Sådan far – sådan son och dotter – eller?

Niclas Samuelsson och Hugo Samuelsson visar målglädje på ett liknande vis.
Niclas Samuelsson och Hugo Samuelsson visar målglädje på ett liknande vis.

En ny generation har tagit vid. Det är dags för en reflektion kring att många lirare i Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK idag är söner och döttrar till spelare som utmärkte sig i de båda lagen när jag började bevaka den lokala sporten för 25 år sedan.

Sport 9 december 2023 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi först riktar blicken mot Idrottshallen och VIBK:s herrlag så finns det tre spelare i truppen som gått i fädernas fotspår. 

Elias Travtjenko är son till Joakim Travtjenko, som för övrigt finns med som lagledare för dagens lag. Som spelartyper skiljer de sig åt en hel del. "Travve" den äldre var en stabil center av "den gamla skolan" som gjorde jobbet i det tysta och inte bjöd på några extravaganser direkt. Den 21-årige sonen har en bländande teknik och sinne för mål och assist. Han är inne på sin sjätte säsong i A-laget och den ser ut att bli hans bästa någonsin.

undefined
Niclas Samuelsson och Hugo Samuelsson visar målglädje på ett liknande vis.

Hugo Samuelsson har valt sin far Niclas Samuelssons (tidigare Nilsson) klassiska tröja nummer 19. "Nocke" var center i VIBK under storhetstiden på 1990-talet och anses som många som en av klubbens bästa spelare genom tiderna. 19-årige Hugo har inte kunnat fylla de skorna än, men har slagit sig in i A-laget som en hårt jobbande forward och bidrar med en del poäng.

Elliot Kronstrand skiljer sig också en del som spelartyp mot sin far Peter Kronstrand (tidigare Hämäläinen). "Hämä" var en målskytt av rang på sin tid med ett giftigt skott som högerforward. 19-årige Elliot är tillbaka i moderklubben efter gymnasiestudier i Jönköping. Han har hittat en roll som center där han både jobbar hårt defensivt och bidrar med poäng. Han har tidigare ofta valt en passning i första hand, men skjuter numera själv också och det med framgång.

undefined
Hilma Karlsson gick inte i sin far Patrik Karlssons fotspår. Hon blev utespelare istället för målvakt.

I VIBK:s damlag återfinns två spelare vars fäder har meriter i klubben. Wilma Nilsson spelar liksom sin far Micael Nilsson back. Hilma Karlsson har dock valt en annan position som forward, till skillnad mot sin far Patrik "Bobby" Karlsson som vaktade målet under många år. Hilma spelar numera i tröjan med nummer 41, precis som sin far.

undefined
Anders Kostenius i VH-tröjan. Dottern Leah är en målfarlig forward i klubbens flicklag.

I ishallen står en ny generation på tillväxt när det gäller Vimmerby Hockeys flicklag. Döttrar till tidigare VH-spelarna Michael Kennmark, Anders Kostenius, Andreas Zukiewicz och James Mattson återfinns där. Det vore kul om Alice och Agnes Kennmark, Elsa Zukiewicz, Leah Kostenius och Nova Mattsson kunde bli en del av klubbens första damlag i framtiden.

undefined
Jonas och Eddie Levin är olika som spelartyper, men har en liknade stil på isen.

I A-laget återfinns sedan flera år tre profilstarka spelare med gedigen "VH-stam". Eddie Levin har valt en offensivare roll än sin far Jonas Levin som var back. Eddie har blommat ut som en av lagets vassaste målskyttar sedan återkomsten i moderklubben.

Kedjekompisen Anton Carlsson brås mer på sin far Michael Carlsson hockeymässigt. Båda två har offensiva kvalitéer som främsta vapen. Anton har växt ut till en riktig passningskung i år och har stor del i lagets makalösa statistik i power play.

Till sist har vi Pelle Ström som ändå är den spelare som är mest lik sin far ute på isen. Krister Ström var också en stabil back på sin tid som var jobbig att möta och gärna ägnade sig åt lite tjuvknep ute på isen. Likheten blir ännu mer slående i och med att Pelle dessutom valt att bära tröja nummer 17 för att hedra sin far.

undefined
Pelle Ström

Vill det sig väl kan undertecknad få bevittna ytterligare ett generationsskifte innan det är dags för pension om si så där 20 år. Unga potentiella framtida VH-lirare står på tillväxt med fäder som Pelle Ström, Anton Carlsson och Jakob Karlsson.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa