"Det bästa laget Liverpool ställt på benen"

Premier League är tillbaka. Och för ligaledande Liverpool är en 30-årig förbannelse nära att brytas. –Efter 30 års ökenvandring ska få vi lyfta den där pokalen, säger Liverpoolsupportern Pelle Ehnberg.

Liverpool kan säkra ligatiteln redan om två omgångar. Den första på 30 år. Arkivbild.

Liverpool kan säkra ligatiteln redan om två omgångar. Den första på 30 år. Arkivbild.

Foto: Jon Super/AP/TT

Sport2020-06-19 05:35

Det är med 25 poängs försprång som Liverpool kliver in i återstarten av Premier League. Öppningsmatchen mot stadsrivalen Everton hade kunnat vara direkt avgörande om Manchester City förlorat mot Arsenal, men så blev inte fallet.

Liverpool kan ändå trösta sig med att de enbart behöver två segrar för att säkra den första ligatiteln på 30 år samtidigt som Citys poängrekord med 100 inspelade poäng under en säsong är inom räckhåll.

Något efterlängtat firande med fansen blir det däremot inte. Liverpools tränare Jürgen Klopp uppmanar fansen att hålla sig hemma och hintar om att guldfesten kommer att ske vid ett senare tillfälle.

– Fotbollen är tillbaka. Det kommer självklart att vara väldigt annorlunda, men ni kan fortfarande göra det väldigt speciellt. Spelarna kommer att känna ert stöd trots de tomma stolarna. Ta hand om er och stötta oss hemifrån, sade Klopp i en videohälsning på Liverpools hemsida.

Klopp medger att det tre månader långa uppehållet har varit utmanande.

– Det fanns stunder när vi inte visste om vi skulle få spela något mer den här säsongen. Det var rykten om att ogiltigförklara säsongen, men nu står vi här.

"Sinnessjukt bra"

Pelle Ehnberg är redaktör för Liverpools svenska supporterklubb och har följt laget sedan 1974. Trots att otaliga upplagor passerat förbi, råder det ingen tvekan om vilken han håller högst.

– Vi har dominerat under slutet av 70-talet och under 80-talet, men det här är det bästa laget som Liverpool har ställt på benen. Vi leder ligan med 25 poäng, det är helt sinnesjukt bra egentligen, säger han.

Intresset är skyhögt även i Sverige och Pelle Ehnberg tror på en folkfest, även om den blir något försenat på grund av de publika restriktionerna.

– Det kommer explodera i vardagsrum och på pubar, men det blir tyvärr inget organiserat. Vi hade tänkt göra en jättefest i våras men det sprack ju. Vi hade hyrt en lokal bredvid Tele2 arena med plats för 2 500 personer och skulle ta dit några legendarer. På bara en vecka hade vi nästan 600 anmälda, men vi var tvungna att lägga ner det.

Senare firande

TT: Vilka var legendarerna?

– Det var Sami Hyypiä, sedan hade vi Daniel Agger på gång – och vår egen hederspresident så klart, som också var med för 30 år sedan, Glenn Hysén. Vi har fått löfte att köra den vid ett senare tillfälle. När det är de här tiderna får man vackert vänta.

TT: Hur känns det att ligan drar i gång igen?

– Den här dagen har man längtat efter i månader. Sedan sista matchen mot Atlético Madrid, när vi åkte ur (Champions League) i mars. Bara ligan sätter i gång känns det som att hela sommaren är räddad. Och att vi äntligen, efter 30 års ökenvandring, ska vi få möjlighet att lyfta den där förbannade Premier League-pokalen.

Fakta. Liverpool

Ligatitlar: Liverpool har vunnit ligan 18 gånger: 1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990.

Främsta målskyttar den här säsongen: Mohamed Salah (16), Sadio Mané (14), Roberto Firmino (8),

Tabelltoppen: Liverpool 82 poäng, Manchester City 60, Leicester City 53, Chelsea 48, Manchester United 45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!