Duellen: Allvin och Dreco svarar på fem sportfrågor

Sportåret 2021 börjar lida mot sitt slut och även om coronapandemin satt stor prägel på det gångna året finns det många sporthändelser att reflektera över. Vimmerby Tidnings sportreportrar Torbjörn Allvin och Haris Dreco tar en titt i backspegeln och plockar även fram spåkulan för 2022.

Foto: Vimmerby Tidning

Sport2021-12-17 20:30

• Vimmerby Hockey har spelat fyra matcher i Allettan. Vad är dina tankar om laget så här långt?

ALLVIN: Det som mer eller mindre var som ett självspelande piano tidigare, då allt bara flöt på i ett härligt flow, är det inte alls på samma sätt nu. Varför då? 1) Känslan är att VH trissar upp ett tempo på en nivå som de helt enkelt inte matchar just nu, därav många felbeslut och slarviga passningar. Allting behöver inte gå i 110 knyck, hela tiden. 2) Presspelet. Istället för att komma samlat och kompakt som lag, känns det Ibland som att spelarna tills synes planlöst pressar en och en, utan tanke på hur man ska styra motståndarna till en viss yta eller riktning. Följden blir att de relativt enkelt blir överspelade. 3) Utnyttja lagets styrkor. Som jag ser det sticker farten på flera av lagets forwards verkligen ut. I Allettan har speedkulorna Lucas Jidenius, Philip Elgestål, Todd Winder och Anton Carlsson inte fått lika mycket betalt för sin fina skridskoåkning. Kanske att de har för låg utgångsposition när väl VH erövrar puck i egen zon i omställningslägena. De här spelarna är nyckeln till ett framgångsrikt offensivt spel, men som det är nu kommer de för sällan till en-mot-en-situationer där de kan utnyttja sina kvaliteter.

DRECO: Man känns tröttkörda, på något vis. Inte alls samma speed och energi i laget som det var i stora delar av grundserien. Kanske toppade man formen för tidigt? Samtidigt går det inte att blunda för att man behöver förstärka, både på backsidan och forwardssidan. Det finns fina tendenser i spelet och det kommer säkerligen lossna inom kort. Men förlusterna får inte bli för många nu...

undefined
Vi är bara i början av Allettan. Så här tycker Allvin/Dreco om Vimmerbys start.

• Silly Season är i full gång i den lokala fotbollen. Välj några av alla värvningar som kommer betyda extra mycket för sina lag.

ALLVIN: Vimmerby har fått in flera intressanta spelare. Inte minst då Ahmed Tarabeih, Selatin Shaljani och comebackande Niklas Gunnarsson. Karlo Goranci i Gullringen förstås. En fantastiskt skicklig spelare. Kisas Erik Lindblad blir också spännande att följa. Känslan är att han har ännu högre potential i sig än division tre. Remy Barraza i Södra Vi? Jag tror att Målillaförvärvet kan blomma ut rejält.

DRECO: Karlo Goranci till Gullringens GoIF sticker ut. Man får in en spännande tränare och en väldigt, väldigt bra spelare. Kan spela på de flesta positionerna centralt och är oerhört svår att ta bollen av. Jag tycker också att Jetmir Shehis återkomst till SK Lojal ska bli rolig att följa. Vi vet vilken bollbegåvning han besitter. Blir ett lyft för Lojal i "sexan". 

• Vimmerbylagen i innebandy kämpar i botten av sina serier. Vad är chanserna att de klarar nytt kontrakt?

ALLVIN: Såvitt jag förstår så är det fortfarande oklart hur många lag som trillar ur damettan. Blir det ett eller två som ryker, utöver Gransholm som redan dragit sig ur? Känslan är att det blir en strid in på mållinjen för VIBK, i första hand mot Ryds SK och Värnamo. Ska de undvika bottenfighten och ha lag bakom sig är nyckeln att få till skärpan i avsluten. Det görs för få mål. För herrlaget är läget knivigt. Utan förstärkningar ger jag dem små möjligheter som läget är och med bakgrund till vad som presterats tidigare.

DRECO: Damerna ger jag ganska goda chanser, i synnerhet nu när Gransholms IF dragit sig ur serien. Det känns som att VIBK ska klara av att hålla minst ett lag bakom sig i tabellen med den kvalitén man ändå har i truppen. Vad gäller herrarna så är min prognos att deras framtid är mer oviss. Nyckeln blir att vinna matcherna mot bottenlagen – men det kommer bli tajt mot slutet.

undefined
Kommer Vimmerbys damer och herrar att klara nytt kontrakt när vi summerar säsongen i vår?

• Vilken sporthändelse sticker ut för dig under 2021 – lokalt, nationellt och internationellt?

ALLVIN: Äntligen fick Dackarna fira SM-guld. Det sticker verkligen ut. Diskusmedaljerna, Duplantis guld, Asllanis silver med fotbollslandslaget och ryttarlandslaget i OS glömmer man inte heller i första taget, liksom alla skidframgångar på damsidan. Jesper Svenssons VM-guld, VH:s kvalseriekamp och seriesegern med Djursdala SK är andra starka idrottsögonblick när man blickar tillbaka på sportåret, som snart är över. 

DRECO: Lokalt måste det vara Dackarnas SM-guld. Den långa väntan (14 år) fick äntligen sitt slut och det märktes att det var en enorm lättnad och glädje hos fansen och de som jobbar i och runt klubben. Nationellt, men även lite lokalt, står Jesper Svenssons dubbla världsrekord på bowling-VM högt upp på listan. En otrolig bedrift. Internationellt? Hmm... Att mitt kära FC Barcelona totalt kört ner i diket. Nattsvart.

• Hur ser din sporthelg ut?

ALLVIN: Padelmatch lördag förmiddag, sen lär det bli många timmar framför TV:n och kika på skidor och skidskytte. Det är mumma.

DRECO: Sport och sport... Jag ska på bröllop.

Vi ser tillbaka på sportåret 2021 och siar om vad som kan vänta för de lokala lagen 2022.
Vi ser tillbaka på sportåret 2021 och siar om vad som kan vänta för de lokala lagen 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!