CL-bonusen: 74 miljoner – per match

Fotbollsklubbarna har dubblerat inkomsterna från Champions League de senaste fem åren, visar Uefas uträkning. Ändå ville tolv storklubbar bryta sig loss och bilda en egen superliga. –De vill tjäna så mycket som möjligt, säger professor Kjetil K Haugen.

Klubbarna i Champions League har dubblerat inkomsterna på fem år. Här Manchester City och Dortmund i förra veckans möte i veckans Champions League-kvartsfinal.

Klubbarna i Champions League har dubblerat inkomsterna på fem år. Här Manchester City och Dortmund i förra veckans möte i veckans Champions League-kvartsfinal.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Sport2021-04-23 11:17

För varje match i Champions League under säsongen 2019-20 betalade det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ut i snitt motsvarade 74 miljoner kronor till varje lag. Totalt delades det ut drygt 20 miljarder kronor för de 131 matcherna den säsongen.

Det är en dubblering på fem år. Säsongen 2014-15 fick varje lag 36,1 miljoner kronor per match.

– Man får inte hela bilden av de här siffrorna, eftersom man inte vet vilka kostnader som klubbarna hade, men det är en intressant jämförelse, säger Haugen, professor i logistik och sports management till NTB.

"Inte kunna smita undan"

Han tycker inte om att de tolv storklubbarna från England, Italien och Spanien försökte bryta sig ur och bilda en superliga i ett försök att tjäna ännu mer pengar.

– Det är bra som det är. Vi som är upptagna av fotbollen tycker att det är positivt att de små klubbarna får fördelar, säger Haugen.

– Samtidigt förstår jag att de stora klubbarna vill försöka få ut så mycket som möjligt och de har kanske en poäng med att de bidrar mest till intäkterna. Men fotbollen är som den är och det måste man förhålla sig till. Man ska inte kunna smita undan.

Tror inte de ger sig

Haugen tror dock inte att snacket om en superliga är över efter att först sex Premier League-klubbar hoppat av och därefter Milan-klubbarna och Atlético Madrid.

– De stora klubbarna kommer alltid drivas av att försöka få ut mer av kakan, så de ger sig nog inte med det här. Antingen kommer de med en andra framstöt eller försöker med påverkan.

Idrottsekonomen Kenneth Cortsen från högskolan UCN i Danmark tror också att superligan är ett tema som kommer att dyka upp med jämna mellanrum eftersom klubbarna får ökade utgifter i form av spelarförvärv och spelarlöner.

– Det är inte nödvändigtvis enbart ägarna av storklubbarna som tjänar pengar på en ökande kommersialisering av fotbollen. Det gör också agenter och spelarna, säger Cortsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!