SNACKET: "Se upp Yngwie, ny gitarrvirtuos är på gång"

Helgen närmar sig med stormsteg. Här är vårt sportsnack. Allvin & Lidesjö svarar på fem aktuella frågor.

Sportsnacket är tillbaka.

Sportsnacket är tillbaka.

Foto: Arkiv/TT/Mattias Karlsson

Sport2024-02-23 06:30

Vi sparkar igång med det hetaste i lokalidrotten just nu, Vimmerby Hockey. Hur var känslan när Visby/Roma kvitterade till 2–2?

Allvin: Där och då kände jag att det barkar åt skogen. Jag kunde inte riktigt ta in eller förstå att det fanns en överhängande risk att ett totalt överlägset Vimmerby (första perioden) skulle kunna förlora. Visby var riktigt risiga, innan de fick hopp, tro och energi av sin reducering. Men som så många gånger tidigare lyckades VH hitta kraft och en öppning för att vinna. Och målet, målet... Jag har efterlyst just den här typen av mål. Jag kan tycka att Vimmerby nästan alltid förlitar sig till sin spelidé med att lugnt och tryggt bygga uppspelen med ett samlat lag, djupt ner i egen zon. Inget fel i det, men det här var något helt annat, tillbaka till Tjeckoslovakien på den gamla goda tiden, där en forward (Gustav Karlsson i det här fallet) "stretchar" ut motståndarlaget genom att ligga vid offensiv blå i ett tidigt skede. Pang, bom, så kom friläget – och avgörandet. Passningen från Elias Lindgren gick inte heller av för hackor. Vilken macka, Elias!

Lidesjö: Jag var inte så orolig för VH:s skull faktiskt. Kvalitetsskillnaden lagen emellan visade sig i den första perioden på ett väldigt tydligt sätt. På något sätt skulle bara tre poäng tas med hem till fastlandet. Kanske var det bara tröttheten från en lång resa som visades under en del av matchen. Det var snarare än större "oro" kring att Halmstad skulle vinna sin match borta mot Phil Horskys Tranås. Då tror jag det hade blivit tufft inför avslutningen. 

undefined
Eddie Levin pangade in ett mål i segermatchen på Gotland. Nu tror sporten att de tar sig till topp två.

En given följdfråga. Efter det perfekta resultatet, seger för VH, förlust för Halmstad. Nu slutar väl Vimmerby etta eller tvåa, va?

Allvin: Ja. Jag räknar med att Vimmerby avfärdar jumbon Kallinge på lördag och att det blir en pinne mot Karlskrona nästa vecka. Vips, så är det klappat och klart. Då spelar det ingen roll att Halmstad gör "sitt" och klår både ett formsvagt Dalen borta och Skövde hemma. Välkommen till "finalspelet", VH. 

Lidesjö: Ja, det borde väl vara så? Hemma mot KRIF på lördag ska det ju bara vara tre poäng, allt annat vore ett misslyckande i detta läge. Det är bara att ut och köra så det ryker, några puckars marginal med sig in till sista perioden, spela av den och ladda inför Karlskrona borta nästa onsdag. För den matchen, den kan bli en riktig rysare tror jag. Karlskrona är nog allt annat än nöjda med sin placering i Allettan, så att göra livet surt för Vimmerby tror jag står högt upp på deras agenda inför sista matchen.

Mer hockey. Om du fick plocka ihop en hel femma från övriga lag i Vimmerbys serie. Vilka spelare skulle du ha med då?

Allvin: Spännande fråga, men svår. Offensivt finns en uppsjö av alternativ, det är bara att välja och vraka, men backsidan? Nu är jag riktigt tråkig, men mitt val hamnar på de tidigare VH-backarna Christian Lindberg (Kristianstad) och norrmannen Christoffer Rasch (Karlskrona). Två sköna lirare, med spetskompetens på olika sätt. På forwardssidan är mitt första namn klockrent och kanske bara för mig. Har alltid varit svag för Kallinges bjässe Sebastian Magnusson, trots att hans "bäst-före-datum" säkerligen gått ut för länge sen. Övriga två: Tranås speedkula och kanadick George Diaco och megameriterade Alexander Bergström (Karlskrona).  

Lidesjö: Puh... Den är svår. Visserligen har jag djupdykt mig ned i Vimmerby Hockeys framfart denna säsong, men det vore magstarkt att påstå att man är en Hockeyettan-konnessör av det större slaget i övrigt. En del annan rolig sport ska ju faktiskt få plats i skallen också. Men av det jag sett under säsongen får detta bli svaret:

På forwardssidan ska den sympatiska Halmstad-kapten Robin Dahse bara med. På andra kanten tar Tranås och Allettans poängkung Markus Ruuskanen givetvis plats. Mellan dessa herrar sätter vi in ytterligare en Tranås-spelare i form av centern Kalvyn Watson, vilken "impact" kanadensaren haft så här långt. Som backar väljer jag Kristianstads Oscar Lundin och Oliver Casselsten i Halmstad. Där har vi en femma som hade haft lekstuga med motståndarna. Det vill jag lova.

