"Andra vÀgar Àn att pinka in sitt eget revir"

PÄ ett sÀtt kÀnns fotbollen större och mÀktigare Àn nÄgonsin. Intresset för alla toppligor i vÀrlden Àr megastort, för att inte prata om Champions League. Men hur ser det ut pÄ lokal nivÄ, i vÄr nÀrhet?

Veckans krönika handlar om den pÄstÄdda fotbollsdöden.

Veckans krönika handlar om den pÄstÄdda fotbollsdöden.

Foto: Michael Nordin

Sport2019-12-03 06:45

Det har lĂ€nge pratats om att fotbollen pĂ„ landsbygden lĂ„ngsamt kan vara pĂ„ vĂ€g att dö ut. Att det blir allt fĂ€rre lag i smĂ„orterna. Är det verkligen sĂ„?

BĂ„de och, tror jag. MĂ„nga lag har försvunnit sista 10-15 Ă„ren. Det Ă€r kĂ€nslan. I gengĂ€ld Ă€r det samtidigt flera lag som har tillkommit. TĂ€nker bland annat pĂ„ BK Boston. 

Jag pejlade lĂ€get med Mats Larlind pĂ„ SmĂ„lands Fotbollförbund.  Ă„r det sĂ„ dystert som man kanske kan tro? 

"Tittar vi pĂ„ antal lag pĂ„ distriktsnivĂ„ pĂ„ herrsidan, A-lag, utvecklingslag och juniorlag, sĂ„ har antal lag minskat frĂ„n 406 till 384 de senaste fem Ă„ren. Tittar vi till lag pĂ„ förbundsnivĂ„ – Allsvenskan till division 3 – Ă€r det ganska sĂ„ oförĂ€ndrat Ă„r frĂ„n Ă„r. Nu har vi 38 herrlag pĂ„ den nivĂ„n i SmĂ„land, sa Larlind. 

Han vidgade perspektiven med att jĂ€mföra med hur det sĂ„g ut 1993. DĂ„ framgick det att det fanns 640 herrlag i SmĂ„land. En stor del av minskningen hittar vi i antal lag pĂ„ reservlagssidan och pĂ„ juniorsidan. 

1993 hade 70 föreningar i SmÄland minst ett juniorlag i seriespel. 2019 var det bara 18 (!) klubbar. Det Àr en trist trend. FrÄgan Àr hur man ska motverka det hÀr eller rÀttare sagt, gÄr det att motverka?

Mats Larlind Àr ÀndÄ försiktigt optimistisk:

"SmÄland ligger ÀndÄ hyfsat till. PÄ ungdomssidan har vi egentligen inte tappat i antal lag de senaste fem Ären. PÄ flicksidan har vi till och med ökat. Vi försöker bÄde pÄ distriktsnivÄ och Àven nationellt hitta olika fotbollslösningar".

Finns det nĂ„got vi kan göra pĂ„ lokal nivĂ„, bland vĂ„ra klubbar? SĂ„ hĂ€r tror jag. Idag Ă€r det alltmer en "huggsexa" om de spelare som finns i vĂ„r trakt. Det mĂ€rker vi inte minst i dessa tider, under frimĂ„naden. Varje förening ser till sitt eget bĂ€sta. 

Ibland vore det befriande om klubbar kunde lyfta blicken en aning och istĂ€llet fĂ„ in ett tĂ€nk och se möjligheter i samarbeten pĂ„ olika sĂ€tt. Det kan vara allt frĂ„n att ha gemensamma trĂ€ningar, till hur vi bĂ„de teoretiskt och praktiskt utbildar vĂ„ra ungdomar och ledare. Det finns sĂ€kert massa saker dĂ€r föreningarna kan dra nytta av varandra, istĂ€llet för tvĂ€rtom. 

Det borde gĂ„ att hitta andra vĂ€gar Ă€n att "pinka in sitt eget revir". NĂ€tverksbyggande med trĂ€ffar kan vara modellen för att försöka hitta vĂ€gar till att fĂ„ spelarna i trakten att spela lĂ€ngre – och ocksĂ„ bli bĂ€ttre fotbollsspelare. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!