Dömde "dopningsläkaren" tar tillbaka överklagan

Mark Schmidt spelade huvudrollen i dopningsskandalen under skid-VM 2019 och blev dömd till fängelse i fyra år och tio månader. Han valde att överklaga domen – men nu gör han en helomvändning och tar tillbaka sin överklagan.

Döde "dopningsläkaren" Mark Schmidt, mitten, tar tillbaka sin överklagan. Arkivbild.

Döde "dopningsläkaren" Mark Schmidt, mitten, tar tillbaka sin överklagan. Arkivbild.

Foto: Peter Kneffel AP/TT

Sport2021-02-24 16:09

Distriktsdomstolen i München har meddelat att både Schmidt och en annan inblandad har tagit tillbaka sina överklaganden.

I slutet på januari kom domen mot läkaren som innebar fängelse, en avstängning från läkaryrket i tre år samt böter på motsvarande 1,6 miljoner kronor.

Mark Schmidt åtalades för att ha hjälpt 23 skidåkare och cyklister från åtta nationer att bloddopa sig mellan 2012 och 2019. Utöver Schmidt var det fyra andra som åtalades i fallet.

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in de andra fyra i det, sade Schmidt enligt AFP under rättegången i München.

Efter att domen fallit i slutet av januari valde den tyske läkaren att överklaga. Men bara knappt en månad efter drar han tillbaka sin överklagan och straffet står fast.

Dopningsskandalen avslöjades när österrikisk polis gjorde en razzia under skid-VM i Seefeld 2019.

Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp grep polisen nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, misstänkta för bloddopning. Tre åkare försattes på fri fot efter att ha erkänt, bland andra Max Hauke som ertappats med en spruta i armen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!