"Behövs starka kvinnor i alla organisationer"

När Tomas Axnér blev ny förbundskapten fanns egentligen bara ett namn på hans lista över tänkbara assisterande: Den tidigare landslagskaptenen Johanna Wiberg.
–Jag blir stolt över att det jag la ner mycket vikt vid lyste igenom och syntes, säger Wiberg som tillsammans med Axnér nu inleder sin första landslagssamling.

Handbollslandslagets nya förbundskaptener Johanna Wiberg och Tomas Axnér gör sin första landslagssamling i veckan.

Handbollslandslagets nya förbundskaptener Johanna Wiberg och Tomas Axnér gör sin första landslagssamling i veckan.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2020-06-01 16:00

Efter finalförlusten mot Norge i handbolls-EM 2010 fick Johanna Wiberg lyfta silverpokalen som bevis på Sveriges första mästerskapsmedalj. Som tv-expert satt Tomas Axnér och imponerades framför allt av just lagkaptenen Wiberg.

– Hennes ledaregenskaper och styrkor som människa blev väldigt tydliga. Om man ska jämföra med någon så är det kanske som Tobbe Karlsson i herrlandslaget, det är en liknande kapten. Och det genomsyrade det laget, det som hon stod för, säger Axnér.

Johanna Wiberg kunde inte tacka nej när Tomas Axnér presenterade sin idé.

– Det är ju smickrande när någon säger att jag är ett förstaval som assisterande. Sen blir jag stolt över att det jag la ner mycket vikt vid lyste igenom och syntes. Det är kul att det uppskattas, och att jag kan bidra med de delarna som assisterande nu i stället för som spelare, säger hon.

TT: Vad är det du står för som han såg tror du?

– Jag skulle själv beskriva mig som en ledare med en tydlighet, en tydlighet som smittar av sig och präglar en grupp. Och att den tydligheten såklart är med en ödmjukhet och ett stort hjärta. Men att jag ändå är beredd att visa vad jag tycker och tänker, säger Wiberg.

"Perfekt brygga"

De känner varandra ganska väl vid det här laget. På senare år har de arbetat tillsammans på ett handbollsgymnasium i Lund en dag i veckan, och de har även setts många gånger i hallen när han var huvudtränare för Lugis herrlag samtidigt som hon var assisterande för damerna.

– Då har jag kunnat se henne som instruktör också. Och jag tror att vi har samma värdegrund, samma ledarskap, säger Axnér.

TT: Vad har Johanna för egenskaper som du är extra tacksam över?

– Jag tror att hon förstärker det som jag själv är bra på och intresserad av, att se människor och utveckla individer och få dem att ta ansvar. Och sedan att hon har en spelarbakgrund, jag tror att hon är den perfekta bryggan mellan mig och spelarna. Och även såklart att hon är kvinna, det behövs starka kvinnor i alla organisationer.

Aggressivare försvar

TT: Tror du att det är stor skillnad på att leda damer mot herrar?

– Det är samma sport vi ska hålla på med, men sedan kanske man i vissa fall måste vara tydligare, i andra fall kanske man måste ha en annorlunda approach. Men jag vill gärna ha samma infallsvinklar som jag haft när jag tränat män.

TT: Vad är det för handboll du vill att Sverige ska spela?

– Dels är det mycket som jag inte vill ändra på. Men det klart att det är detaljer man vill ändra på, kanske hitta spel med lite mer skytte och så där. Min filosofi defensivt är att våga vara mer aggressiva, ta mer höjd och kanske inte sejfa med klassiskt svenskt 6-0, utan våga spela den spanska handbollen. Jag tror att handbollen är på väg mer dit även på damsidan.

Tomas Axnér säger även att han tror att de fyra främsta lagen i världen har en lite bättre fysik än de andra lagen. Till den nivån vill han ta Sverige.

– En sak är här och nu, mästerskapet (EM) i vinter och OS nästa sommar. Men parallellt finns spåret mot OS 2024 som i nuläget är slutklämmen på mitt uppdrag och där har jag en ambition att då ska vi vara ikapp de länderna rent fysiskt, säger Axnér.

"Ner i gruvan"

Det jobbet startar nu. På lägret på Bosön utanför Stockholm väntar fystester och träning.

