Beskeden från ministrarna: Räkna inte med lättnader

Idrotten kan inte räkna med några lättnader i restriktionerna i sommar. Det är tydliga besked från både inrikes- och idrottsministern som Sporten varit i kontakt med.

Vi ställde frågorna, inrikesminister Mikael Damberg (S)., idrottsminister Amanda Lind (MP) och riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson svarade.

Vi ställde frågorna, inrikesminister Mikael Damberg (S)., idrottsminister Amanda Lind (MP) och riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson svarade.

Foto: Marcus Nyenger

Sport2020-06-24 07:00

Medan vissa verksamheter får öppna, med begränsningar, så lyder idrotten både på elit- och ungdomsnivå under det tydliga förbud mot folksamlingar över 50 personer. Det gör att många större och mindre tävlingar, både lokalt och nationellt, fått ställas in. Med svåra ekonomiska problem för arrangörer och föreningar som följd.

Vi sökte svar hos idrottsminister Amanda Lind (MP), inrikesminister Mikael Damberg (S) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. 

Först ut var inrikesminister Mikael Damberg som gav ett kort svar på våra frågor via sin pressekreterare Natalie Sial:

Förs det några diskussioner om att lätta upp för idrotten framöver och i så fall när? Kan man särskilja idrotter, såsom fotbollsallsvenskan med andra mindre matcher/tävlingar? Vad är skillnaden mellan exempelvis en fotbollsmatch och en nöjespark som Astrid Lindgrens värld eller Kolmården där man får ta emot besökare, med begränsningar? 

– Regeringen har fattat beslut om förordningen med ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer i syfte att minska smittspridningen. Regeringen tar löpande ställning till behovet av förordningen och tar konsekvenserna av den för olika verksamheter och branscher på största allvar. Innan förordningen ändras är det viktigt att invänta nya bedömningar av folkhälsomyndigheten. I dagsläget finns inga nya besked att ge kring den frågan. 

Nästa att svara var Björn Eriksson, genom Anna Setzman, pressansvarig vid RF:

Hur arbetar ni från RF:s sida just nu för att få till stånd lättade restriktioner för idrotten framöver? 
– Vi är oerhört glada över att äntligen kunnat starta upp tävlingsverksamheten och de evenemang som genomförts visar hittills att man gjort det på ett mycket ansvarsfullt och respektfullt sätt. Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar vid sidan av, exempelvis i publiken. RF har fortsatt dialog med Folkhälsomyndigheten och Polismyndigheten och vi ser fram emot att, när smittläget så tillåter, kunna påbörja planeringen för publika evenemang. 

Diskuteras det att särskilja idrotter, såsom fotbollsallsvenskan som skulle fylla arenor till bredden och där det blir svårare att öppna upp, med andra mindre matcher/tävlingar och ge dem chansen att ta emot viss publik?  
– Riksidrottsförbundet företräder 72 idrottsförbund och deras 250 idrotter och för talan i idrottsövergripande frågor. Som sagt fortsätter vi ha dialog med FHM och Polisen för att se hur vi fortsatt bäst kan ha så mycket idrott som möjligt i gång och samtidigt inte riskera att öka smittspridningen.  

Hur ser ni på skillnaden mellan exempelvis en fotbollsmatch och en nöjespark som Astrid Lindgrens värld eller Kolmården där man får ta emot besökare, med vissa förhållningsregler?  
– En offentlig tillställning, såsom idrottstävlingar, men också allmänna sammankomster träffas av förbudet mot fler än 50 deltagare enligt den tillfälliga lagstiftningen. Utöver den tillfälliga lagstiftningen utfärdar FHM allmänna råd samt rekommendationer för olika verksamhetsområden i samhället. RF arbetar för att de allmänna råd samt rekommendationer som berör idrotten ska vara tydliga och generella samt skapa så stora förutsättningar som möjligt för så mycket idrottsverksamhet som möjligt.  

Idrottsminister Amanda Lind var den sista att svara: 

Anser du att förbuden för idrotten är befogade, sett till de lättnader som gjorts för andra verksamheter, eller arbetar du för att ge klubbarna möjlighet att ta emot åskådare på sina matcher/tävlingar och i så fall hur?  

– Även om Sverige är på väg in i ett bättre läge, är faran långt ifrån över. Vi är fort­farande mitt i en pandemi och viktiga restriktioner måste ligga kvar. Idrottsrörelsen har gjort stora ansträngningar under pandemin, inte minst kring att anpassa verksamheten så att tävlingsverksamheten för vuxna kunde starta den 14 juni. Det har varit viktigt och väldigt uppskattat. Jag ser verkligen fram emot den dag dessa begränsningar inte behövs, inte minst för idrotten kommer det spela oerhört stor roll. Men den dagen är ännu inte här, vi måste fortfarande begränsa smittspridningen.

Vi har även sökt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell med samma typ av frågor, men han har inte svarat.

Folkhälsomyndighetens råd

Från den 14 juni är idrottstävlingar, matcher och cuper utan publik tillåtna i alla åldrar. Beslutet gäller för alla yrkesutövande idrotter, på alla nivåer, under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktionerna kring offentliga tillställningar. Det är fortsatt inte möjligt att anordna till exempel cuper där fler än 50 personer vistats, på en idrottsplats eller i en sporthall. Vid varje arrangemang, tänk på att begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!