Då kan det bli fullsatta läktare i allsvenskan

Efter EM-uppehållet kan 3 000 åskådare ta plats på de fotbollsallsvenska arenorna – och i september kan det åter vara möjligt med fullsatta läktare. –I dag ser vi hopp och tittar framåt, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

En syn i höst? Ja, då kan det bli fritt fram för fullsatta läktare i bland annat allsvenskan i fotboll igen. Arkivbild.

En syn i höst? Ja, då kan det bli fritt fram för fullsatta läktare i bland annat allsvenskan i fotboll igen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sport2021-05-27 18:26

Lättad och hoppfull. Ja, så går det att summera känslorna hos Mats Enquist, generalsekreterare i elitklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll, efter beskedet från regeringen om hur Sverige successivt ska lätta på covid-19-restriktionerna och öppna upp samhället – vilket i sin tur möjliggör för publik på idrottsarenorna.

Det efter en lång tid med i princip tomma läktare på grund av restriktionerna under coronapandemin.

I steg ett, från och med den 1 juni, på tisdag, kommer 500 sittande åskådare att tillåtas på utomhusarenorna. I steg två, den 1 juli, är tanken att det ska vara möjligt för 3 000 – och bara två dagar senare återupptas herrallsvenskan i fotboll efter EM-uppehållet. I september är sedan tanken – om smittläget tillåter det – att nå steg fyra, där publikbegränsningarna helt försvinner.

"Inte långt borta"

– Vi ser det som ett bra besked, säger Mats Enquist.

– Lagom till allsvenskan börjar igen blir det 3 000 om kurvorna håller i sig. Och sedan ser vi också möjligheten att redan i september spela inför fulla läktare. Det blir spännande att ta den här matchen. Det är inte så långt borta. Det finns en plan och tydliga kriterier. Och det är det bästa med det som har kommit fram; det är mer förutsägbart.

Mats Enquist har gång efter annan under pandemin varit missnöjd med hur regeringen och Folkhälsomyndigheten har hanterat publikfrågan. Och är det något han är kritisk mot i det senaste förslaget är det följande:

– Man hade önskat en något mer flexibel lösning med de exakta gränserna där man kanske tittat på en procentandel på arenan, men den debatten kan vi lägga åt sidan nu, säger Enquist.

– I dag är vi inte gnälliga. I dag ser vi hopp och tittar framåt, fortsätter han.

"Vi är redo"

Enquist är säker på att fotbollen kommer att kunna hantera det ansvar som ges, och genomföra smittsäkra evenemang.

– Vi har sett i Danmark under våren, vi såg i Europa League-finalen i går med 10 000 åskådare, vi kommer få se ett EM i sommar med besökare. Jag är ganska säker på att utfallet med smittade är väldigt lågt på läktarna. Alla tecken vi har sett från Europa pekar på en mycket låg smittspridning, säger han.

– Nu börjar vi i fotbollen planera för att ta emot först 500, sedan 3 000 och därefter fulla läktare till hösten. Sedan kommer vi anpassa oss om det inte skulle gå. Vi är redo, vi har otroligt detaljerade planer och en stark förmåga att styra utifrån det.

Växjö kan hyllas inför publik

I steg fyra, som Sverige planerar att nå i september, slopas alltså publikbegränsningarna helt. Något som kan komma att sammanfalla med premiären i SHL-ishockeyn den 11 september.

– Vår verksamhet bygger på att vi får visa upp oss och dela sporten med publik. Det är hela grejen med det vi gör. Vi håller på med underhållning så det är kritiskt att kunna återgå till en normal vardag, säger Växjös vd Johan Markusson.

Regerande mästaren Växjö möter Färjestad på hemmaplan i premiären. Och om smittläget tillåter kan således guldhjältarna hyllas inför fulla läktare hemma i Vida arena.

– Det hade varit drömmen. Vår inledning på hemmaplan blir lite som ett slutspel "all over again". Det är Färjestad i premiären som vi mötte i kvarten, sedan Örebro som vi slog ut i semifinal och efter det blir det Rögle som vi mötte i finalen. Kan vi få göra det inför publik så hade det nog uppskattats, säger Markusson.

Växjö tar däremot sig an framtiden med viss tillförsikt, då man är medveten om att det kan ändras, och det planeras utifrån flera olika scenarion.

– Vi har en plan A och en plan B och nästan en plan C. Vi jobbar med ett scenario där vi är helt fria från restriktioner och en där vi har en begränsning. Vi kan ställa om med ganska kort varsel.

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Arkivbild.
Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll. Arkivbild.
Fakta: Femstegsplanen

Steg ett: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

Steg två: den 1 juli

500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. Folkhälsomyndighetens råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Steg tre: den 15 juli

Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg fem: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!