Återblicken: En simmande australiensare i Gullringen

Ny återblick och nya anmärkningsvärda sporthändelser för 10, 20, 30 och 40 år sedan.

Ashleigh Haigh var en duktig simmaren från Australien, som vid den här tiden bodde i Sverige.

Ashleigh Haigh var en duktig simmaren från Australien, som vid den här tiden bodde i Sverige.

Foto: Arkivbild

Sport2020-06-18 09:00

10 år sedan

* Simmaren Thomas Andolfsson tog hem ett guld och ett silver när Östsvenska mästerskapen avgjordes i Linköping. Hultsfredsimmaren tog guld i paradgrenen 50 meter frisim och silver på den dubbla distansen. "Tidsmässigt finns det ändå en del kvar att jobba på", sa tränaren Peter Tidäng efter medaljerna. 

* Jesper Svensson är nuförtiden ett världsnamn inom bowlingsporten. På den här tiden, för 10 år sedan, var han 15 år och hade precis vunnit Junior Masters, vilket var hans bästa prestation i karriären dittills. Nu siktade han mot landslaget. "Målet var att vinna, det här är mina största framgång hittills", sa Jesper efter vinsten. "Det här är det största man kan vinna som ungdom", sa hans pappa, Patrik "Paka" Svensson.

undefined
Jesper Svensson, 15 år gammal.

20 år sedan

* En simmande australiensare i Gullringen? Ja, för 20 år sedan hade Ashleigh Haigh gett upp sin pojkdröm om att en dag bli den yngste i världen att simma mellan engelska kanalen. Nu var han 18 år och simmade fortfarande – i Gullringen. Längtan efter att få uppleva andra kulturer fick honom att lämna Sydney i Australien och resa till Sverige på andra sidan jorden. Vid den här tiden skulle han inom kort resa hem till Australien igen, men dessförinnan hade han varit simtränare för ungdomar i Gullringen. 

* Vimmerby MS vann den tredje deltävlingen i motocrossallsvenskan. Det talangfulla laget, med bland andra Nicklas Hermansson och Peter Karlsson i laget, slog till och segrade på Gnagaredalen. 

30 år sedan

* När tennisturneringen Miss Gårdveda Open skulle avgöras var allt upplagt för en rafflande final mellan Helene Johnsson och Karin Werner. Men precis när finalen skulle starta öppnade sig himlen ordentligt. På grund av det tunga regnet kunde turneringen inte fullföljas.

undefined
Helene Johnsson och Karin Werner gick miste om finalen i Miss Gårveda Open.

* Vimmerby Hockey – eller Vimmerby IF, som de hette på den tiden – värvade en back med landslagsmeriter. Det var 22-årige Anders Nyström från Linköping som valde att skriva på för VIF. Som ung fick Nyström dra på sig den svenska landslagströjan. "Jag spelade tre matcher i pojklandslaget", sa Nyström. 

undefined
Vimmerby IF:s nyaste hockeyspelare, Anders Nyström, till höger.

40 år sedan

* Snacka om tufft motstånd för Södra Vi IF:s damer. När föreningen skulle fira 25 år sedan idrottsplatsen Ulfveskog invigdes ordnade man en uppvisningsmatch där Södra Vi IF skulle möta Öxabäcks damlag, som då hade tagit fyra SM-guld. Västgötaklubben hade fyra landslagsspelare i laget till matchen mot Södra Vi.

undefined
Helena Karlsson var en av Södra Vi IF-spelarna som skulle ta sig an landslagsspelarna från Öxabäck.
Thomas Andolfsson tog guld och silver.
Thomas Andolfsson tog guld och silver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!