Anderssons kross – vann med knappt en minut

Ebba Andersson utklassade övriga svenska landslagsåkare på 10 kilometer i fri stil i Volkswagen cup och vann med 55,7 sekunder före tvåan Charlotte Kalla. –Det var mer än jag hade väntat mig, säger hon i Expressens tv-sändning.

Gustaf Berglund. Arkivbild.

Sport2021-03-27 11:57

Damernas längdskidlopp över 10 kilometer i fri stil på Lugnet i Falun var en stjärnspäckad historia med flera landslagsåkare.

Klart bäst av dem var Ebba Andersson, VM-bronsmedaljör på distansen i Oberstdorf för tre och en halv vecka sedan.

23-åringen från Sollefteå, som för en vecka sedan vann ett långlopp över 54 kilometer klassiskt i Vålådalen, hade en helt annan frekvens i åkningen än övriga landslagsstjärnor, ledde från start till mål, och vann med knappt en minut före tvåan Charlotte Kalla.

– Det var mer än jag hade väntat mig. Jag trodde verkligen att det skulle bli ett tajt lopp där ute där det var fajt om sekunderna. Men jag hade en bra dag i dag och då kan det sluta så där, säger Ebba Andersson i Expressens tv-sändning.

Lördagens lopp i Volkswagen cup, som är en slags nedvarvning av skidsäsongen efter världscupen och VM, kördes i utmanande varma väderförhållanden med en temperatur på omkring tio grader.

– Det var utmanande förhållanden där ute. Men jag tycker ändå att jag klarade av att hantera det på ett bra sätt, säger Andersson.

Karlssons kameraknuff

I VM-loppet över 10 kilometer fritt i början av mars slutade Frida Karlsson tvåa, Ebba Andersson trea och Charlotte Kalla sexa bakom segrande norskan Therese Johaug.

På lördagen blev det en helt omkastad ordning bland svenskorna med Andersson som etta, Kalla som tvåa (55,7 sekunder bakom Andersson) och Karlsson som fyra (1.13 bakom). Jonna Sundling blev trea (1.07 från segern).

Den 21-åriga VM-silvermedaljören Frida Karlsson, som alltså var en minut och 13 sekunder bakom Andersson i mål, såg besviken ut efter målgång och tryckte handen mot Expressens tv-sändande kamera.

– De trycker upp en kamera i ansiktet när man är trött och less, säger Karlsson till tidningen.

I herrloppet över samma distans blev det en rafflande avslutning där en kransmas från IFK Mora till slut stod som segrare.

Karl-Johan Westberg hade gått i mål i ledning och hotades av en enda åkare: Gustaf Berglund.

22-åringen, som startade senare än Westberg, fick under loppet höra att han hade chans att ta sig i mål på en bättre tid och då hade han taktiken klar för sig för resten av loppet.

"Plattan i mattan"

– Det var bara plattan i mattan, säger han i Expressens sändning.

Plattan i mattan räckte också till seger. Berglund – som var kransmas på Vasaloppet för några veckor sedan – tog sig i mål 2,4 sekunder före tvåan Westberg och brast ut i tårar vid målgång.

Markus Ruus blev trea, 11,4 sekunder bakom Berglund. Oskar Svensson, som har haft en fin världscupsäsong, blev 20:a.

Under söndagen avslutas Volkswagen cup med 15 kilometer för herrarna och damerna. Beroende på väderförhållandena körs loppen antingen i klassisk eller fri stil.