Eckhoff nära Forsbergs rekord: ”Har bra flyt”

Tiril Eckhoff kan gå mot en historiskt stark skidskyttesäsong. I dag kan norskan tangera Magdalena Forsbergs rekordnotering från 2001. –Jag ska göra så gott jag kan, säger den redan klara segraren i den totala världscupen.

Tiril Ekchoff, Norge, med sprintcupsbucklan i hand efter fredagens sprint i Östersund.

Tiril Ekchoff, Norge, med sprintcupsbucklan i hand efter fredagens sprint i Östersund.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sport2021-03-20 08:17

Med 2,5 sekunders marginal lyckades Tiril Eckhoff roffa åt sig ytterligare en världscupseger i fredagens sprint – hennes sjunde raka i disciplinen. Trots en bom mer än Dorotha Wierer på skjutvallen i Östersund lyckades hon gå om på slutet och peta ned italienskan till en andraplats.

– Jag är väldigt nöjd. Det var inte ett perfekt lopp, men jag är väldigt nöjd med att ta in två sekunder på Dorothea på slutet och spurta till mig en seger, säger 30-åringen.

Det står redan klart att hon vunnit såväl sprintcupen som den totala världscupen. Men än finns det skalper att erövra.

Jagar 14:e segern

Vinner Eckhoff även dagens jaktstart har hon tagit hem 14 världscupsegrar den här säsongen, något som bara Sveriges Magdalena Forsberg mäktat med tidigare.

– Ja, jag har hört om det. En till så är vi tangerat lika. Jag får försöka göra så gott jag kan, säger Eckhoff som påpekar att det annars inte har varit en svensk utan en norsk skidskyttelegendar som hon haft siktet inställt på.

Under säsongen har hon nämligen redan passerat den förra storåkaren Liv Grete Skjelbreid (före detta Poirée) som tog 22 världscupsegrar innan hon avslutade karriären 2006.

Två lopp återstår

TT: Vad skulle det betyda för dig att slå Magdalena Forsbergs rekord?

– Nja, jag har inte tänkt så mycket på det. Mitt mål var att slå Liv Grete och jag klarade det. Sedan har jag inte tänkt så mycket mer än det egentligen. Jag njuter bara över att jag är inne i ett bra flyt, säger Eckhoff.

Totalt har hon 26 världscupsegrar på sitt cv och skulle hon inte ta säsongens 14:e förstaplats i dag får hon en ny chans i morgon då säsongen avslutas med masstart, 12,5 kilometer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om