"Vem vet, inte du"
"Vem vet, inte jag"
"Vi vet ingenting nu"
"Vi vet inget i dag"
Lisa Ekdahl släppte sin hit 1994. 26 år senare har texten fått en annan, högst oönskad innebörd och en aktualitet som kan appliceras på det mesta i tillvaron. Fotbollen är inget undantag. Där går ovissheten hand i hand med abstinensen. Den senare lindras måhända något av att radio, tidningar, sajter och tv-bolag gräver i arkiven och plockar fram nostalgitrippar för att lindra saknaden av världens största sport.
Det är som det är. Men hur ska det bli?
Runt om på de nationella fotbollsförbunden och i de nationella ligaföreningarna bollar ansvariga med de svåra frågorna: När kan vi börja spela? Kan vi ha publik? Vad säger myndigheterna? Politikerna?
Olika bud
Den vitryska ligafotbollen rullar visserligen på och har likt pandemin fått global spridning, som spelobjekt. I Europa i övrigt går hälsan först. Förhoppningarna om att återuppta de avbrutna säsongerna eller starta de nya skiljer sig dock åt.
I Sverige är avsikten att kunna inleda herrallsvenskan och superettan i början av juni och damallsvenskan den 31 maj.
– Målet och förhoppningen är att vi ska kunna spela med folk på läktaren, sade Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef), nyligen till TT.
Men då måste regeringen lätta på restriktionen (gäller tills vidare) om att maximalt 50 personer får vistas samtidigt på ett evenemang. I dagsläget talar mer för att det svenska seriespelet skjuts än längre framåt i tiden – om man vill ha publik.
I Norge kan de högsta ligorna inledas tidigast i mitten av juni, men signalerna från politiskt håll är att hela sommaren lär blir fotbollsfri.
Danska ligan spelar höst-vår men beskedet för dagen är att elitfotboll inte är aktuellt förrän i början av september.
Bundesliga först ut?
I Tyskland är tongångarna mer optimistiska. Klubbarna i Bundesliga är i träning igen och diskussioner förs om att återuppta spel den 2 maj och spela färdigt säsongen juni ut – men tills vidare utan publik.
Tyskarna kallar det Geisterspiele – spökmatcher.
– Det är något vi får vänja oss vid, säger Bayern Münchens tränare Hansi Flick till AFP.
Det svårt virusdrabbade Spanien bollar med olika alternativ för La Liga. 28-29 maj, 6-7 juni eller 28-29 juni är möjliga datum. Förbund och klubbar är överens om att spela klart säsongen under sommaren – om det är möjligt. I så fall väntar matcher med 72 timmars mellanrum, med två korta vätskepauser i varje halvlek.
I Nederländerna är förhoppningen att sparka igång de högsta herrligorna den 19 juni, men även där utan publik.
Serie A hela sommaren?
Italien började ställa in matcher tidigt i mars. Förbundet och Serie A-klubbarna enades i måndags om att "det finns en önskan om att avsluta säsongen, men utan att ta några risker och enbart när hälsoläget och myndigheterna tillåter". 20, 23 eller 30 maj samt 6 juni är startdatum som kan bli aktuella och spel fram till början av augusti.
Sampdorias tränare Claudio Ranieri förkastar emellertid förslaget att spela på neutrala arenor i områden där smittspridningen är låg.
– Jag håller inte med. Antingen börjar alla spela igen. Eller ingen. Att spela bakom stängda dörrar är inte fotboll. Det är dött. Men om det är enda möjligheten för att spela igen, accepterar vi det, säger han till Football Italia.
Premier League har gett upp tanken att spela igen i början av maj och detsamma gäller för lägre divisioner i England.
"Något som helst spel kommer endast att återupptas med fullt stöd från regeringen och när de medicinska riktlinjerna så tillåter", informerade Premier League för några dagar sedan.
Det spekuleras i att Premier League gör som i Belgien och ställer in resten av säsongen, i så fall i strid med Uefas linje att spela färdigt.