Ur arkivet: Asllanis triumf, finalrysare och brutna ben

De senaste årtiondena har bjudit på mycket folkkär sport, och med lokala eliter som representanter. Vi letade fram ett gäng minnesvärda sporthändelser. Minns du några av dem?

Vimmerbys fotbollsdrottning Kosovare Asllani jobbade sig till en plats i landslagets OS-trupp 2012.

Vimmerbys fotbollsdrottning Kosovare Asllani jobbade sig till en plats i landslagets OS-trupp 2012.

Foto: Foto: Arkiv

Sport2022-07-03 08:00

10 ÅR SEDAN:

* Den sjätte upplagan av Kisa Stadslopp anordnades, och det var rekordmånga som deltog. Hela 385 personer jämfört med tidigare 271. Men i täten blev det aldrig speciellt spännande då syskonen Anders och Cecilia Kleist från IK Akele var snabbast. Anders sprang i mål på 15 minuter och 20 sekunder och Cecilia på 17 minuter och 36 sekunder.

Resultat i herrklassen: 1) Anders Kleist, IK Akele, 2) Robert Toss, IK Akele, 3) Oskar Danielsson, IK Norrköping Friidrott, 4) Johan Sandsten, Oskarshamns SK, 5) Mattias Käck, SOL Tranås.

Resultat i damklassen: 1) Cecilia Kleist, IK Akele, 2) Maria Lundgren, IK Akele, 3) Karin Elf, IK Akele, 4) Susanne Reiman, IK Akele, 5) Elin Karlsson, IK NocOut.

* Vimmerby IF-fostrade Kosovare Asllani blev överlycklig när hon fick höra att hon var uttagen till den svenska fotbollstruppen till OS 2012. Det blev en rejäl återställare, eftersom hon var petad inför fotbolls-VM året innan.

– Jag har fått en nytändning och gjort en bra säsong, så jag tycker att jag har förtjänat min plats i truppen, sa Asllani.

20 ÅR SEDAN:

* Luxo Stars formstarkaste förare Peter Ljung körde det 15:e heatet i matchen mot Masarna och hade bara fem-sex meter kvar av heatet. Då hände det som inte fick hända... Han körde med full fart in i sargen och fastnade med foten mellan bakre ramen och bakhjulet. Resultatet – en helt trasig stortå och sju brutna ben i högerfoten, med åtta veckors läkningstid.

– Jag har aldrig känt en större smärta, det känns som om jag har blivit överkörd av en traktor, sa Peter Ljung efter sin operation.

* För sjunde året i rad spelades golftävlingen VTT-foursome, som innebar att man körde i par och spelade varannan boll. 60 lag om 120 golfspelare fanns på plats och det längsta strået drog till slut Urban Nilsson och sambon Lotta Leander som kunde titulera sig segrare. Finalen blev en riktig rysare, då de vann med endast ett slag (69,5 slag mot 70,5), mot andraplats-duon Stefan och Charlotta Thorstensson.

30 ÅR SEDAN:

* Den 30:e juni 1992 tog Vimmerby för första gången ett SM-guld i fältskytte i pistol. Vimmerbys 3-manna-lag bestående av Tomas Jonsson, Per-Åke Jonsson och C-G Lindberg, vann i konkurrens med 70 lag från övriga Sverige och blev svenska mästare. En härlig revansch efter att ha slutat trea och "bara" vunnit brons två år tidigare.

40 ÅR SEDAN:

* Ingatorps-spelen i tennis arrangerades för elfte året i följd och pågick under en veckas tid. Denna gång var det 103 anmälda deltagare, från 23 olika klubbar och föreningar. I högsta klassen för damer i singel ingick favorittippade Christina Ljungberg från Bodafors TK och Ann Thorstensson från Hultsfreds TK bland de 14 tävlande.

Vinnarna i varje klass fick ett vandringspris samt en specialpräglad medalj med ingraveringen "Ingatorps-spelen 1982".

50 ÅR SEDAN:

* Distriktsmästerskapet i friidrott gick av stapeln i Växjö och flera idrottare från våra lokala föreningar deltog. Den första tävlingsdagen vann Marlene Johansson från MAIS överlägset på 800 meter. Hon slog även nytt Smålandsrekord på 1500 meters-sträckan, som hon sprang på tiden 45.2,06.

Bland övriga deltagare från våra orter återfanns även Hazze Jönsson, Södra Vi, som blev trea i diskus på 38,92 meter. Och Monika Karlsson, även hon från Södra Vi, hoppade fyra meter och sjuttio centimeter och tog också en hedersvärd tredjeplats i sin gren.

Luxo Stars fick klara sig utan sin stjärna Peter Ljung i åtta veckor efter den hemska olyckan i matchen mot Masarna.
Luxo Stars fick klara sig utan sin stjärna Peter Ljung i åtta veckor efter den hemska olyckan i matchen mot Masarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!