Julduellen – Allvin och Lidesjö tycker till

Nytt år står för dörren. Ett nytt spännande sportår. Vad kan vi förvänta oss av 2024? Torbjörn Allvin och Jens Lidesjö har tittat i spåkulan och försökt lista ut vad de tror kommer att hända.

 Ett nytt sportår står för dörren. Torbjörn Allvin och Jens Lidesjö har tittat i spåkulan för vad som kommer hända och även tagit med några händelser för 2023.

Ett nytt sportår står för dörren. Torbjörn Allvin och Jens Lidesjö har tittat i spåkulan för vad som kommer hända och även tagit med några händelser för 2023.

Foto: Bildbyrån, Magnus Strömsten, TT

Sport2023-12-25 16:28

Först, det var julafton nyss. Är det någon julklapp du är extra nöjd med?

Allvin: Få se nu? Jag köpte en Kronbloms-tidning till mig själv och den var bra. Jag älskar humorn. Annars var det många bra saker, kanske den där väskan jag fick av mina döttrar. Den kan jag ha med mig istället för att kånka på en resväska när man ska bort, som till exempel på nyår då jag ska till Jönköping. Min "andra" stad. 

Lidesjö: Som ett motsvar till den ultrakommersiella utvecklingen av julen togs ett enhälligt beslut om inga julklappar i år. Däremot måste jag gjort något bra ändå. För när jag med simmig blick klev upp på julaftonsmorgonen noterade jag en Swish-notis på telefonen och en liten "julpeng" in på kontot. Det var bara att tacka och ta emot. Pengen kommer investeras i en bättre skumpa till nyår, aktier eller nya gym-skor. Risken är att det blir det förstnämnda. 

undefined
Speciell händelse. Dackarna firar SM-guldet efter finalrysaren mot Västervik.

Vad tar du med dig för händelse lokalt sportåret 2023?

Allvin: Det är lätt att säga Dackarnas SM-guld, det andra på tre år. Och ja...jag gör det också. Inte bara för guldet i sig, utan lika mycket för dramatiken, spänningen och finalmötet mot rivalen Västervik. Det var en final som hade allt. Glöm inte intresset heller. Det var i princip en publiksuccé och vi får backa bandet ganska långt för att se såna glada siffror och så många åskådare på speedway. Får jag ta en händelse till...? Tack! Då säger jag dramat mellan VH och Nybro i sista steget till kvalserien till Allsvenskan. Det var roligt att följa och det var så mycket känslor där Vimmerby var det bäst spelande laget.  

Lidesjö: Novemberkåsan överraskade positivt. De som känner mig vet att jag inte är fullt kompatibel med ett spektakel som Kåsan. Men återigen lyckas de där motor-människorna vinna över mig. De som följde vår bevakning fick verkligen se charmen med tävlingen ur alla aspekter. Folkfesten ute i skogarna, alla ideella krafter, profilerna och den brutala prövning som förarna ställs inför. Vinnaren Niklas Perssons bleka, tomma ansikte i depå-stolen strax efter målgång kommer jag nog aldrig glömma. Det var total urladdning. 

Frimånaden i fotboll är en skräckblandad förtjusning för många klubbar. Vad tar du med dig därifrån?

Allvin: Eh..., att det började lite försiktigt, men att det sen brakade loss ordentligt. Som alltid. Precis allt kan hända och klubbarna är helt maktlösa känns det som. Lika fort som det kan landa in sex-sju spelare på ett bräde, kan det gå lika fort åt skogen. Titta på Hultsfreds FK och Västerviks FF. Deras degraderingar har fått rejäla konsekvenser med enormt stora spelartapp. Frågan är hur de hämtar sig från det här? På andra sidan av myntet finns bland annat IFK Tuna. En vinnare i sammanhanget, igen. Frågan man kan ställa sig är om de värvat för mycket, för bra – till en redan stark trupp? Det handlar förstås om ambitioner och de finns i uppflyttning till division fyra. De vill tillbaka dit. I truppen finns redan duktiga spelare som Johan Lundin, Filip Gustavsson, Filip Ingemarsson, Victor Gustavsson, bröderna Anton och Martin Carlsson, Theo Eklund, Ted Åström Åberg, Oskar Eriksson och Anthon Bekési, för att nämna några. Kör de fullt är de svåra att peta. Utöver dem har vi en rad kompetenta nyförvärv. Risken finns att spelare som anser sig givna får begränsat med speltid. Å andra sidan är en bred trupp och tuff konkurrens oftast en förutsättning för att vinna en serie. 

