"De kriminella nätverken scannar av alla lag"

Idrottare med spelmissbruk blir lätta offer för kriminella som vill manipulera matcher och tävlingar. Svensk idrott måste bli bättre på att jobba förebyggande, anser polisen Fredrik Gårdare. –För de kriminella nätverken scannar av alla lag i olika divisioner för att hitta någon som har en svaghet, säger han.

Kriminella riktar in sig på idrottsutövare som har spelproblem för att kunna manipulera matcher och tävlingar, säger polisen Fredrik Gårdare. Arkivbild.

Kriminella riktar in sig på idrottsutövare som har spelproblem för att kunna manipulera matcher och tävlingar, säger polisen Fredrik Gårdare. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sport2021-05-19 06:00

Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, som har varit med och utrett den stora matchfixningshärvan där en tidigare allsvensk spelare är åtalad för tagande av muta och spelfusk.

Enligt Dagens Nyheter är detta den femte matchfixningshärvan i Sverige som har lett till åtal, men det aktuella fallet sticker ut historiskt.

"Serie misstänkta matchfixningar"

– Tidigare åtal har varit på specifika, enstaka händelser, men här ser vi det i ett större perspektiv med en serie misstänkta matchfixningar. På så sätt är den här tydligare när det gäller organiserad brottslighet, säger Fredrik Gårdare, som var på plats när rättegången startade i tingsrätten, till TT.

Under onsdagen fortsätter förhandlingen och nu är det elitspelarens tur att förhöras. Ytterligare tre män misstänks för mutbrott och spelfusk i härvan, men samtliga nekar till brott. Två av dem ska ha ordnat med ett lån om 300 000 kronor till elitspelaren och han ska ha tagit ett gult kort i en allsvensk match våren 2019 som motprestation, hävdar åklagarna.

Spelaren själv har uppgett i polisförhör att han var i ett behov av pengar eftersom han var fast i ett spelmissbruk.

– Vi ser att spelberoende finns med på alla sätt och vis i våra utredningar. Vi ser att kriminella nätverk riktar särskilt in sig på spelare, ledare och andra utövare som har ett spelberoende. Som är lätta offer, säger Fredrik Gårdare.

Jobba förebyggande

Han anser att svensk idrott måste jobba än mer förebyggande för att utövare inte ska hamna i ett spelberoende.

– Där måste idrotten vara väldigt bra på försvarsspelet – för de kriminella nätverken skannar av alla lag i olika divisioner för att hitta någon som har en svaghet.

Det behöver dock inte enbart handla om ett spelberoende.

– Det kan vara någon som är bror till en kriminell eller att man på något annat sätt hittar någon som man kan sätta under tryck, säger Fredrik Gårdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!