– På det här sättet kan man inte hantera statliga bidrag och det behöver vi föra ett resonemang med regeringen om, om det kan bara syftet med den här typen av bidragssystem, säger SvFF:s ordförande, Karl-Erik Nilsson, till TT.
Fotbollen får i nuläget 14 procent av bidragen, men genererar betydligt mer än så. Det nya ersättningstaket skulle innebära en förlust på omkring 25–30 miljoner för fotbollen.
– Är man ett barn eller en ungdom som bedriver verksamhet i fotbollen så värderas man betydligt mindre än i någon annan idrott och det kan inte vara avsikten, säger Karl-Erik Nilsson.
"Två stora förlorare"
Riksidrottsmötet sker vartannat år och innebär att samtliga specialförbund samlas. Motionen om ett ersättningstak på tio procent lades fram av Svenska triathlonförbundet, men både Riksidrottsförbundet och Riksidrottsstyrelsen (RF:s beslutande organ) motsatte sig förslaget. Trots det fick det stöd av medlemmarna.
– Det viktigaste är att hitta någon sorts lösning som de båda skolorna kan leva med, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.
Han betonar vikten av en sammanhållen idrottsrörelse.
– Skulle man inte kunna enas så finns det bara två stora förlorare, den ena heter fotboll och den andra heter resten av idrotten, säger han och fortsätter:
– Om vi degraderas till att bli, som så många andra sektorer, att det bara blir en väldig kakafoni av röster hit och dit och upp och ner då blir vi helt enkelt inte lyssnade på. Det är en konsekvens som är långt värre än olika summor som debatteras.
Under söndagen beslutade SvFF att agera mot beslutet och slog fast en åtgärdslista där en av punkterna är att man ska se över konsekvenserna av att gå ur Riksidrottsförbundet.
"Försvåras väldigt"
Man överväger även att vidta rättsliga åtgärder mot beslutet som eventuellt är "oförenligt med likabehandlingsprincipen". Karl-Erik Nilsson menar att det minskade stödet innebär att fotbollen får svårare att leva upp till idrottens gemensamma mål.
– Det handlar om att vara finmaskig ute i landet med barn- och ungdomsverksamhet. Det handlar också om att göra insatser i många av de utsatta områdena där fotbollen är en viktig nyckelspelare och det försvåras väldigt med det här beslutet, säger han.
SvFF skriver vidare att de ska informera idrottsminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) om situationen. Nu börjar arbetet för att utreda och analysera huruvida det här beslutet är rättsligt försvarbart – och om förbundet eventuellt ska lämna RF.
Hoppfull
Men Björn Eriksson är hoppfull om att tvisten kommer att lösas.
– Det kommer att lösas av den enkla anledningen att man inser om ett tag att “så här kan vi inte göra”. Vi måste hitta en någonting som är vettigt för alla parter, och det är väl det man får förlita sig på, säger han.
Rättad version: I en tidigare version av den här texten angavs felaktig information kring omröstningen på Riksidrottsmötet. Rätt ska vara att förslaget röstades igenom på mötet.