Bergs comebacksuccé: "Grym känsla"

Djurgårdens mittback Erik Berg gjorde comeback efter 380 dagar och firade med att göra allsvenskans och Djurgårdens första mål säsongen 2020. –En grym, grym känsla att se bollen gå in. Jag älskar att spela fotboll och tiden som har varit gör att jag uppskattar det ännu mer nu, säger premiärskytten efter 2–0 borta mot Sirius.

Djurgårdens spelare under den tysta minuten inför matchen mot Sirius.

Sport2020-06-14 12:20

Den uppskjutna premiären var efterlängtad av alla men Erik Berg har fått vänta längre än de flesta.

Djurgårdsbacken har kämpat i över ett år med en segdragen knäskada som till slut opererades men nu fanns Berg med när Sirius och de regerande mästarna drog igång säsongen efter en tyst minut för att hedra dom som dött i covid-19.

Sirius var inledningsvis hetast eller som Djurgårdens tränare Kim Bergstrand sade efteråt:

– Vårt anfallsspel i första delen var obefintligt. Vi var satta under konstant tryck men behöll kylan. Andra halvlek var fullt godkänd, då fick vi igång vårat eget spel. Vi är tacksamma att vi kan åka härifrån med en stabil 2–0-seger.

Bergs pondus

Nyckeln bakom segern stavas oväntade målskytten Berg som både försvarade sitt eget mål med pondus samt höll sig framme på fasta situationer där han hoppade högst i en närkampsduell och knoppade in 1–0-målet i 24:e minuten.

– Alltså den känslan! Det är ju över ett år sedan jag spelade match och det är en lång tid för en fotbollsspelare så det var grymt skönt.

Målen kom efter en frispark av Aslak Witry.

Att just den comebackande mittbacken skulle göra premiärmålet medan förväntade målskyttar som Emir Kujovic och Astrid Ajdarevic inte gjorde mål förvånade Djurgårdstränaren Kim Bergstrand:

– Jag tycker Erik var jättebra, lugn och trygg som vanligt men hans målsnitt per avslut senaste åren måste vara bland ett av de bästa i allsvenskans historia. Jag tror han har nuddat bollen tre gånger i motståndarnas straffområde under senaste året och varje gång blir det mål.

Pettersson första mål

Djurgårdens andra mål gjordes i slutminuterna av Oscar Pettersson som noterades för sitt första allsvenska mål i karriären kort efter att han hade bytts in.

Att regerande mästarna använde alla sina fem byten ser Erik Berg som ett styrkebesked inför fortsättningen.

– De kan man absolut använda som ett litet vapen. Nu kom det in spelare med pigg energi som hjälpte oss göra ett bättre avslut på matchen. Oscar har tagit jättekliv sedan förra året, det är en spelare att hålla koll på.