Beslutet delar Sverige och Norge: "Vi tar ansvar"

Sverige väljer att nästan halvera antalet personer som reser till Ruka för skidornas världscuppremiär. Men samtidigt som landslagschef Anders Byström bara tagit ut 13 åkare kommer Norge till Finland med fullt manskap. –Vi har gjort vår bedömning och tycker den är riktig, säger Byström till TT.

Anders Byström, landslagschef för längdlandslaget, skickar en mindre trupp till Ruka.

Anders Byström, landslagschef för längdlandslaget, skickar en mindre trupp till Ruka.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2020-11-23 14:30

Under måndagen meddelade det svenska landslaget att 13 åkare och totalt 25 personer, vallare och ledare inkluderat, reser till världscuppremiären i Ruka.

Samtliga i laget har testats för covid-19 och nu inväntar ledningen bara negativa svar från samtliga innan man styr kosan mot den lilla skidorten i norra Finland.

– Vi har verkligen haft inställningen hela tiden att inte riskera för mycket. Vi åker med ett väldigt bra lag, men hade vi kunnat åka med full trupp hade vi gjort det, säger landslagschefen Anders Byström.

Han säger att Sverige följer råden från de finländska arrangörerna och har begränsat sin trupp så mycket det går.

– Vi tycker det här är rimligt, då landar vi med den siffran. Det är bra att vi tar ansvar,

Norge med fullt lag

Parallellt väljer Norge att resa med totalt 42 personer, varav 20 åkare, trots att Maiken Caspersen Falla och Ragnhild Haga har lämnat återbud.

– Det får stå för dem, de måste göra sin bedömning. Vi har gjort vår och tycker den är riktig. Sen kan vi inte styra vad andra gör.

TT: Kan det bli aktuellt att ni får hjälp över nationsgränsen med tanke på att Norge reser med samtliga ledare och vallare?

– Nej det tror jag inte, de är ju ändå vår största fiende. Nej, skämt åsido. Skulle några vallare eller ledare bli sjuka hos oss kan det tänkas att vi får hjälp. Det brukar vara den stämningen inom skidsporten.

Chartrar plan

Norges argument för att skicka fullt manskap är att de chartrar ett flyg – vilket Sverige också gör.

– Vi har tät dialog med både det svenske och det finska laget om situationen, men vi reser med full trupp till Ruka eftersom vi har chartrat plan. Man har inte kontroll, men i och med att man reser med charterflyg, resan är i stort sett det mest kritiska, så gör vi det på det här sättet, säger den norska längdchefen Espen Bjervig till Nettavisen.

Även det ryska laget skickar i princip full trupp. Trots att storstjärnan Sergej Ustiugov inte finns med till Ruka består laget av sju damer och nio herrar.

Den norska längdchefen Espen Bjervig. Arkivbild.
Den norska längdchefen Espen Bjervig. Arkivbild.
Fakta: Norges trupp till Ruka

Damerna:

Anne Kjersti Kalvå

Helene Marie Fossesholm

Therese Johaug

Hedda Østberg Amundsen

Mathilde Myhrvold

Ane Appelkvist Stenseth

Anna Svendsen

Heidi Weng

Lotta Udnes Weng

Tiril Udnes Weng

Herrarna:

Pål Golberg

Hans Christer Holund

Emil Iversen

Johannes Klæbo

Simen Hegstad Krüger

Sjur Røthe

Håvard Taugbøl

Erik Valnes

Mikael Gunnulfsen

Sindre Bjørnestad Skar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!