Andersson om Toivonen: Unga ser vad som krävs

Ola Toivonen har gjort klart en gång för alla att landslaget är ett avslutat kapitel. Ändå uttrycker sig Janne Andersson mycket uppskattande om anfallarens återkomst till allsvenskan och Malmö FF. Det är bra för svensk fotboll menar förbundskaptenen.

Förbundskaptenen Janne Andersson instruerar Ola Toivonen i Båstad inför VM 2018. Nu gläds Andersson över att Toivonen är tillbaka i allsvenskan. Arkivbild.

Förbundskaptenen Janne Andersson instruerar Ola Toivonen i Båstad inför VM 2018. Nu gläds Andersson över att Toivonen är tillbaka i allsvenskan. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sport2020-06-17 10:30

I en intervju med Sydsvenskan utvecklar han:

– Den här trenden med spelare som kommer hem och väljer att avsluta i allsvenskan är väldigt rolig. De har skaffat erfarenhet utomlands att sprida i allsvenskan. Lagen blir starkare, de yngre får se dem och spela med dem. HIF är ett bättre lag med Andreas Granqvist, AIK med Sebastian Larsson.

Det gynnar i förlängningen landslaget och hjälper Andersson i hans jobb. Återvändare som Toivonen, Granqvist, Jakob Johansson och Larsson blir mentorer och förebilder för talanger med förutsättningar att ta sig in i landslaget.

"Lärt sig en attityd"

– De har lärt sig en attityd och inställning och kan få med den in i omklädningsrummet. Yngre spelare ser vad som krävs, säger förbundskaptenen till Sydsvenskan.

Janne Andersson tror att Malmö FF får stor nytta av Toivonen.

– Han har en jättestark grundkompetens. Är han hel och fit fysiskt, så är han väldigt lättränad. En jättebra värvning. Dessutom fick han sparsamt med speltid de två sista åren innan han flyttade dit, så han kanske har några år extra kvar i kroppen även om han snart är 34.

Toivonen fick inte plats i Erik Hamréns EM-trupp 2016, men bara två månader senare fanns han med i Janne Andersson VM-kvaltrupp.

Börjat träna med MFF

– Han gjorde två väldigt starka år med landslaget under min ledning och jag lärde känna honom som en väldigt klok fotbollsspelare med många goda egenskaper; teknik, huvudspelet, touchen på bollen, spelförståelsen. Direkt när vi började jobba konkret, förstod jag hur klok han var och han gjorde verkligen intryck på mig på det sättet, säger Andersson till Sydsvenskan.

Toivonen gjorde sin första träning med Malmö FF i tisdags, men säger själv att han ännu inte är redo för spel efter flytten från Melbourne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!