Boustedts avgång: "Dags att han lämnar"

Till slut blev pressen för hård på Tommy Boustedt. Generalsekreteraren lämnar sitt uppdrag efter turbulensen inom Svenska ishockeyförbundet. –Vi har båda kommit fram till att det är dags att han lämnar. Det är dags för något nytt, säger förbundsordförande Anders Larsson.

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt lämnar sin tjänst efter en turbulent tid. Arkivbild.

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt lämnar sin tjänst efter en turbulent tid. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Sport2020-04-22 09:11

Tommy Boustedt slutar senast i oktober i år efter sex år som generalsekretare. Han har inte själv gått att nå för en kommentar, men skriver i ett pressmeddelande:

"Det senaste året har varit en knölig tid för både förbundskansliet, och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal tillsammans med styrelsen, vuxit fram att detta är vägen framåt för både mig och förbundet."

Det har stormat rejält kring förbundet den senaste tiden. Först var det konflikten med Damkronorna, där spelarna gick ut i strejk i augusti för att de känt sig diskriminerade.

"Gjort ett lojalt arbete"

Sedan kom en polisutredning med misstanke om sexuellt ofredande gällande en person med anknytning till förbundet. Och i samma veva har en uppmärksammad uppsägning av en medarbetare fått flera hockeyprofiler att protestera.

SVT har dessutom rapporterat att det finns anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och motsättningar mellan ledning och fack.

Anders Larsson vill ändå inte fokusera på vad Tommy Boustedt har misslyckats med under sina sex år som generalsekreterare.

– Jag skulle vilja vända på det och säga att det är väldigt mycket som har fungerat. Tommy har gjort ett lojalt arbete med stor passion. Han har ägnat hela sitt liv åt hockeyn och har hockeyn och hockeyförbundet i sitt hjärta. Jag skulle vilja ge Tommy mycket stort beröm, säger Anders Larsson.

– Sedan har vi kommit till ett läge där det har hänt en del saker det senaste året och där både jag och Tommy har känt att nu är det dags att han lämnar, det är dags för något nytt.

Låter personalen säga sitt

Han vill inte säga att Boustedt får sparken. Däremot kan han inte neka till att den senaste tidens svarta rubriker skakat om förbundet.

– Såklart att det skadar varumärket Svenska hockeyförbundet externt, men det skadar också stämningen på arbetsplatsen. Så det här har inte varit roligt. Och det har naturligtvis Tommy känt också, säger Larsson.

TT: Hur är stämningen på förbundskansliet?

– Det är klart att den har varit bättre. Samtidigt blir det lätt att de negativa delarna får väldigt stort utrymme.

– I det stora hela skulle jag säga att mycket fungerar väldigt väl på vårt kansli, men det finns en del saker att förbättra och förfina.

Därför ska ordföranden nu personligen sätta sig ner med var och en av de runt 50 heltidsanställda på kansliet, för att staka ut vägen framåt.

– Jag vill låta var och en av dem komma till tals. Vad fungerar bra i vår verksamhet? Vad behöver vi förbättra? Vilka tankar har de om den framtida generalsekreteraren? Och vilka förväntningar har de på mig som ordförande och på styrelsen? Det är viktigt att vi kan vara helt enade och att personalen kommer till tals kring kravprofilen på den kommande generalsekreteraren.

Inget samband

Anders Larsson vill också förtydliga en sak. Enligt TT:s uppgifter ska medarbetaren som sparkades nyligen – officiellt på grund av arbetsbrist – också ha varit den som låg bakom polisanmälan om sexuellt ofredande på förbundet. Förklaringen om arbetsbrist har inte godtagits av alla, och ett flertal hockeyprofiler har via ett upprop krävt ett klargörande.

Men polisanmälan och den nu avslutade utredningen, som väntas hamna på åklagarens bord nästa vecka, har ingenting med uppsägningen att göra, säger Larsson.

– Hockey engagerar och den här medarbetaren var inte vem som helst utan en väldigt populär sådan, men det finns några saker jag vill slå fast. Det första är: Skälet till att personen lämnade har ingenting med polisanmälan att göra. Och jag vill också slå fast att det här ärendet förhandlades centralt med Unionen och sedan träffades en överenskommelse, säger Larsson.

– Så diskussionen om "har det här gått rätt till?", där känner jag mig väldigt trygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!