"Andra vägar än att pinka in sitt eget revir"

På ett sätt känns fotbollen större och mäktigare än någonsin. Intresset för alla toppligor i världen är megastort, för att inte prata om Champions League. Men hur ser det ut på lokal nivå, i vår närhet?

Veckans krönika handlar om den påstådda fotbollsdöden.

Veckans krönika handlar om den påstådda fotbollsdöden.

Foto: Michael Nordin

Sport2019-12-03 06:45

Det har länge pratats om att fotbollen på landsbygden långsamt kan vara på väg att dö ut. Att det blir allt färre lag i småorterna. Är det verkligen så?

Både och, tror jag. Många lag har försvunnit sista 10-15 åren. Det är känslan. I gengäld är det samtidigt flera lag som har tillkommit. Tänker bland annat på BK Boston. 

Jag pejlade läget med Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund.  Är det så dystert som man kanske kan tro? 

"Tittar vi på antal lag på distriktsnivå på herrsidan, A-lag, utvecklingslag och juniorlag, så har antal lag minskat från 406 till 384 de senaste fem åren. Tittar vi till lag på förbundsnivå – Allsvenskan till division 3 – är det ganska så oförändrat år från år. Nu har vi 38 herrlag på den nivån i Småland, sa Larlind. 

Han vidgade perspektiven med att jämföra med hur det såg ut 1993. Då framgick det att det fanns 640 herrlag i Småland. En stor del av minskningen hittar vi i antal lag på reservlagssidan och på juniorsidan. 

1993 hade 70 föreningar i Småland minst ett juniorlag i seriespel. 2019 var det bara 18 (!) klubbar. Det är en trist trend. Frågan är hur man ska motverka det här eller rättare sagt, går det att motverka?

Mats Larlind är ändå försiktigt optimistisk:

"Småland ligger ändå hyfsat till. På ungdomssidan har vi egentligen inte tappat i antal lag de senaste fem åren. På flicksidan har vi till och med ökat. Vi försöker både på distriktsnivå och även nationellt hitta olika fotbollslösningar".

Finns det något vi kan göra på lokal nivå, bland våra klubbar? Så här tror jag. Idag är det alltmer en "huggsexa" om de spelare som finns i vår trakt. Det märker vi inte minst i dessa tider, under frimånaden. Varje förening ser till sitt eget bästa. 

Ibland vore det befriande om klubbar kunde lyfta blicken en aning och istället få in ett tänk och se möjligheter i samarbeten på olika sätt. Det kan vara allt från att ha gemensamma träningar, till hur vi både teoretiskt och praktiskt utbildar våra ungdomar och ledare. Det finns säkert massa saker där föreningarna kan dra nytta av varandra, istället för tvärtom. 

Det borde gå att hitta andra vägar än att "pinka in sitt eget revir". Nätverksbyggande med träffar kan vara modellen för att försöka hitta vägar till att få spelarna i trakten att spela längre – och också bli bättre fotbollsspelare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!