Äntligen seriepremiär – här är tre nyckelspelare

Offensivt har Vimmerby IF många rutinerade spelare. Defensivt är det tre 21-åringar som ska hålla rent. "Vi trivs bra tillsammans", säger målvakten Gustaf Johansson inför kvällens tv-sända seriepremiär mot IFK Västervik.

Redo för premiär. Jacob Johansson, Gustaf Johansson och Oskar Bergman utgör en viktig del av Vimmerbys defensiv.

Redo för premiär. Jacob Johansson, Gustaf Johansson och Oskar Bergman utgör en viktig del av Vimmerbys defensiv.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-07-01 08:00

Det har varit en lång väntan. På grund av coronaviruset har Vimmerby IF:s seriepremiär i division 4 skjutits upp en, två och tre gånger.

Ikväll är det äntligen dags – och ni kan se mötet mellan IFK Västervik och Vimmerby IF direkt på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. TV-sändningen startar klockan 18:55.

Det blir första gången sedan 2006 som VIF spelar en match i division 4. En titt på startelvan visar att flera av nyckelspelarna har stannat kvar i klubben, trots motgångarna de senaste åren. Exempelvis har Rickard Thuresson, Mohammad Jafr, Niklas Gunnarsson, Markus Ahl och Simon Larsson många division 2-matcher på kontot.

Och så har det växt fram en ny generation med "99"-orna i spetsen. På försäsongen har Oskar Bergman och Jacob Johansson bildat ett stabilt mittlås. I premiären mot Västervik har de sin jämnåriga kompis Gustaf Johansson bakom sig.

– Vi har spelat tillsammans sedan vi var sju-åtta år gamla och har bra koll på varandra. Det känns tryggt, säger Oskar Bergman.

Gustaf Johansson håller med:

– Jag gillar att ha Oskar och Jacob framför mig. De har en tydlig rollfördelning och bra kommunikation mellan varandra. Dessutom är det enklare att ge konstruktiv kritik till spelare man känner väl.

Apropå konstruktiv kritik. Finns det något de behöver förbättra som mittbackar?

– Nja... egentligen inte. De kanske skulle kunna hitta längre uppspel ibland. Å andra sidan gillar jag att slå de bollarna från min målvaktsposition, så för min del behöver de inte förbättra den biten.

Trion fick gott om speltid den förra säsongen när Vimmerby IF överraskande åkte ur division 3. 

– Det var jobbigt. Jag kan fortfarande kolla på den tabellen och känna att vi var bättre än merparten av lagen som hamnade över oss, säger Gustaf Johansson som är revanschsugen.

– Vi vill studsa tillbaka till "trean" direkt. Med tanke på att startelvan nästan är intakt borde vi bli ett topplag som slåss om seriesegern. Det känns väldigt bra med "Buken" (Johan Karlsson Törndahl) som tränare. Han har satt sitt 4-2-3-1-system på ett bra sätt. Alla vet sina roller i försvarsspelet och presspelet. På så sätt känns vi mer kompakta än förra året.

Resultatmässigt har VIF tagit några meriterande segrar under den rekordlånga försäsongen. Bland annat blev det 3–1 i genrepet mot Högsby.

– Defensivt har det känts bra. Vi har inte släppt till så många målchanser, säger Jacob Johansson.

undefined
Utifrån förutsättningarna är den nye VIF-tränaren Johan Karlsson Törndahl nöjd med försäsongen. Ikväll börjar allvaret.

Nye tränaren Johan Karlsson Törndahl känner sig trygg med den unga backlinjen.

– Jag bestämde mig ganska tidigt för att satsa på Oskar Bergman och Jacob Johansson som mittlås. Trots att de är unga har de samlat på sig mycket erfarenhet genom åren. De löser det mesta på egen hand. Jag behöver knappt säga till.

– Längst bak är det tuff konkurrens mellan Gustaf Johansson och Petter Gustafsson. Det är dagsformen som avgör. Det är skönt att ha två duktiga målvakter i truppen. Till premiären väljer jag Gustaf, eftersom han gjorde ett så bra genrep mot Högsby.

Annars då – hur är känslan inför premiären?

– Som alltid är det nervöst. Västervik har förlorat två matcher och är säkert supersugna på att ta poäng av oss. Men jag har ändå en god känsla. Vi är i bra form.

Vimmerby spelar två tävlingsmatcher före sommaruppehållet. Utöver kvällens seriepremiär väntar ett cupderby mot Södra Vi på fredag kväll.

Vimmerby IF:s premiärlag

Startelva (4-2-3-1): Gustaf Johansson – Anton Ljungberg, Oscar Bergman, Jacob Johansson, Ludwig Strömbom – Simon Larsson, Markus Ahl – Joakim Storm, Niklas Gunnarsson, Mohammad Jafr – Rickard Thuresson.

Reserver: Ali Mustafa Mohammed, Alex Karlsson, Ardijan Mahmutaj, Josef Fenikh, Petter Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!