Dahlqvist kör VM-milen – Svahn utanför laget

Det blir Maja Dahlqvist, guldmedaljören från söndagens sprintstafett, som får den sista svenska platsen på 10 km fri stil på skid-VM. Om det blir några fler VM-lopp för Linn Svahn är däremot oklart.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-03-01 15:11

Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Maja Dahlqvist är kvartetten som har tagits ut för att försvara Sveriges färger i tisdagens millopp med individuell start i skid-VM i Oberstdorf.

De tre förstnämnda var helt väntade namn då de slutade tvåa, trea respektive femma i det inledande distansloppet på VM, lördagens skiathlon.

– Ebba, Frida och Charlotte var ganska självklara val. Maja åkte bra på sprintstafetten i går och har gjort en hel del bra skejtlopp i världscupen, säger damtränaren Magnus Ingesson.

"Jag är i bra slag"

Dahlqvist fick beskedet att hon skulle åka under söndagen, bara timmar efter sitt guldlopp i sprintstafetten.

– Vi vann ändå i går, så då känns det som att jag är i ganska bra slag. Och jag har gjort bra distanslopp i år, så jag är glad att jag får chansen, säger Dahlqvist, som i vinter har varit tia som bäst på 10 kilometer fritt.

En som därmed hamnar utanför laget är Linn Svahn, guldfavoriten som misslyckades i sprinten och sedan petades från sprintstafetten. Efter onsdagens lopp återstår bara stafett och tremil för damerna på VM.

– 10 fritt låg väl heller inte med i hennes grundplan för VM. Hon försöker komma tillbaka från det som hon tyckte var en något sämre insats i sprinten. Men hon håller fast vid de distanser som hon helst ville åka på förhand, säger Magnus Ingesson.

TT: Vilka av de återstående VM-loppen finns med i hennes plan?

– Vi har åtta åkare på plats och åtta åkare kan åka både stafett och en tremil. Sedan får vi bestämma vilka som gör vad. Alla är aktuella för de lopp som återstår.

Fick mersmak

Norges Therese Johaug får bära favoritskapet efter helgens skiathlonguld och utmanas främst av två andra medaljörer, Frida Karlsson och Ebba Andersson.

– Silverloppet gav mersmak, säger Karlsson.

För herrarna väntar närmast 15 kilometer på onsdag, också det i fri stil. De svenska åkarna som tagits ut är Björn Sandström, William Poromaa, Jens Burman och Karl-Johan Westberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!