Lidesjö: Det är ju framförallt hur många övergångar som faktiskt sker när man tänker efter. Det gick knappt en dag utan att det åtminstone var någon spännande övergång. Sen engagemanget såklart... Nu går inte Albin Gustafsson-gate in på "frimånadskvoten" kanske, men när man hör fågelkvittret på stan så väcker den övergången känslor. Det finns många ingredienser. VIF som roffar åt sig en talangfull lokal spelare. Och dessutom Gullringen som såklart bör ha gjort mycket i sin makt för att hålla honom borta från rivalen, men förgäves. Det är väl dock skönt för samtliga parter att den historien är över nu. 

undefined
Martin Pärna är alltid underhållande att se på isen.

Vad har du för förväntningar på Allettan?

Allvin: Stora. Det var faktiskt länge sedan som jag såg fram mot Allettan så här pass mycket som jag gör nu. Det är alltid roligt, men nu känns det som att det kittlar lite extra. Varför vet jag inte riktigt. Kanske beror det på värvningarna av VH-produkterna Jakob Heljemo och Christoffer Törngren, kanske handlar det om att VH har något bra på gång, med en stark trupp, ett bra spel och duktiga individualister. Eller är det kanske så att serien känns så oviss på förhand.

Lidesjö: Förväntningarna är självklart stora. Så stabilt som det såg ut i slutet av grundserien med sju raka vinster, och med deras färdigheter i special teams också... Ja, det kan bära långt. Men oavsett hur det går för VH kommer det nog bli en sprakande serie med många roliga lag att följa. Bara att spänna fast sig och hänga med. Det kan bli åka av.

Följdfråga. Vilken/vilka spelare ser du fram mot att följa extra i Vimmerby Hockey?

Allvin: Kolla ovan. Heljemo/Törngren. Jag tror att alla VH-fans kommer följa den spelskickliga duon noga. Det blir också kul att se målvaktskampen. Vem snor åt sig förstaspaden? Robin Christoffersson och Scott Hector känns precis lika bra. Och förstås, hur många öppnande passningar kommer Jakob Karlsson slå från sin favoritposition bakom kassen i powerplay? 

Lidesjö: Ett fruktansvärt tråkigt och förväntat svar från min sida. Men självklart ska det bli intressant att följa nyförvärven Jakob Heljemo och Christoffer Törngren. Inte minst den sistnämnda har mycket press på sina axlar. Trots att det var många månader sedan han spelade en ishockeymatch innan Tranås-matchen så är förväntningarna där. Det måste levereras, och det ska väl en SM-vinnare kunna göra. Om han och Heljemo får det att klicka med resten av lagkamraterna kan det bli show uppe i ishallen.

Sedan måste jag lägga till en personlig favorit av spelarna som varit med sen säsongsstarten – Martin Pärna. Det är alltid underhållande att se forwarden med pucken i offensiv zon. Allt som oftast kommer det en dragning eller finurlig passning som inte motståndarna var beredda på. 

undefined
Så här kan det se ut när idrottslag hyllas. Får vi se något liknande om HHF på något mirakulöst sätt fixar nytt kontrakt i handbollstvåan?

Nu till handboll. Har Hultsfreds Handboll verkligen någon chans att fixa nytt kontrakt?

Allvin: Nä, tyvärr. Tre lag åker ur serien och HHF är fortfarande poänglöst. Det ska nog till ett mirakel om de ska lira i tvåan nästa säsong. De har hängt med hyfsat i många matcher, men räcker inte till fysiskt mot de andra lagen, som har många fler spelare som är "biffiga" och tuffare i duellerna. Här räcker Hultsfred inte till helt enkelt. 

Lidesjö: När jag blickar in i spåkulan är bilden tyvärr ganska klar i det här fallet. Det kommer inte bli fortsatt spel i division två för HHF. Trots att det finns en hel del kvalité på sina håll i laget blev steget från trean för stort. Med tanke på att laget spelat in noll poäng efter första halvan vore det ett mindre mirakel om de lyckas att vända den här skutan åt rätt håll. Skulle Andreas Sundqvists gäng klara av en "Great Escape" från detta utgångsläge bör det firas med pompa och ståt på Tors plan i Hultsfred. Det ska tamejfan vara man ur huse som gäller, och bussparad genom hela kommunen. 

undefined
Spännande fight. I KM i futsal blir det alltid dramatiskt och en hel del tuffa tag.

