Cricketen vill stoppa bollspottandet

Spottandet på cricketbollar är för många en viktig del av spelet, men också direkt ohygienisk. Nu vill sportens världsorganisation förbjuda loskorna.

Australiens Nathan Lyon, en av de främsta kastarna i världen de senaste åren, i aktion mot Nya Zeeland i december i fjol.

Australiens Nathan Lyon, en av de främsta kastarna i världen de senaste åren, i aktion mot Nya Zeeland i december i fjol.

Foto: Trevor Collens/AP/TT

Sport2020-05-19 07:00

Idrottsvärlden har vänts uppochner av coronakrisen. Ett antal sporter och ligor har redan infört tillfälliga regler för att underlätta för utövarna och försvåra smittspridning, och nu har turen kommit till cricketen.

Sportens internationella styrande organ, ICC, vill förbjuda en inte helt hygienisk vana bland spelarna och föreslår att det ska bli förbjudet för kastmännen att spotta eller med handen smeta ut saliv på bollarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi genomgår nu en extraordinär tid och kommitténs rekommendationer, som är tillfälliga, ska göra det möjligt att återuppta cricket på ett säkert sätt som bevarar essensen av vår sport, säger ICC:s ordförande Anil Kumble.

Däremot ska spelarna fortsatt få använda svett i samma syfte, nämligen att med kroppsvätskornas hjälp få till mer skruv på bollarna och därmed göra spelet svårare för slagmännen. Svett anses inte vara samma virusspridare som saliven, men inte heller ha riktigt lika bra effekt för att få bollen att spinna.

Och skruven är viktigt, för, som mediebolaget ABC konstaterar, utan den blir det för enkelt för slagmännen att göra poäng och matcherna blir ännu längre och får mindre nerv.

En australisk bolltillverkare, Kookaburra, meddelar att man arbetar för att få fram en sorts vax som kan ersätta saliven, vilket vore ett regelmässigt gränsfall. Just i Australien är otillåtna medel för att få extra skruv en extra känslig fråga, efter att tre landslagsmän 2018 påkommits med att med sandpapper i kastmannens byxa försökt fuska med bollen under en match mot Sydafrika. Alla tre stängdes av i ett år respektive nio månader.

Beslut i salivfrågan väntas i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om