Snacket: "Börjar bli tjatigt att Norge är så bra..."

Helgen närmar sig med stormsteg. Vi tänkte vi skulle pejla läget inför den och delge lite tankar om ditt och datt i ett sportsnack. Vi frågar, Allvin & Strömsten svarar.

Scott Hector och Vimmerby Hockeys starka försvarsspel överlag lyfts fram som några av faktorerna bakom lagets framgångar den här säsongen.

Scott Hector och Vimmerby Hockeys starka försvarsspel överlag lyfts fram som några av faktorerna bakom lagets framgångar den här säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2024-02-02 17:30

Tranås blev en "plump" i protokollet. Får VH det tuffare nu?

Allvin: Nja, det vet jag inte. Känslan är att alla matcher är svåra, men att Vimmerby på något sätt hittat vägar för att vinna matcher. Det har varit en styrka att göra just det när inte spelet alltid funkar, vilket det i och för sig allt som oftast ändå gjort. Vi kan konstatera att Tranås gjorde det jäkligt bra och låg helt rätt positionsmässigt på isen i onsdags, mer tillbakadraget än vad de brukar. Det ställde en del frågor till VH, vilket de inte löste så bra, särskilt inte i mittperioden som var riktigt svag. Men svaret på din fråga: Att VH helt ska tappa form och självförtroende bara så där tror jag inte ett dugg på. Vimmerby har bara förlorat två matcher i rad vid två tillfällen den här säsongen, båda gångerna när de ställts mot Kristianstad och Borås efter varandra. Känslan är att Skövde borta på söndag är ett bra tillfälle att studsa tillbaka direkt. 

Strömsten: Jag tror inte att man ska dra för stora slutsatser av en svagare insats i en enskild match. När Tranås fick första målet och kunde lägga sig på defensiven körde laget fast. VH kan ändå ta med sig slutforceringen som trots allt gav en poäng. Just den förmågan att vägra ge sig och gå vinnande ur jämna matcher kommer räcka långt. 

Ny hockeyfråga. Vem tycker du varit bäst i VH så här långt?

Allvin: Ett givet svar är förstås Scott Hector. Han har varit en gigant i målet. Vi får väl se vad det betyder för VH att han nu saknas. När jag pratade med honom i onsdags lät det inte så positivt. Risken är att han är borta en längre tid. Utöver Hector (måste fråga honom om han är släkt med alpina stjärnan Sara Hector...) har Anton Carlsson imponerat stort på mig. Hans spelförståelse har alltid varit bra, nu är känslan att den är på en ännu högre nivå – och det som också sticker ut när det gäller honom är skridskoåkningen. Han har sånt flyt när han glider fram på isen. Fler spelare...?  I så fall backparet William Dageryd och William Alftberg.

Strömsten: Det går egentligen att blunda och peka på vilken spelare som helst. Det är olika spelare som turas om att kliva fram. Generellt sett måste jag ändå framhålla försvarsspelet i stort. Målvakterna med Scott Hector i spetsen ska givetvis hyllas, men utan uppoffrande spel av backarna och ett spelsystem som satt sig och alla spelare köper, så hade poängskörden inte varit lika stor. Om jag ska plocka ut några enskilda spelare som jag gillar personligen så får det bli Martin Pärna och Carl Sjöberg.

undefined
Vimmerby IBK mötte ett KFUM Jönköping fyllt av SSL-meriterade spelare förra veckan.

Är det rätt att spelare i högsta ligan i SSL får ha dubbellicens i division två i innebandy?

Allvin: Självklart inte. Det är helt obegripligt för mig. Vimmerby blev ju "straffat" av det i seriefinalen förra veckan mot KFUM Jönköping. I en tunn trupp hade de två spelare i sitt lag som lirar i SSL och vad jag förstår också ytterligare en spelare som spelar i ledarlaget i Allsvenskan. Det här kan bli helt avgörande i kampen om serieguldet och uppflyttning. Det är som att AIK:s jättetalang i fotboll Yasin Ayari skulle spela för VIF i division tre varenda match. 

