HM IS nära heroisk vändning: "Det är tungt"

Det var fullproppat och nästintill lapp på luckan i Furulundshallen på torsdagskvällen, då HM IS tog emot Malmbäck i den andra matchen i kvalserien till division 3. På ett brutalt sätt föll hemmalaget med 10–9 och nu är avancemanget lång borta. "Det är tungt, det går inte att säga något annat", säger spelande tränaren Robert Karlsson.

HM IS förlorade mot Malmbäck.

Sport2024-03-28 22:47

HM IS bjöd inte upp till dans inledningsvis och bortalaget spelade till sig en tremålsledning, innan Gabriel Rickardsson reducerade med cirka två minuter kvar av första perioden.

Spelmässigt var HM IS ofta spelförande, så även i andra perioden, men de lyckades inte överlista Malmbäck då heller. Efter två mål vardera var ställningen 3–5. Då hade HM IS en bra period i matchen och fick dessutom numerärt överläge.

Dessvärre blev hemmalagets Jimmy Risberg utvisad kort därpå, efter att ha sparkat ned en Malmbäcks-spelare. I spel fyra mot fyra fick istället Malmbäck in en boll, som hade en 6–3-ledning efter två perioder.

När Malmbäck efter 48:33 in i matchen utökat sin ledning till 8–3 trodde nog många att det var över. Så blev det inte.

undefined
Det var mycket folk i Furulundshallen.

Med ungefär nio minuter kvar tog hemmalaget en timeout. Och den höll på att leda till tre viktiga poäng, för efter det var det full fart framåt och på mindre än fem minuter lyckades HM IS panga in hela sex mål och vända på matchen.

Men idrotten kan som bekant vara brutal... För 58:10 in i matchen kvitterade bortalaget, och nio sekunder senare gjorde Malmbäck också 10–9. Ridå ned, och allt det där. Istället för en heroisk vändning blev det ett blytungt nederlag och ett prekärt läge i gruppen för HM IS som förlorat de två första matcherna.

– Det är tungt, det går inte att säga något annat, säger spelande tränaren Robert Karlsson efter matchen.

Gustav Stejdahl, spelare i både HM IS och Vimmerby IF, som drabbats av en hjärnskakning, fanns med som ledare på bänken. Det var på hans initativ timeouten kom.

– Det var Gustav som klev in och styrde upp det. Vi pratade om att vi skulle skärpa till oss, ta tag i spelet och sätta bollarna. Sen fick vi lite medstuds och utdelning. Men det räcker tyvärr inte hela vägen, och det räcker inte heller att bara vara bra i ungefär tolv minuter.

Vad var det som saknades för er dessförinnan?

– Vi kliver inte in rejält och vinner andrabollarna, det är mycket där det brister.

Att tappa på ett sånt sätt i slutet är tungt förstår jag.

– Ja, det är tråkigt och det är nonchalant från vår sida i samband med deras mål.

Nu ser det tufft ut med två förluster på två matcher, hur går tankarna kring det?

– Vi visste att det bara skulle bli tuffa matcher i den här kvalserien. Det handlar mycket om inställning, går man inte in för det 100 procent vinner man inga matcher.

undefined
Gabriel Rickardsson var bra för HM IS.

Robert Karlsson väljer att lyfta fram Gabriel Rickardsson i hemmalaget, som var väldigt bra.

Matchens giganter var annars Isak och Jakob Malmqvist i Malmbäck. Bröderna gjorde fyra mål vardera och i princip hela bortalagets spel gick via dem.

HM IS är för närvarande näst sist i kvalserie-gruppen bestående av sex lag. Lagen som slutar topp två efter fem spelade matcher tar steget upp till division 3.

Poäng, HM IS: Alexander Larsson 2+1, Gabriel Rickardsson 2+0, Jimmy Risberg 1+1, Jimmy Braf 1+1, Oskar Stejdahl 1+1, Marcus Edgren 1+0, Melvin Sallander 1+0, Hugo Stjernberg 0+1.