Återblicken - femåring debuterade för Rumskulla

Vad hände för tio, 20, 30 respektive 40 år sedan? Häng med när tidningen blickar tillbaka på sporthöjdpunkterna från förr.

Emil Fjällgård debuterade som femåring för Rumskulla GOIF i Bullerby Cup.

Emil Fjällgård debuterade som femåring för Rumskulla GOIF i Bullerby Cup.

Foto: Arkivbild

Sport2020-07-24 09:00

År 2010: För andra året i rad vann Louise Brunskog damklassen i Ostkustens Pärla i Västervik. Linköpingstjejen förlorade bara ett set under hela turneringen. I finalen besegrade hon hemmahoppet Karin Lundmark med komfortabla 6-3, 7-5. 

– Jag spelade bra och det var roligt att vinna men finalen var tuff. Hon returnerade många bollar men till sist lyckades jag avgöra. Jag tog tillvara på mina chanser, sa Brunskog. 

Segern var hennes fjärde raka under 2010 års Sommartour. 

– Det känns bra och jag trivs i Västervik. Även om jag inte spelade min bästa tennis nu så var det nära. 

År 2000: Den framgångsrika Mariannelundshunden Isca fortsatte att göra bra resultat och blev tvåa i Svenska Schäfer Mästerskapet, den största tävlingen i Sverige. Svartågårdens Isca hette den då 19 månader gamla schäfertik som hörde hemma hos Jan och Ulla-Britt Edgarsson. 

– Hon har ställt upp i tolv tävlingar och vunnit sex av dem. Dessutom har hon en fin pappa att brås på, sa Jan Edgarsson. 

Det deltog hundar från hela Europa och även domare från Tyskland. 

– Tyskland är schäferlandet nummer ett och det var en domare som tyckte att vi skulle ställa ut Isca där, sa Jan.

År 1990: Bullerby Cup pågick för fullt och när Rumskulla GOIF under öppningsdagen spelade sin andra match, mot Öster, fick lagets femårige maskot Emil Fjällgård vara med. Inte bara vid sidan av den utan också på den och lira med de större grabbarna. 

Emil fick hoppa in i slutet av matchen och gjorde in bort sig på något sätt, han dribblade till och med bort en Österspelare. 

– En gång skämtade jag med Emil och sa att han var för liten för att bli medlem i klubben. Då surnade han till och drog till med det värsta han kunde: att han då skulle bli medlem i Vimmerby IF, berättade pappa Peter. 

År 1980: Borgs ridskola utanför Vimmerby bytte helt skepnad på sommaren. För 13:e året i rad arrangerade nämligen Kenneth Passmark ridläger. Borg levde verkligen upp och invaderades av 150 hästtokiga ungdomar.

– Det kostar 1100 till 1500 kronor att vara med på ett läger. Det kanske är dyrt men jag vet att ungdomarna sparar och jobbar på vintrarna för att ha råd, sa Passmark. 

Intresset för hästar var överlag stort i Sverige. 

– För tio år sedan trodde man inte att det kunde bli något större intresse, då var det en rikemanssport. Men nu har det blivit en folksport. 

Louise Brunskog vann 2010 för andra året i rad damklassen i Ostkustens Pärla.
Louise Brunskog vann 2010 för andra året i rad damklassen i Ostkustens Pärla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!