Bröderna om kusklivet: "Det blir en livsstil"

När klassikern Svenskt travderby avgörs under söndagen presenterar sig två nya namn för den bredare publiken. Brödraduon Mats Djuse, 22 och Magnus Djuse, 20, gör kometkarriär som travkuskar och kör båda sitt första derby där vinnaren tar hem fyra miljoner kronor. –Det känns fantastiskt roligt att få chansen i ett sådant här sammanhang, säger Mats Djuse.

Travkuskarna och bröderna Mats E och Magnus A Djuse.

Travkuskarna och bröderna Mats E och Magnus A Djuse.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Sport2020-09-04 16:00

De Östersundsbördiga bröderna är inte ensamma i syskonskaran. De har ytterligare två äldre bröder i Martin och Mattias Djuse vilka arbetar som professionella travtränare och det med gott resultat. För den sportintresserade kanske efternamnet klingar bekant. Brödernas kusin Emil Djuse har gjort åtta landskamper för Tre Kronor och är i dag KHL-proffs i Spartak Moskva.

I fjol vann Mattias Djuse Derbystoet som tränare, men i år är det hans yngre bröder som står i centrum.

Det börjar de bli vana med vid det här laget. Trots sin ringa ålder har de på kort tid etablerat sig i den absoluta kuskeliten. Med 125 segrar bara under 2020 placerar sig Mats som sexa i den allsvenska kuskligan, skuggad av just Magnus som ligger sjua på 119 segrar. Den sistnämnde har kört in elva miljoner kronor medan Mats nått upp i 9,2.

– Det är klart att den rutin man hunnit samla på sig på ganska kort tid gör skillnad. Man lyfter sig på varje område som kusk och får bättre koll på alla moment i loppen, men jag har fortfarande mycket kvar att lära, säger Magnus Djuse.

Tävlar flitigt

Så pass mycket har han i alla fall hunnit snappa upp att han i dag regelbundet nyttjas av flera av landets mest framgångsrika travtränare. Att köra fem-sex dagar i veckan är mer regel än undantag och inte sällan avverkas två banor under samma dag.

– Man är så uppe i det här att man inte reflekterar så mycket. Det blir en livsstil.

I Svenskt travderby får han chansen bakom Aetos Kronos, tränad av den i Halmstad stationerade amerikanen Jerry Riordan. En tränare som vunnit storlopp världen över och som nu satsar på Djuse i årets viktigaste lopp.

– Hästen har lite nerver, men så fort han får springa på i lite snabbare fart är det inga problem. Hästen gick bra när han vann sitt uttagningslopp, men det är många i det här loppet som imponerat. Jag tycker att vi slår lite ur underläge, säger Magnus Djuse.

Derbydebutanter

För båda bröderna blir det första gången de kör i Svenskt travderby, men inte nog med det. För storebror Mats blir det till och med första gången som han besöker Malmöbanan Jägersro.

– Jag skulle kört där i fjol, men då blev flyget inställt. Jag trodde inte att jag skulle komma dit i år heller, men så ringde Johan Lejon i söndags och frågade om jag kunde köra Galantis åt honom. Det var en överraskning, det var första gången i mitt liv som jag pratade med honom och inget jag alls hade förväntat mig, säger Mats Djuse.

Hans styrning i loppet är en helt ny bekantskap för honom. Aldrig tidigare har han suttit upp bakom hästen som kommer trava ut som en av loppets mindre betrodda hästar.

– Det där är vardag för oss kuskar, att bekanta oss med nya hästar. Givetvis går jag in och kollar i lopparkivet på filmer hur hästen gått innan och det här är ju en etablerad häst som jag sett tävla från sidan. När man har kört en provstart några minuter före loppet och låtit hästen springa på i lite snabbare fart tycker jag oftast man skaffat sig ett bra grepp om hur den fungerar, säger Mats Djuse

Fakta: Bröderna Djuse om varandra

Mats om Magnus: Han är inte så brydd av sig i loppen. Kan ta lite fräcka initiativ och skakar snabbt av sig det om det blivit fel. Jag tycker att han är otroligt duktig på det mesta och kan köra alla typer av hästar.

Magnus om Mats: Han är ganska allround och kan köra alla typer av hästar. Jag tycker det är sällan som han gör något misstag. Han klarar av att köra lite på chans i loppen, men ändå få bra utdelning på det.


Fakta: Svenskt travderby

Svenskt travderby är travsportens största fyraåringslopp. Loppet är endast öppet för svenskfödda hästar.

Svenskt travderby är ett insatslopp och hästarnas ägare har i fyra omgångar, från början av två- till slutet av treåringssäsongen, betalat in 4 452 kronor för att vara startberättigad i loppet samt ytterligare 6 360 kronor för att starta i uttagningsloppen som avgjordes den 25 augusti.

Förstapriset är i grunden två miljoner kronor, men ägarna till elva av söndagens tolv finalister valde bort att låta sin häst delta i inkomstbringande premielopp som tvååring för att i stället ha chansen på dubbla prispengarna i ett antal unghästlopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om