Drottningen från Ryssebo vann V75-debuten

Trots ett snudd på omöjligt lopp segrade Ryssebo La Reine i Diamantstoets final på Åby på lördagen. En seger värd 250 000 kronor.

Ryssebo La Reine vann finalen av Diamantstoet på Åby i sin V75-debut.

Ryssebo La Reine vann finalen av Diamantstoet på Åby i sin V75-debut.

Foto: Magnus Strömsten

Sport2018-08-11 19:38

Framgångssagan om Ryssebo La Reine bara fortsätter. Inför loppet på Åby i lördags hade hästen tjänat in 350 000 kronor på åtta starter. I den nionde blev det alltså jackpot igen för det femåriga stoet och kretsen bakom hästen.

Pär Thole och sambon Anki Ling från Ryssebo utanför Mariannelund har haft en makalös resa i år tillsammans med hästen. Tidigare i sommar har hon vunnit stodivisionen med 100 000 kronor i förstapris två gånger om. I förra starten i Mantorp kvalade hon in som tvåa till finalen av Diamantstoet. Där hamnade hon med bakspår på tillägg och hade en minst sagt tuff uppgift framför sig.

Kusken Kaj Widell valde efter att ha hamnat bland de sista från start att ta ett avancemang redan 1400 meter från mål. Ekipaget blev kvar i tredjespår länge, men kom fram utvändigt om ledaren 600 meter från mål. In mot upploppet var segergreppet kopplat och trots att flera kapabla motståndare fått smyga med bakom fanns det ingen som kunde utmana Ryssebo La Reine om segern. Hon vann på 1.13,9 2140 auto på en bana som dessutom var blöt och tungsprungen.

De 250 000 som segern var värd betyder att hästen tjänat drygt en halv miljon kronor på årets fem starter och landade på prick 600 000 kronor på karriärens nio starter.

Efter loppet syntes en smått chockerade duo bakom hästen i intervjun med TV4:s reporter.

– Vilken jädra häst, det är inte sant, utbrast Anki Ling och fortsatte,

– Vi visste att hon var bra, men hon bara krossade dom och visade att hon är den drottning som hon alltid varit i våra ögon, sa Anki Ling.

Tränaren Pär Thole hade också svårt att smälta det hela, men kunde konstatera att den där V75-segern han utlovat numera är ett faktum.

– Jag har hela tiden sagt att hon är bra nog att vinna V75 i år, men att hon skulle göra det på det här viset hade jag inte vågat tro. Det såg jobbigt ut när hon hamnade sist och fick gå i tredjespår så länge, men när hon väl kom ner utvändigt om ledaren så kände jag att chansen fanns. Att hon går undan så lätt till slut och inte är tom i mål är dock smått ofattbart, säger Pär Thole som hade lättat hästen i balansen genom att plocka av framskorna den här gången.

– Hon är verkligen ett fysiskt praktexemplar som vill vinna. Nu har hon gått tre tuffa lopp på bara tre veckor och förtjänar att vila. Sedan ska vi gå igenom henne ordentligt och ser allt bra ut så kommer hon ut igen i höst. Hon har gått snabbt genom klasserna, men än har hon inte behövt gå maximalt så en bit till räcker hon, säger Pär Thole.

Pär Thole har fött upp, äger och tränar Ryssebo La Reine tillsammans med sambon Anki Ling.
Pär Thole har fött upp, äger och tränar Ryssebo La Reine tillsammans med sambon Anki Ling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!