Återblicken – det här hände för 10, 20 och 30 år sedan

Veckans återblick. Bland annat om Målilla Bandys vändning som innebar play-off till Allsvenskan, och Vimmerby-tjejerna som blev uttagna till talangläger.

Återblicken

Återblicken

Foto: Arkiv

Sport2024-01-15 17:56

För 10 år sedan:

* Det är Allettan-tider för Vimmerby Hockey. Så var det även för ett decennium sedan. Då kom Norrköpingslaget Vita Hästen på besök till Vimmerby Ishall i vad som skulle visa sig bli en galen tillställning. Matchen slutade 6–5 i Vita Hästens favör. Det var ett VH med spelare som Markus Kinisjärvi, Markus Modigs, Emil Wahlberg, Adam Rundqvist och Jim Nordh, och laget visade upp en sprudlande offensiv i matchen. Men vad hjälpte det när noggrannheten längre bak på isen inte fanns. "Det är fantastiskt irriterande. Jag brukar prata om prestationen, men den kommer i skuggan på grund av alla de misstag som vi gjorde", sa dåvarande VH-tränaren Tomas Sandlin.

undefined
VH mötte Vita Hästen i en galen tillställning som slutade 6-5 till Vita Hästen.

* 2013 gick IFK Tuna upp till division fem, men något förvånande lämnade den dåvarande huvudtränaren Peter Jansson. Tuna fick inför säsongen 2014 således leta efter en ny kugge vid rodret. Den rutinerade tränarprofilen Fredrik Alexandersson tog i januari över Tuna, som då, likt nu, hade ett av traktens mest spännande lag. "Vi ska inte sätta för höga mål, men känslan är att vi kan ha en trupp för den övre halvan", sa Alexandersson.

För 20 år sedan: 

* Målilla Bandy kan kanske känna av historiens vingslag under dessa månader av framgång på isen. För glada miner i rödvitt var det också för 20 år sedan. Genom en mäktig vändning mot Nässjö IF, från underläge 0–2 till slutresultatet 6–4, blev Målilla Bandy klara för play-off till Allsvenskan. Lagledaren i Målilla, Jonas Karlsson, efter slutsignalen: "Hade jag sagt att jag trodde på play-off innan serien hade folk sagt att jag var helt dum i huvudet. Det är helt makalöst det vi har gjort, med tanke på förutsättningarna innan serien". 

undefined
Janne Fransson och hans Målilla Bandy besegrade Nässjö och tog sig till play-off till Allsvenskan.

* De 20 bästa tjejerna och killarna födda 1989 från Småland och Halland blev uttagna till ett talangläger i Växjö organiserat av Smålands FF. Vimmerby-tjejerna Mikaela Leander, Emelie Nilsson och en viss Kosovare Asllani fick chansen att förbättra sina fotbollskunskaper. "Det var bra att få träna tillsammans med killarna. De är ju lite tuffare så det blir fler och hårdare närkamper", sa Asllani efter det tre dagar långa lägret. 

För 30 år sedan: 

* Vimmerby IBK svarade för en kanoninsats och besegrade Pixbo borta med 8–4. Det var en viktig seger för VIBK som därmed bara var två poäng bakom serieledande Jönköping. Bäst i VIBK var tremålsskytten Mathias Jansson och målvakten Marcus Adolfsson.

undefined
Jonas Nyström, Fredrik Danielsson, Joakim Trawtschenko, Mathias Jansson och Peter Hämäläinen spelade i VIBK på 90-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!