Bowling är enklare än discgolf för en glad amatör

I bowling är det fullt möjligt att som novis matcha de allra bästa i ett enstaka slag eller över en serie. I discgolf är så inte fallet.

Sportens krönikör har större talang för bowling än discgolf.

Sportens krönikör har större talang för bowling än discgolf.

Foto: Bildbyrån

Sport2022-06-30 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På torsdagsförmiddagen följde jag finalen av bowlingen på SM-veckan i Linköping. Jesper Svensson hade sina vana trogen spelat sig fram till final genom att prestera på en jämn och hög nivå. Nu slapp han dessutom möta stora delar av den världselit han är van att tampas med.

Därför räckte det att slå 203 i finalen som avgjordes över en enda serie direktsänt i SVT Play. Motståndaren Peter Höglander från Nässjöklubben Clan pallade inte för trycket utan landade på 182.

Med tanke på det hade faktiskt jag kunnat ge Jesper en match själv. Senaste gången jag var i bowlinghallen för ett par månader sedan slog jag faktiskt 192. På så vis är bowling en sport som man kan relatera till enkelt även som glad amatör. Det krävs inte så mycket för att få till en strajk. Å har man riktigt tur så kan man få ihop runt 200 poäng på en serie. Sedan behöver vi kanske inte tala så högt om att i min andra serie landade jag på 93 istället.

För att nå världseliten gäller det att vara konsekvent. Ta till exempel Jesper Svenssons resultat under EM. Över 24 serier hade han ett snitt på över 230. Skulle du prova att spela 24 serier själv så hade du nog fått vara nöjd om du kom upp i hälften av det.

En sport där det inte är lika lätt att matcha de bästa som novis i är discgolf. Jag passade på att vara med i tävlingen som Storebro IF arrangerade på sin nya bana i lördags. Att ge sig ut i skogen i 30 graders värme var kanske inte helt optimalt. Dessutom hamnade jag i samma grupp som slutsegraren Johan Svensson. Han kastade konsekvent ut sin disc upp emot 80 meter och lyckades undvika att träffa träden som stod i vägen. På många hål behövde jag i princip tre kast på mig för att komma lika långt som han gjorde på ett.

Nu var det bara tredje gången som jag spelade överhuvudtaget, och det finns en hel del att slipa på när det gäller tekniken om man säger så. Efter 18 avverkade hål på runt två och en halv timme hade vinnande Svensson gått fyra under par. Jag lyckades pricka 30 över par, men någon ska ju ta hand om sistaplatsen också. Trots motgången gav det ändå mersmak att spela discgolf så det kommer absolut bli fler rundor i sommar. Möjligheten till förbättring finns absolut, och på mitt sista hål gjorde jag faktiskt mitt första par.

Många av de lokala fotbollslagen har gått på eller närmar sig sommaruppehåll. Den lokala fyran håller igång än och där väntar bortamatcher för såväl Vimmerby, Gullringen och Djursdala i helgen.

Serien har utvecklat sig till ett trekejsarslag där Vimmerby, Tranås och Gullringen kommer att göra upp om de två främsta placeringarna. Att Vimmerby lyckades besegra både Tranås och Gullringen tidigare under säsongen gör att de verkligen sitter i förarsätet. Elva vinster och en oavgjord så här långt betyder att de har chansen att gå igenom serien som obesegrade. Jag tror säkert att VIF-tränaren Patrik Gunnarsson i egenskap av Arsenal-fan gärna skulle se laget lyckas med det. "Gunners" lyckades med den bedriften i Premier League 2003-2004 och blev "The Invincibles". Det återstår att se om vi kommer minnas årets upplaga av VIF som "De oslagbara".

Höreda borta torde i alla fall inte vålla Vimmerby några större bekymmer. Gullringen får det lite knepigare mot Ekhagen, men bör lösa det. Värre blir det för Djursdala borta mot Aneby. Hur det än går så kan i alla fall DSK leva på att de är det enda laget som tagit poäng mot Vimmerby.