Dystra siffrorna i länet – historiskt tapp för idrotten

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Idrottandet bland unga i Sverige minskade kraftigt under året som gick. I Kalmar län minskade det med 20 procent – bara under hösten.

Idrottandet bland unga i Kalmar län gick ned med nästan 14 procent under 2020. (Bild från Bullerby Cup 2019)

Idrottandet bland unga i Kalmar län gick ned med nästan 14 procent under 2020. (Bild från Bullerby Cup 2019)

Foto: Jens Lidesjö

Sport2021-03-19 08:30

SVT har tagit del av siffror från Riksidrottsförbundet som visar hur föreningsidrottandet bland 7–25-åringar påverkades i Sverige och i regionerna under året 2020. Coronapandemin har satt djupa spår i samhället överlag men även slagit stenhårt mot idrotter och utövare. 

Totalt registrerades över en halv miljon färre idrottsaktiviteter under pandemiåret och därtill var det sex miljoner färre deltagartillfällen i Sverige. Minskningen av aktiviteter bland unga ökade under årets andra hälft. 

Siffrorna visar att idrottandet minskade med 10,6 procent i Sverige under 2020 – och med 14,1 procent bara under hösten. 

– Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort. Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt. Men det är en oerhört tuff uppgift, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett uttalande på RF:s hemsida.

Tittar vi på Kalmar län så är läget för regionen värre i förhållande till landet i stort. Idrottandet i regionen gick ned med 13,9 procent under hela året och 20,0 procent under hösten. Faktum är att det bara var Västernorrland (-23,1 procent) som hade en högre minussiffra än Kalmar för höstperioden.

De åldersgrupper som påverkades mest i vår region var 17–20-åringarna och 21–25-åringarna med en minskning på 22,3 respektive 22,6 procent. 

Östergötland ligger i nivå med siffrorna för hela landet. Där noterades en minskning med 10,5 procent under året och 13,5 procent under hösten. Dock var siffran för de värst drabbade – 21–25-åringar – betydligt högre i Östergötland med en minskning av idrottande på hela 29,4.

Föga förvånande är det hallidrotterna som tappat mest, tillsammans med kampsporter. Innebandy, handboll och gymnastik är bland de värst drabbade sporterna.

– Vi har stor förståelse för att alla måste göra sitt för att minska smittspridning även fortsatt. Men så länge de alltför trubbiga restriktionerna ligger kvar så drabbas idrottsrörelsen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu, säger Björn Eriksson.

Statistiken bygger på LOK-stödsansökningarna för 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!