Arrangörer vill ha OS-kval i höst

Det är inte bara Svenska friidrottsförbundet som protesterar mot att kvalet till OS börjar först den 1 december. Även tävlingsarrangörerna gör det. "Om det kan tävlas i höst föreslår vi att det också blir möjligt att OS-kvala", skriver Euromeeting-gruppen.

Simon Pettersson satte nytt personligt rekord tidigare i april, 66,93. Men det diskuskastet räknas inte som OS-kvalificerande trots att det var över OS-kvalgränsen på 66 meter. Arkivbild.

Simon Pettersson satte nytt personligt rekord tidigare i april, 66,93. Men det diskuskastet räknas inte som OS-kvalificerande trots att det var över OS-kvalgränsen på 66 meter. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2020-04-19 19:10

Arrangörerna av endagarstävlingar i Europa har genom sin sammanslutning Euromeeting skrivit ett brev till Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe. I detta önskar man att förbundet omprövar beslutet att OS-kvalet startar först den 1 december.

I brevet, som sajten Insidethegames tagit del av, skriver tävlingsarrangörerna bland annat att man förlorat argument till sina sponsorer när tävlingarna, som man hoppas kunna genomföra i höst, inte är OS-kvalificerande.

"Därför föreslår vi att det ska bli möjligt för de aktiva att kvala till OS om tävlingarna kan genomföras i höst", skriver gruppen.

"Det skulle vara motiverande för de aktiva att ha något att träna för."

För yngre och skadade

Gruppen tycker att större tävlingar som EM (i Paris i augusti), stora endagarstävlingar som bland annat Diamond League, samt nationella mästerskap ska vara OS-kvalificerande.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint har i sitt brev till Internationella friidrottsförbundet angett skäl som att yngre aktiva och de som var skadade i fjol, och därmed inte kunde skaffa sig rankningspoäng då, skulle få fler möjligheter att nå det framflyttade OS i Tokyo nästa år.

– Ett resultat är ändå ett resultat, sade Torneklint till Radiosporten.

"Mått av rättvisa"

Sebastian Coes svar till Torneklint var att det skulle vara mer rättvist med en senare start på OS-kvalet eftersom många aktiva inte kommer att ha möjlighet att träna och än mindre tävla på mycket länge på grund av coronapandemin.

– Det måste finnas ett mått av rättvisa här, sade han till Dagens Nyheter.

Friidrottarnas organisation, The Athletics Association, säger i ett uttalande att man vill ha en diskussion med det internationella förbundet kring OS-kvalfrågan. I en undersökning bland 685 friidrottare svarade 60 procent att de ville att deras resultat före den 1 december borde vara OS-kvalificerande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!