Det vankas KM i både Kinda (30 december) och Vimmerby (6 januari). Vi TV-sänder båda för övrigt. Hur kul är det egentligen och vilka vinner?

Allvin: Vad är det för fråga? KM i futsal är något av det roligaste på hela året i sportväg. Det är som snapsen på midsommarafton eller årets första utslag med drivern på Tobo. I Vimmerby har det alltid varit otroligt hajpat, där rivaliteten mellan klubbarna är stark. Här möts alla mot alla och alla har chansen, även de som spelar i lägsta divisionen. Sen vet man att det alltid (nästan) ändå är antingen Vimmerby eller Gullringen som vinner. Den här gången tror jag på ett trendbrott. Jag har IFK Tuna och Djursdala som favoriter. Vem minns inte Simon Henriksson och Ludvig Lundqvists kombinationsspel i senaste upplagan? Kan de hitta något liknande nu blir DSK farliga. Kul att de även satsar i Kinda och troligtvis då också i Hultsfreds kommun senare i januari. I Kinda är jag nästan säker på att Rimforsa tar hem pokalen. 

Lidesjö: KM är alltid uppskattat här i Vimmerby. Det brukar vara lite småirriterat på planen och kunna smälla rejält. Efter några månaders frånvaro från matcher är det lite som att se kalvarna släppas ut på grönbete. Det är verkligen prestigefullt att få titulera sig som segrare och en titel som alla lag verkligen vill åt. Vi får se om succén även kan bli ett faktum i Kinda som har ett KM kommande helg. Jag tror Gullringen kan bli farliga med spelare som Gustavo Borges och Karlo Goranci, de blir mina favoriter. I Kinda vinner Rimforsa.

undefined
Zlatan Ibrahimovic ihop med Rasmus Bexell på topp? Drömma går ju!

Om du fick drömma. Vilken svensk idrottare skulle du vilja se i ett lokalt lag?

Allvin: Haha, Zlatan förstås om han fortfarande spelade. Zlatan i Gullringen ihop med "Ralle" Bexell på topp vore något. De skulle nog klicka perfekt. Frågan är bara vem av dem som skulle gå i djupled? Men..., varför inte William Nylander. Torontos snidare är så skön att titta på.  

Lidesjö: Litet långskott... Men jag skulle vilja att fina, fina "Henke" Larsson gör comeback – på innebandyplanen. Inför slutspurten i vår tror jag landslagsikonen skulle göra gott för VIBK, varför inte som spelande tränare. Med tanke på att han faktiskt spelat i SSL skulle han inte skämma ut sig på planen, trots sina 52 fyllda år. Kanske dags att kolla läget nere i Skåneland?

Till sist, vad se du fram emot den närmaste tiden? 

Allvin: Att jag som vanligt ska spöa Lidesjö i pingis. Sen såklart... Allettan i hockey. Jag hoppas också att min tarmficksinflammation fortsätter att gå åt rätt håll så att jag kan peta i mig en och annan prinskorv. Jag vill se svenskar och svenskor åka skjortan av alla norrmän och norskor i Tour De Ski. Kryddan på anrättningen vore om Calle Halfvarsson (om han hämtar sig från coronan) och Linn Svahn vinner hela rubbet. Tänk...lite varm choklad, en filt över knäna i favoritfåtöljen och kolla på skidor och svenska framgångar. Drömmer jag? 

Lidesjö: Pingisen är ett mörkt kapitel. Sedan min comeback på tidningen har jag nog inte vunnit mer än ett set mot Allvin. Å andra sidan har ju han varit här på kontoret sen starten av Kalla kriget, så han har ju kunnat få sina beskärda timmars pingisspel. Men annars är det en hel del såklart. Ur ett jobb-perspektiv får jag instämma med kollega Allvin och lyfta fram Allettan. Det ska bli kul att se hur VH:s säsong utvecklar sig. Sedan har vi massor av andra godbitar, där KM såklart sticker ut lite extra. Men jag ser också fram emot att innebandysäsongen återupptas igen och att "mitt" VIBK kan gå en fin vårsäsong till mötes. Det kommer bli en pärs ända in i slutet. Nu börjar jakten på Kristliga Föreningen för Unga Män (KFUM Jönköping), som nu leder tabellen. Det får bli att tillbe högre makter och be om förlåtelse för våra synder, så kanske det går vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!