"Det har varit något som saknats i livet"

Det har varit en lång väntan, men nu ska fotbollen dra i gång. Hur har egentligen den här tiden varit för dem som inte brukar stå i fokus? Vi har pratat med en domare, en supporter, en expertkommentator och en materialförvaltare för att se hur läget är i deras fotbollsliv.

Pernilla Larsson gör sin 16:e säsong som domare i damallsvenskan. Det blir kanske den märkligaste någonsin. Arkivbild.

Pernilla Larsson gör sin 16:e säsong som domare i damallsvenskan. Det blir kanske den märkligaste någonsin. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sport2020-06-14 07:05

John Pettersson, ordförande i IFK Göteborgs supporterförening Änglarna

– För mig personligen har det varit en speciell tid eftersom att fotbollen normalt sett är en väldig stor del av mitt liv. Jag har varit lyckligt lottat som fick barn i vintras, så jag har varit precis lagom distraherad ändå.

Supporterklubben har haft fullt upp även om fotbollen varit på paus.

– Vi valde bland annat att starta en medlemskampanj där vi uppmanade människor att teckna medlemsavtal och vi har startat en podd. Vi gick också ut med ett öppet brev i och med att man presenterade att fotbollens skulle komma i gång igen och det gjorde vi för att tydligt visa att hela supporterrörelsen är kapabel till att ta ansvar.

– Men det är klart att det varit tufft, det finns ju människor för vilka gemenskapen och kärleken på läkaren kanske är det viktigaste man har i livet.

Allsvenskan inleds utan publik, vilket har gjort att supportrarna får hitta andra saker att se fram emot med premiären.

– Det jag ser fram emot är att få samlas på Ullevi med mina kompisar och få glädjas med dem, men det kommer jag inte få nu. I stället får man se fram emot det som sker på planen och för IFK Göteborgs del så ser jag fram emot att få tillbaka våra långtidsskadade spelare Rasmus Wikström och Patrik Karlsson Lagemyr bland annat.

Mats Karlsson, materialförvaltare och lagledare i Vittsjö, som slutade på tredje plats i damallsvenskan förra säsongen

– Det har varit väldigt konstigt. När man fick reda på att det inte skulle spelas var allt redan upplagt för att start. Jag har varit med i tio år och det är första gången jag är med om något sådant här, säger Mats Karlsson.

Damallsvenskan skulle ha startat i april, men kommer i stället att starta 28 juni, drygt två månader för sent.

– Under den här tiden har det mest varit att bara ha kontroll på att det finns material hemma. Sedan har jag jobbat med andra grejer, med kläder som ska på tryckeri och sådant. Jag har haft en del att göra men det har varit väldigt lugnt. Nu får man ladda om, nu gäller det att vara på tå.

– Man saknar spänningen, man behöver spänning i livet. Det har varit något som saknats i livet.

Vittsjö gjorde en stark säsong i fjol och Mats Karlsson säger att man siktar på toppen i år igen.

– Jag tycker vi ska kunna vara bland de fem i toppen utan vidare. Jag tycker vi har ett lag som ska kunna vara lite bättre än ifjol. Jag tror på våra spelare och det här laget.

Irma Helin, expertkommentator på Discovery som sänder allsvenskan

– Det har för mig, som för alla fotbollstokiga, varit en lång längtan och det är jättekul att det äntligen drar i gång. Jag är en fotbollsfantast, så för mig har ju livet stannat upp på något vis. Man märker hur stor del idrotten har i ens liv när något sådant här sker.

Irma Helin lade fotbollsskorna på hyllan förra hösten efter tio säsonger i elitfotbollen och har tidigare kommenterat bland annat Europa League för Discovery. I år gör hon sin första säsong som expertkommentator i allsvenskan.

– Det är ju väldigt stort att få kommentera vår bästa herrliga. Jag har verkligen sett fram emot det sedan jag skrev på för Dplay. Jag tycker det ska bli jättekul.

Det har varit speciellt att förbereda sig inför denna säsong, säger Helin.

– Det är ju såklart svårt att veta var lagen ligger nu när de kommer in i allsvenskt spel utan att ha kört några träningsmatcher. Allt blir väldigt nytt för oss experter men också spelare och lag. I år blir det en helt annan sak när man inte får det medhållet från publiken och det kommer kanske ställas ännu mer krav på att vi som experter gör det så levande vi bara kan. Men man måste ha med sig det, att inget kan ersätta supportrarna.

Pernilla Larsson, Fifa-domare som gör sin 16:e säsong som domare i damallsvenskan

– Det har ju blivit extremt mycket fysträning. Jag har kunnat döma någon internmatch för herrlag, det är någorlunda likt det vi håller på med. Vi som är Fifa-domare har också haft mycket kontakt med Uefa. De och Svenska fotbollsförbundet har servat oss med mycket klipp, med situationer som ska kikas på. Offsidebedömningar och sånt bara för att hålla det tänket uppe.

TT: Vad har du saknat mest under den här tiden utan fotboll?

– Jag har saknat fotbollen, men det jag har saknat mest är ändå teamgrejen. Att få träffa mina kollegor. Att förbereda sig innan match, snacka igenom matchen efteråt. De saker som är runt omkring matchen. Häromdagen tittade jag något klipp där jag såg själva utmarschen när damallsvenskans signaturmelodi går i gång. Det kommer inte bli likadant i år, när det är utan publik, säger Pernilla Larsson.

Just att matcherna spelas utan publik tror Larsson kommer att bli märkligt även för domarna.

– De säger ju det, “hur ska domarna veta om de gjort rätt eller inte utan publik”. Jag tror faktiskt inte att det kommer bli mycket lättare för oss. Det kan jag inte påstå. På ett sätt kommer det bli lugnare, men konstigare. Det kommer ju bli väldigt tydligt att man hör allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!