De gör upp om Bragdguldet 2022

I fjol var konkurrensen om Svenska Dagbladets bragdguld hårdare än på länge. Sportåret 2022 har inte gjort juryns jobb mycket enklare. Här är några av de hetaste kandidaterna inför tisdagens tillkännagivande av Bragdguldet.

Nils van der Poel är genom sina OS-guld i skridsko en av förhandsfavoriterna till att tilldelas Bragdguldet. Arkivbild.

Nils van der Poel är genom sina OS-guld i skridsko en av förhandsfavoriterna till att tilldelas Bragdguldet. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Sport2022-12-05 13:36

Sara Hector, alpint

Hectors fjolårssäsong var formidabel och tog fart på allvar när hon tog sin första världscupseger på nästan åtta år. Det blev ytterligare två segrar, och fem raka pallplatser, i storslalom innan vinterns klimax nåddes i och med OS-guldet i Peking. Hector var även på väg mot en sensationell OS-medalj i slalom innan hon körde ur kort före målgång.

Nils van der Poel, skridsko

Fenomenet Nils van der Poel följde upp fjolåret, där han kom lite från ingenstans och tog två VM-guld (på 5 000 och 10 000 meter), med dubbla guld också på OS i Peking. På 10 000 meter satte han dessutom världsrekord. Han hann sedan med att också ta guld på allround-VM – det första svenska på 49 år – innan han avslutade karriären blott 25 år gammal.

Den svenske skridskostjärnans träningsmanifest, som han släppte till allmänheten efter OS-gulden, har redan uppnått kultstatus.

Jonna Sundling, längdskidor

En sämre start på säsongen kunde hon knappast få, men Jonna Sundling lät sig inte stoppas av handskadan som hon ådrog sig i Sverigepremiären. Sundling tog sig tillbaka och under OS presterade hon på topp när det övriga längdlandslaget kämpade i motvind. Hon var överlägsen i den individuella sprinten, tog silver tillsammans med Maja Dahlqvist i sprintstafetten och stod sedan för en stark sistasträcka när Sverige knep ett brons i stafetten.

Handbollslandslaget, herrar

Anfört av den karismatiske lagkaptenen Jim Gottfridsson skapade det svenska herrlandslaget handbollsfeber i början av året. Bara att nå EM-final, bland annat efter en storartad vändning i kvartsfinalen mot Norge, var stort. Att sedan säkra guldet, det första på 20 år, var inget annat än sensationellt.

Sverige vann finalen mot Spanien med 27–26 efter att Niclas Ekberg skjutit hem guldet med matchens sista skott. Den avslutande timeouten i finalen, där Gottfridsson manade på sina lagkamrater, är redan en svensk idrottsklassiker.

Stafettlaget i skidskytte, damer

Åtta år tidigare hade Sverige inte ens ett stafettlag. I Peking visade Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg att det svenska damlaget numera är skidskyttevärldens främsta.

OS-guldet var odiskutabelt och kom efter en närapå perfekt laginsats.

Walter Wallberg, puckelpist

Sveriges första OS-guld i Peking kom överraskande. Walter Wallbergs höga kapacitet var känd, men att det skulle räcka hela vägen till guldet – före storfavoriten Mikaël Kingsbury – var det som få hade tippat. Själv hade han haft siktet inställt på den gyllene medaljen ända sedan han åkte på en svår korsbandsskada två år tidigare.

Armand Duplantis, friidrott

För att tilldelas Bragdguldet en andra gång krävs att man ska anses "stå i särklass". Det går att argumentera för att det går att applicera på Duplantis, som fortsätter att hålla till i en egen division inom stavhoppet. 23-åringen, som fick Bragdguldet 2020, har i år tagit dubbla VM-guld och förbättrat sitt eget världsrekord tre gånger.

Henrik von Eckermann, ridsport

Hoppryttaren har fortsatt på inslagen väg efter det succéartade fjolåret, när von Eckermann tillsammans med hopplandslaget tog både OS-guld och tilldelades Bragdguldet. I år har han även excellerat på egen hand, och på VM i Danmark tog Henrik von Eckermann dubbla guld, både i lag och individuellt.

Marcus Ericsson, bilsport

Ingen inom bilsporten har hittills belönats med Bragdguldet, men Ericsson stod definitivt för en av 2022 års främsta svenska idrottsprestationer. Segern i Indy 500 i USA var spektakulär och gjorde honom till den förste svensken att vinna racingklassikern sedan Kenny Bräck 1999.

Andra tänkbara vinnare: Sandra Näslund, skicross, Ebba Årsjö, parasport/alpint, Lag Niklas Edin, curling, Isabelle Haak, vollebyoll, David Åhman och Jonathan Hellvig, beachvolleyboll, Mattias Falck och Kristian Karlsson, bordtennis, Elvira Öberg, skidskytte.

Fakta: Senaste vinnarna av Bragdguldet

2021: Svenska hopplandslaget (Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson), ridsport.

2020: Armand Duplantis, friidrott.

2019: Tove Alexandersson, orientering.

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2017: Sarah Sjöström, simning.

2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

Mer om priset:

Bragdguldet har delats ut sedan 1925 och anses vara Sveriges finaste idrottspris.

Vinnaren utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december. Klockan 13.00 tillkännages vem som får det.

Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg är ordförande i juryn och sportkrönikören Anders Lindblad sekreterare.

Övriga ledamöter: Agneta Andersson, Tomas Brolin, Magdalena Forsberg, Caroline Klüft, Ulrika Knape Lindberg, Annichen Kringstad, David Lega, Karin Mattsson Weijber, Anette Norberg, Jörgen Persson, Tony Rickardsson, Mats Sundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!