlands. Johan Larsson lämnade Sverige 2015 men är nu tillbaka igen – och givetvis i Elfsborg. Abbe Khalili lämnade Helsingborg 2014 och är nu – efter spel i Turkiet – i Hammarby. Paulinho lämnade Häcken, skrev på för Hapoel Be'er Sheva och är numera i Hammarby. Martin Olsson är efter flera år i England en Helsingborg-spelare.