Över till fotboll. Nu har alla våra bästa lag spelat minst en försäsongsmatch. Intryck så här långt?

Allvin: Det är svårt att skapa sig en helhetsbild så här tidigt. Men trots Vimmerbyherrarnas svaga insats i första halvlek mot Nässjö senast, står jag fast vid att det kommer bli en bra säsong för VIF. De ser klart starkare ut fysiskt jämfört med förra säsongen och har fått in flera spännande nyförvärv, där inte minst Albin Gustafsson och Gustav Stejdahl sett bra ut hittills. Samma sak med klubbens damlag. De har ett ännu bättre lag än förra året. Våra tre division fyra-lag, Gullringen, Rimforsa och Kisa har också öppnat helt okej. De båda förstnämnda hade jag som givna topplag förra säsongen, vilket de också blev. Finns ingen anledning att ändra på det tipset även för 2024. KBK då? De får det förmodligen tuffare, men premiärmatchen gav fina svar och tränaren var mycket nöjd. Gott, så långt. 

undefined
Nathalie Johansson, Frida Pöder och Stina Kägu Bragsjö. VIF:s starka offensiva trojka från förra säsongen. Nu har de dessutom kompletterats av skicklige anfallaren Sarah Falkevall.

Lidesjö: Vimmerby IF herr såg övertygande ut i andra halvleken mot Rimforsa. Jag tror att Falkevalls intåg är perfekt för det här laget, med många talangfulla spelare och en del rutin som byggts upp senaste åren. Rimforsa har också väldigt spännande spelare, även om det inte såg riktigt "färdigt" ut ännu, vilket såklart vore konstigt i slutet av februari. Kisa tror jag får det tufft. För även om det kom en moralstärkande seger i första matchen för året måste alla spelartapp påverka till slut. Gullringen kanske äntligen kan få ta det där steget upp? De har gjort ett väldigt bra "transferfönster" om inte annat. 

VIF Dam var även i farten och gjorde en stark insats borta mot division 1-laget Smedby, även om det blev en förlust. Ett nytt spelsystem (4-3-3) verkar ha fallit väl ut. Och med den offensiva kraften med spelare som Nathalie Johansson, Frida Pöder, Stina Kägu Bragsjö och nyförvärvet Sarah Falkevall i spetsen kommer nog en del motståndarförsvar darra lite extra. Det blir serieseger och uppflyttning!

Vad ser du fram emot mest i helgen?

Allvin: Sportmässigt, att kika på Vimmerbys match mot KRIF på lördag. Sen blir det som vanligt att ge sig in i padelburen för nya heta matcher med polarna på söndag. Och såklart...träffa döttrarna, som kommer hem från studierna i Linköping och Jönköping. När de var yngre våndades jag verkligen över när de skulle ta steget att flytta hemifrån. Hur skulle det bli? Att inte längre höra det vardagliga pysslandet från övervåningen? Men med tiden...tja, det är som det är. 
Sen är jag faktiskt jäkligt sugen på att haffa tag i den där gitarren som står oanvänd på Majas rum. Jag sneglar alltid på den när jag är där, men på något sätt går jag inte från ord till handling. Inte för att jag kan lira, trots att jag en gång i tiden gick en gitarrkurs. Tyvärr slutade den oftast med att jag glömde att ta med mig en gitarr och fick testköra ackorden på en linjal istället. Tänk er, visst vore det charmigt att kunna damma av "Smoke on the water" en söndagskväll, bara så där. Lätt som en plätt. Se upp Yngwie Malmsteen, en ny gitarrvirtuos kan vara på gång. 

undefined
Yngwie Malmsteen är riktig gitarr-ikon.

Lidesjö: En fredagsutflykt till Sävsjö väntar bland annat, vad mer kan man begära av livet? Utöver det är det ju svårt att inte svara VH:s ofantligt viktiga match mot KRIF på lördag. Blir det inte lapp på luckan är det något som är fel. Som vanligt är det ju också fullt av fotboll i TV-tablån, där finns det alltid några små godbitar att njuta av. Njuta blir det däremot inte när Helsingborgs IF spelar andra omgången av Svenska Cupen hemma mot Värnamo på söndag... Jag vet inte, det är bara ett stort mörker att engagera sig i det laget. Så jag ägnar nog söndagen åt annat, när jag tänker efter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!