Byggde VM-arenor utan lön i sju månader

I upp till sju månader arbetade migrantarbetarna, som bygger Al Bayt-arenan i Qatar till fotbolls-VM, utan lön. Och nu riskerar de att deporteras.

Arenabygge i Doha inför fotbolls-VM. Arkivbild.

Arenabygge i Doha inför fotbolls-VM. Arkivbild.

Foto: Aabech,Magnus

Sport2020-06-11 09:00

Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbar under slavlika förhållanden på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

I den senaste larmrapporten skriver människorättsorganisationen att ett 100-tal migrantarbetare som utför fasadarbeten på Al Bayt-arenan arbetat utan lön i upp till sju månader. För några dagar sedan ska de ha fått delar av lönen utbetald, men stora summor fattas fortfarande.

"De är oroliga för sina familjer, som är beroende av pengarna som de skickar hem för att betala sådant som skolavgifter och mediciner, säger Steve Cockburn, chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty, i ett pressmeddelande.

"Arrangörerna av Qatars VM har berättat för oss att de har varit medvetna om förseningarna av löner sedan juli 2019. Det här väcker frågan om varför Qatar har tillåtit arbetare att fortsätta jobba i månader utan lön. Det ska inte krävas en Amnetsyutredning för att de ska få sin lön."

Företaget Qatar Meta Coats (QMC) har medgett ekonomiska svårigheter. Just nu är arbetet på arenabyggena nedstängt på grund av coronapandemin. Och QMC har inte förnyat arbetstillstånden för sina anställda vilket gör att migrantarbetarna kan sättas i förvar eller deporteras.

Fakta: Kritik mot fotbolls-VM i Qatar

Mutanklagelser: Qatar röstades fram som värdnation för VM 2010, då man fick 14 av 22 röster. Efter uppgifter om att värdlandet ska ha mutat till sig mästerskapet tillsatte Internationella fotbollsförbundet (Fifa) en utredning. Fifas etikkommitté ansåg att det inte var aktuellt att frånta Qatar mästerskapet då gränserna mellan tillåten lobbyverksamhet och mutbrott var för svåra att dra.

Klimatet: Fotbolls-VM spelas normalt under perioden juni-juli, men då är det upp mot 50 grader i Qatar. Därför avgörs VM mellan den 21 november och 18 december.

Arbetsförhållandena: Kafala-systemet, som i stort sätt sätter en gästarbetare i händerna på arbetsgivaren, har kritiserats av bland andra Amnesty International och Human Rights Watch. Stiftelsen Walk Free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen (efter Mauretanien, Uzbekistan och Haiti). 2017 aviserade regeringen i Doha att de skulle avveckla systemet, och sedan dess har Internationella arbetsorganisationen (ILO) lagt ned sina klagomål. Amnesty tycker dock att förändringen går alltför långsamt. Qatar har även kritiserats för bristande säkerhet på arbetsplatserna. Enligt en rapport från den internationella fackliga samarbetsorganisationen ITUC har flera tusen arbetare dött i samband med arbetsplatsolyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!