Strömsten: Systemet med dubbellicenser är bra i grunden, men kan slå fel när det utnyttjas på fel sätt. Har du en ung spelare som tränar med ett lag på högre nivå, men inte är mogen för spel fullt ut där så finns en poäng med att kunna gå ned och spela matcher i en lägre division. I det här fallet blir det snett när klubben i den lägre divisionen tar in spelare från högre nivå som en ren spetsning av truppen. 

undefined
Jetmir Shehi, Mohammed Qasem, Gzim Gelici var några av lirarna i SK Lojal som imponerade på KM.

Snart är futsalsäsongen över. SK Lojal hyllades stort för segern i KM i Hultsfred. Var de egentligen så bra?

Allvin: Eh... jo! Precis så bra var de. Vi har bevakat tre futsalturneringar senaste månaden och Lojal är utan konkurrens det lag som imponerat allra mest. Nu var motståndet visserligen av en annan kaliber än i de två andra cuperna, men strunt samma. Jag skrev någonstans att det var "Zlatan-klass" på någon av spelarna i Lojal, det var en underdrift. Känslan var att alla höll den nivån, sett till motståndet då förstås. 

Strömsten: Jag har inte haft möjlighet att se lika mycket lokal futsal, men med tanke på att SK Lojal har en trupp med många lirare av rang så är det inte svårt att förstå att spelformen passar dem som handen i handsken. Kan de hålla i den positiva trenden kan jag tänka mig att de räcker långt i femman också. 

undefined
Viktor Hovland är en av de största norska stjärnorna i sportens värld numera.

Norge hit, Norge dit. Det pratas så mycket om att de är så bra i idrott. Är det så?

Allvin: Verkligen inte. Säg så här istället. Är de bättre än Sverige i någon idrott? Det ska väl vara i backhoppning då. Herrtennis med Casper Ruud möjligtvis. Men skidor då? Ja, på herrsidan, men på damsidan är Sverige överlägset. Alpint? Jo, men nu är Kilde skadad. Och hur bra är Norge i innebandy, bandy, simning, speedway, hockey, skicross, pingis, enduro, golf (Viktor Hovland undantaget). Vi kan rabbla upp ännu fler idrotter där de inte har en suck. Så glöm det snacket om att de är så bra. Det är bara tjatigt. 

Strömsten: Nej, det är inget som jag upplever längre. Förr var det mer påtagligt när profiler som Ole-Einar Björndalen, Marit Björgen och Therese Johaug dominerade sina grenar så totalt. Numera är det enda som oroar mig att Erling Haaland ska komma tillbaka efter skada och leda Manchester City till en rad segrar.

Vad ser du fram emot mest i helgen?  

Allvin: Det mesta tyder på i detta nu att det blir en tripp till Linköping – och kanske även några mil söderut till Ödeshög av alla ställen. Ena dottern spelar nämligen ÖIK-cupen i futsal. För några veckor sedan var vi i Skänninge och Mjölby av samma anledning. En natt i LKPG och sen möjligtvis Jönköping lördag afton. För egen del behöver kroppen vila efter fyra dagars padelspel på raken, dessutom en hård innebandyfajt insprängt i allt detta. Vem har sagt att man blir klokare med åren? Inte jag i alla fall. Jag hoppas också hinna med en repris av en Johan Falk-film. Vi har avverkat några nu på löpande band och jag slås av hur j-la bra de är. 

Strömsten: Det är jobbhelg som gäller för min del och det finns många roliga matcher att se fram emot. Tyvärr krockar många av dem. På lördag är tanken att hinna med både bandy i Målilla och innebandy i Vimmerby. På söndag ska jag följa VH:s bortamatch mot Skövde och försöka undgå att se hur det går mellan Arsenal och Liverpool. Så att jag kan se den i efterhand sen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!