Dopningsbasen om corona: "Tar annan hänsyn"

Idrottarna isolerar sig. Trots det måste antidopningsarbetet fortgå världen över – om än med särskilda åtgärder i den rådande coronakrisen.
–Det vore ju katastrofalt om man plötsligt slutade ta prover, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningskommission.

Coronautbrottet har skakat idrottsvärlden. Blir det ett OS i Tokyo eller inte? Arkivbild.

Coronautbrottet har skakat idrottsvärlden. Blir det ett OS i Tokyo eller inte? Arkivbild.

Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Sport2020-03-21 15:55

Internationella olympiska kommittén (IOK) håller fast vid planerna om att inviga OS i Tokyo den 24 juli. Medan stora delar av idrottsvärlden satts på paus och många försöker undvika social kontakt på grund av utbrottet av coronaviruset, kan OS-deltagare fortfarande förvänta sig en knackning på dörren.

Antidopningsarbetet måste fortgå, även om antidopingorganisationer runt om i världen dragit ner på sin provtagning.

Internationella medier rapporterar att länder som USA, Tyskland, Storbritannien och Österrike har gjort reduceringar i sitt antidopningsarbete, och Tyskland har meddelat att ett eventuellt uppskjutande av OS kan innebära ytterligare nedskärningar.

"Annan hänsyn"

I Sverige går idrottarnas hälsa först. Svensk Antidoping fortsätter sitt arbete, men:

– Vi tar en annan hänsyn, både till personalen och till idrottarna.

– Vi är mer försiktiga (i provtagningen) så att det inte ska vara någon smitta i någon riktning. Sedan är det lite problematiskt eftersom en stor del av våra tester är oannonserade och där kan vi ju inte tala om hur vi gör. Men vi tar det i beaktande, det rådande coronaläget, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopningskommission.

Att Sverige dragit ner på testerna kan han inte påstå.

– Jag kan inte säga det. Men vi har ändrat så vi har ett speciellt program under de här tiderna. Det kan bli lite mindre på ena stället och lite mer på ett annat, men det är inget generellt på det sättet.

"Vore katastrofalt"

Olika byråer har sagt att de kommer respektera en idrottares önskan om att självisolera. Tester kan dock alltid göras, understryker Andrén-Sandberg.

– Om du tillhör RF, och det gör ju i princip alla, så kan vi komma och ta prover när som helst. Men vi kan då använda annan skyddsutrustning och sådär. Det vore ju katastrofalt om man säger att "nej, nu kommer vi inte att ta några prover under de närmaste månaderna". Då vore det fritt fram för ohederliga, om det finns några sådana. Därför kan vi inte säga att vi inte tar prover, men vi tar hänsyn och för de som är särskilt rädda så kan vi använda skyddsmasker och annat så att de ska känna sig trygga.

TT: Är du orolig att ert arbete ska stanna upp om läget förvärras?

– Nej, jag känner mig väldigt lugn. Vi har diskuterat igenom det här väldigt noga och dragit upp våra riktlinjer och håller oss till det. Jag tror att det blir väldigt bra.

Följa samma linje

Åke Andrén-Sandberg tror inte att avmattningen hos världens antidopningsbyråer ska påverka arbetet med att straffa idrottare som eventuellt testar positivt för förbjudna ämnen.

– Nä, sanktionerna är precis likadana. Man får inte ha i sig de här medicinerna eller substanserna vare sig det är coronatider eller inte. Är det så att man behöver någon medicin så får man dispens för det. Vi har inte märkt någon ökning i dispensansökningarna nu jämfört med annars.

TT: Hur viktigt är det att länderna följer samma linje i sitt antidopningsarbete?

– Hela antidopningsarbetet går ju ut på att man ska göra likadant. Vi ska hålla en väldigt hög antidopningsstandard i Sverige, och då ska man göra det i Norge, Venezuela och Ryssland också. Sedan är det kanske så att det kan komma lite i otakt. Kina har kanske inte tagit lika många prover nu, men nu när det verkar vara mer eller mindre över där så kommer de ta lite mer igen. Så jag räknar med att det kanske blir någon sorts liten dipp, men totalt under året så kommer det bli precis lika många prover som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!