"Blev definitivt mer gråhårig tidigare"

Fotbollssäsongen har sent omsider kommit igång men redan har matcher flyttats fram till hösten som en konsekvens av pandemin. Det gör domarsituationen potentiellt kritisk.

Det kan bli problematiskt att få tag i domare till höstens fotbollsmatcher.

Det kan bli problematiskt att få tag i domare till höstens fotbollsmatcher.

Foto: Magnus Andersson

Sport2020-07-02 11:00

Mikael Fransson är domartillsättare i Vimmerby och ansvarar för assisterande domare i division 4, 5 respektive 6. För honom är läget för tillfället under kontroll och situationen var, tvärtemot vad man kan tro, tuffare tidigare. 

– Tittar vi i backspegeln så var 2018 och 2019 mer besvärliga. Nu har årets säsong visserligen inte dragit igång ordentligt än men jag blev definitivt mer gråhårig då. 

I dagsläget har Fransson 19 domare till sitt förfogande, att jämföra med bara 13 föregående år. 

Även om det på ytan är lugnt nu så lär det bli värre i augusti månad då väldigt många matcher har schemalagts, vilket också Smålands Fotbollförbund har uttryckt oro för. Det är förbundets uppgift att tillsätta huvuddomare i division 4 och 5.

– Nu måste jag hitta domare till varje match då och sedan hoppas på att det inte blir ytterligare matchflyttningar, annars blir det tufft. Förbundet har nog väldigt mycket att göra och jag skulle inte vilja byta med dem, säger Fransson som hävdar att föreningar är beredda att betala mindre för domare numera: 

– Med tanke på uteblivna publikintäkter är det naturligt men ska lagen ha domare så får de betala. Men jag vet själv eftersom jag har varit föreningsmänniska i 30 år, att man vill hålla nere kostnaderna. 

Fransson förklarar att det handlar om att ha framförhållning i planeringen. Dessvärre ser den ut att ha brustit just den här veckan. Bland annat saknar lördagens match Målilla–Boston ännu huvuddomare.

– I tisdags morse blev jag kontaktad om att tre matcher inte har tilldelats huvuddomare och det är klart att det skapar oro för mig och föreningarna.

Sista utvägen kan enligt Fransson bli att tillämpa ett tvådomarsystem, utan egentlig huvuddomare.

– Då blir mittplanen lite av en gråzon men det är bättre att missa en frispark där än att missa ett offsidemål.

Alexander Lagerström är utbildare i Vimmerbys domarklubb med ansvar för ett område som sträcker sig från Virserum i söder till Horn i norr.

– Det är svårt att få en bild av hur mycket viruset har påverkat. Klart är åtminstone att fler utbildar sig för ungdomsfotboll än för seniorfotboll som har det riktigt tufft. 

Är det rimligt att huvuddomare måste resa 10-15 mil för att döma en match?

– De är medvetna om det på förhand. Anledningen är att domare inte ska ha någon anknytning till något av lagen och vara opartiska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!