Återblicken - Gullringen vann sin 24:e pokal

Vad hände i sportsammanhang i området den här veckan för 40, 30, 20 respektive tio år sedan? Tidningen tittar tillbaka på höjdpunkterna från förr och hittar bland annat en fin svit för Gullringen.

Den 13 juli 2010 var Fredrik Lindgren var hetast i Dackarna mo Indianerna. Fem raka heatsegrar resulterade i maximala 15 poäng.

Den 13 juli 2010 var Fredrik Lindgren var hetast i Dackarna mo Indianerna. Fem raka heatsegrar resulterade i maximala 15 poäng.

Foto: Arkiv

Sport2020-07-09 20:30

År 1980: Gullringens GoIF i fotboll var precis som Björn Borg i tennis - utan pardon. I den 43:e upplagan av Horn-Pokalen inför en publik på över 600 personer på Stångavallen under söndagen den 6 juli tog "trähusgänget" sin sjätte raka finalseger och nådde således 24 pokalvinster sedan premiäråret 1937. 

Den av Ljunghälls AB:s skänkta pokalen såg ljuset 1978 och hade de första åren enbart Gullringens namn ingraverat. I finalen besegrades Kisa med 2-1 sedan KBK reducerat först när fyra minuter återstod av matchen. Kisa gick till final efter en utklassningsseger med 8-3 över arrangörsföreningen Horn medan Gullringen slog ut Frödinge ned 3-1. 

År 1990: Över 300 förare körde det här året "semesterracet" på Gnagaredalen i Vimmerby. På torsdagskvällen den 12 juli handlade det om den första utgallringen i det starka startfältet. Totalt 108 förare gjorde upp om 36 ordinarie platser till söndagens finalomgång. Fyra reserver fick också hänga på utifall att. 

En enda kvinna deltog på torsdagen, Meeri Andersson från Braås. Både i den första och andra omgången "vände" konkurrenterna på hennes bil. Ändå tog hon sig till tredje omgången och var tvåa i sitt heat. Det räckte dock inte för att gå vidare till söndagen. 

År 2000: Vimmerby Hockey tappade sin då 21-årige succémålvakt Fredrik Svensson, en av klubbens bästa spelare under de två föregående säsongerna, till Nybro IF i division 1. 

– Jag vill utvecklas som hockeyspelare och Nybro är en klubb som satsar hårt på att gå upp i allsvenskan, sa Svensson då.

Åtta spelare ut och noll in vid det här laget (14 juli) innebar att VH:s trupp såg "fruktansvärt tunn ut". 

– Det ser mörkt ut, medgav sportchefen Lars Wallin. 

År 2010: Revansch för överlägset Dackarna mot Indianerna. Så löd rubriken efter Målillaklubbens problemlösa afton tisdagen den 13 juli mot. Allra bäst var fullpoängaren och Indianprodukten Fredrik Lindgren. 

– Jag är grymt nöjd, det var längesedan jag hade den här farten, menade Örebrosonen efter segersiffrorna 61-35 inför 4 234 åskådare. 

Fredrik Lindgren hade dittills stundtals haft en tung säsong men den här kvällen lossnade det alltså rejält och han noterades för maximala 15 poäng. 

– Mitt självförtroende behövde det här för jag har haft det tungt i både Sverige och Polen. 

Gullringen vann den 6 juli 1980 sin 24:e Horn-Pokal.
Gullringen vann den 6 juli 1980 sin 24:e Horn-Pokal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!