Efter "Barçaagate" – nu väntar val i Barcelona

På söndag är det val i Spanien. Det handlar dock inte om att utse ny premiärminister — utan ordförande för storklubben Barcelona. Vinnaren tar över mitt i "Barçagate" och får en fråga med globalt intresse i knät: Lionel Messis framtid.

Lionel Messis framtid blir en viktig fråga för Barcelonas nye ordförande. Arkivbild.

Lionel Messis framtid blir en viktig fråga för Barcelonas nye ordförande. Arkivbild.

Foto: Joan Monfort/AP/TT

Sport2021-03-05 05:31

Kandidaterna:

Victor Font. Har enligt spanska tidningar förberett sin kandidatur under flera år och tanken ska vara att få in "friska vindar" i klubben, samt att göra den mer modern. Font har även sagt att den legendariske mittfältaren Xavi Hernández kommer att vara "hans" tränare.

Joan Laporta. Ordföranden från 2003–2010 vill tillbaka till klubben – och planen är att ta vid där han slutade. Laporta har under kampanjen pratat om hur framgångsrikt Barcelona var under hans tid, att klubben måste ta upp kampen med Real Madrid och vilken nära relation han har med Messi.

Toni Freixa. Advokaten har ofta pratat om klubbens ekonomi och har enligt egna uppgifter redan säkrat 2,5 miljarder kronor som ska användas till att värva nya spelare.

"Barçagate"

Tidigare i veckan tillbringade förre ordföranden Josep Maria Bartomeu en natt i fängelse och blev sedan villkorligt frigiven medan utredningen av "Barçagate"-skandalen fortsätter.

Totalt greps fyra personer i samband med en polisrazzia mot Barcelonas klubblokaler vid Camp Nou. Bland de gripna fanns också klubbens vd Oscar Grau.

"Barçagate" handlar om att Bartomeu anklagas för att ha tagit hjälp av en pr-byrå för att i sociala medier smutskasta sina kritiker, bland andra stjärnspelarna Lionel Messi och Gerard Piqué, och samtidigt stärka sin egen position som klubbens ordförande.

Pandemins konsekvenser

Barcelona är fortfarande den klubb i Spanien med störst intäkter men det rapporteras om ett tapp på 1,29 miljarder kronor under pandemin.

De senaste finansiella rapporterna visar att klubben gick med förlust i fjol, med hiskeliga 985 miljoner. I år uppges förlusten redan vara uppe i drygt 2 miljarder och förre styrelsemedlemmen Jordi Moix pratar om att summan kan nå hela drygt 5 miljarder.

Samtidigt finns ett högt berg av skulder till finansiella institutioner och klubbar. Summan? 2,7 miljarder – och den fortsätter att växa.

En del av den tunga ekonomiska situationen berör det snart utgående kontraktet med stjärnan Lionel Messi.

Messis monsterkontrakt

Efter att Barcelona sålde Neymar 2017 valde klubben att satsa allt på att behålla guldklimpen Lionel Messi.

Och som det satsades på argentinaren.

33-åringen erhöll 1,1 miljarder kronor i signeringsbonus så fort han kladdade sitt namn på pappret som dåvarande ordföranden Josep Maria Bartomeu lade fram.

Dessutom fick Messi en lojalitetsbonus på 780 miljoner.

Kontraktet var så klart betydligt mer ingående än så och totalt pratas det om att Lionel Messi får nästan 5,6 miljarder inskickade till bankkontot. Bara lönen sägs vara 1,1 miljarder per år.

Med tanke på klubbens dignitet och framgång är det givetvis inte det enda tunga kontraktet – även om inget är i närheten av samma siffror – men under pågående pandemi har summorna beskrivas som ödeläggande för klubben.

Och frågan är nu vad som händer med Lionel Messi när kontraktet går ut i slutet av juni.

Messis framtid

Som en del av det enorma kontraktet fick Lionel Messi inskrivet att han från början av året hade rätt att göra klart med en ny klubb, men trots denna klausul har han — i alla fall utåt — sagt att han vill vänta till efter säsongen innan han tar något beslut och att han vill ”lämna på bästa möjliga sätt”.

Riktigt så lät det inte i början av säsongen.

I slutet av augusti var anfallaren tydligen med att han ville lämna klubben och var inte med under inledningen av försäsongen.

Det var en nyheter av explosiv art i fotbollsvärlden – och starten på en mindre soppa, där Messi och hans entourage stod i ena ringhörnan, ordförande Josep Maria Bartomeu i den andra.

Messi menade att klubbledningen med Bartomeu i toppen är ”en katastrof” och sade att ordföranden bröt sitt löfte om ett gratis klubbyte.

– Jag var säker på att jag var fri att lämna klubben, ordföranden sade hela tiden att vid slutet av säsongen kunde jag bestämma om jag skulle stanna eller inte, sade han till goal.com.

– Nu stannar jag i klubben eftersom ordföranden sade att det enda sättet att lämna var att betala klausulen på 700 miljoner euro, och det är omöjligt.

Kandidaternas allra svåraste frågor

Kostnader ska kapas samtidigt som fansen kräver fortsatt framgång – det är en svår balansgång för den som ersätter interimordföranden Carles Tusquets, som har haft rollen sedan Josep Maria Bartomeu avgick i oktober.

Men även Lionel Messis framtid nämns som en svår boll att hantera.

Att "släppa" argentinaren gör den ekonomiska situationen något lättare. Å andra sidan är anfallaren en spelare av enorm dignitet och med ett gigantiskt kommersiellt värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!