Helgens tre världscupdagar i Falun avgörs utan publik och hela skidarenan på Lugnet är indelat i zoner. Strikta regler gäller var aktiva, ledare, media och funktionärer får vara. Det krävs ett nytt test för att få klartecken att verka eller vistas i en ny zon.
Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska Skidspelen, berättar att 70 procent av förberedelserna har handlat om åtgärder för att minska smittan.
– Vi förhåller oss till Fis protokoll, kontakten med regionala myndigheter samt följer de nationella riktlinjerna. Fis kontrollerar sedan att allt fungerar, säger Back Eriksson.
”En trygghet”
Hela corona-säkerheten utgår från en sporthall där alla som kommer att vistas vid arenan ska testas.
Det var dit som Frida Karlsson och sambon William Poromaa, som också är landslagsåkare, körde direkt när de kom till Falun tidigare i veckan.
– Detta är smidigt och nödvändigt. Det är också en trygghet att få beskedet att alla är negativa när man tävlar, så man inte sprider smitta, säger Frida Karlsson till TT.
Hon berättar att det tas PCR-test och ett antigen-test. Numer handlar elitidrottarens liv alltså både om coronatest och dopningstest:
– Javisst, men dessa båda tester har ett syfte som är bra.
"Fungerar bra"
Fis fick i säsongsinledningen kritik för att man inte tog smittrisken på allvar. Kritiken handlade bland annat om att det ursprungliga tävlingsprogrammet till största del fick ligga kvar och att landslagen därmed tvingades till onödigt mycket resande.
Hela norska landslaget valde att stå över flera tävlingar, inklusive Tour de Ski, för att det inte kändes tillräckligt säkert.
William Poromaa upplever att Fis tagit lärdom av den stökiga säsongsstarten och lyssnat på kritiken.
– Allt detta är proffsigt och fungerar bra. Vi gör regelbundna tester och Fis kontrollerar varje dag att alla är friska. På morgonen får vi ett mejl som vi ska fylla i och ge besked att man är symtomfri, säger Poromaa.
"Smittfri miljö"
Svenske landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson var i höstas själv tveksam till om det var rätt att låta världscupen starta.
Nu känner han sig lugnare.
– Det har varit en process sedan världscupcirkusen startade. Jag tycker att det har blivit väldigt bra nu som det systemet ser ut. Vi har säkerställt så gott det går att få en smittfri miljö. Det gör mig trygg, säger Pliggen.
– Dessutom har vi fått ökad kunskap kring snabbtesterna. Vad det finns för fördelar och nackdelar. Exempelvis problematiken med falskt positivt resultat (som Linn Svahn under Tour de Ski). Det har blivit en medvetenhet kring testernas begränsningar i förhållande till fördelar.
TT har sökt Fis för att få veta hur många tester som gjorts hittills under säsongen och hur många som varit positiva. De har inte svarat.
Bland de kända fallen finns en fransk ledare och två personer i den finländska truppen. Alla testades positivt under Tour de Ski.