– Just nu kan det vara svårt att hitta motivation när det är inställda matcher och man inte riktigt vet vad som händer. Men samtidigt är det en "once in a lifetime" att bara träna. Det är bara ner i gruvan och hämta upp massa malm, säger Axnér.

Även här kan Johanna Wiberg bidra med sin inställning från sin tid som spelare.

– Jag var ju inte en spelare som var mest tekniskt kunnande, jag levde mycket på att jag orkade göra jobbet. Att jag orkade träna och göra de extra passen.

Hon säger att både hon och det landslaget på den tiden byggde mycket av sitt självförtroende på fysiken.

TT: Har den biten minskat i dag?

– Det har blivit fler spelare som är så pass duktiga handbollsmässigt så de lever mer på det, vilket är helt fantastiskt. Men kan vi bara skruva den fysiska förmågan lite till så är de så mycket bättre handbollsmässigt än vad vi var vilket gör att det kan bli ännu bättre resultat, säger Wiberg.

Fakta: Landslagssamlingen på Bosön

Vad: Förbundskapten Tomas Axnér och assisterande förbundskapten Johanna Wiberg gör sin första landslagssamling.

Hur: Tanken var att Tomas Axnér skulle ersätta Henrik Signell som förbundskapten först efter sommaren OS i Tokyo, men coronapandemin flyttade OS till nästa år och EM-kvalet i juni ställdes in helt. Under måndagen börjar Axnérs kontrakt att gälla och han börjar direkt med en landslagssamling. 1–4 juni kommer 22 spelare till Bosön utanför Stockholm, men de gör det i tre smågrupper om sju eller åtta spelare och ingen handboll står på schemat.

Axnérs första tävlingsmatch som ansvarig blir EM-premiären i Fredrikshamn i början av december. Dessförinnan hoppas man kunna genomföra några träningsmatcher i höst.

Grupp 1 (1–3 juni): Evelina Eriksson, Skuru (Vipers Kristianstand nästa säsong), Mathilda Lundström, Skuru (Sävehof), Frida Rosell, Västerås Irsta, Wilma Schelin, Skuru, Carin Strömberg, Viborg, Melissa Petrén, Horsens, Emma Fernis, Sävehof (Thüringer).

Grupp 2 (2–4 juni): Sofie Börjesson, Sävehof, Filippa Idéhn, Silkeborg (ny klubb ej klar), Wilma Kroon Andersson, Sävehof, Johanna Forsberg, Sävehof (Nykøbing Falster), Nina Dano, Sävehof, Linnea Pettersson, Sävehof, Mikaela Mässing, Thüringer (ny klubb ej klar).

Grupp 3 (3–4 juni): Clara Lerby, Lugi, Sofia Hvenfelt, H65 Höör (Köpenhamn), Isabelle Andersson, H65 Höör, Emma Lindqvist, do, Sabina Jacobsen, CSKA Moskva, Kristin Thorleifsdottir, H65 Höör (Randers), Daniela Gustin, Horsens, Thea Stankiewicz, Tertnes IL.

Stjärnor som exempelvis Isabelle Gulldén (Brest), Nathalie Hagman (tillhör Odense, ny klubb ej officiell) och Linn Blohm (Köpenhamn) saknas i truppen. Detta på grund av de permitteringsvillkor som finns i exempelvis Danmark och Frankrike.


Fakta: Tomas Axnér

Född: 30 november 1969 (50 år).

Klubbar som spelare: Pölsemannen, H43, Lugi, Gummerbach, Minden.

Klubbar som tränare: H43 (assisterande), Lugis herrar och pojklandslaget.

Meriter som tränare: Förde Lugi till SM-final 2014.


Fakta: Johanna Wiberg

Född: 6 september 1983 (36 år).

Klubbar som spelare: Eslöv, Fox, Ålborg, FCK.

Klubbar som tränare: Lugis damer (assisterande), Skånelaget.

Meriter: 145 A-landskamper och 94 mål. EM-silver och två SM-guld samt två OS, två VM- och två EM-slutspel. Spelade i landslaget mellan 2002 och 2012 och var lagkapten under fyra säsonger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!