Världens bästa skidlandslag kommer inte att ställa upp i fler världscuptävlingar före nyår. Beslutet har fattats av den norska längdskidkommittén tillsammans med ledningen för landslaget, på grund av det rådande coronaläget.
"Det här är ett svårt beslut, men efter grundliga diskussioner internt menar vi att det här är det rätta för längdskidåkningen som situationen är nu", säger kommitténs ordförande Torbjørn Skogstad i ett pressmeddelande.
Norge fruktar för konsekvenserna om en åkare smittas av coronaviruset.
"Lungorna som arbetsverktyg"
"Uthållighetsidrottare har lungorna som arbetsverktyg och vi vet inte vilka konsekvenser covid-19 kan ge. Därför måste vi vidta försiktighetsåtgärder", säger norska längdchefen Espen Bjervig.
"Naturligtvis förstår vi att det kan finnas olika överväganden kring det här, men detta beslut är rätt för det norska skidförbundet. Vi måste fokusera på att skydda hälsan."
Norska truppen med Therese Johaug i spetsen tävlade i världscuppremiären i finländska Ruka förra veckan, men efter hemkomst meddelade storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen att de inte tänker tävla mer internationellt före årsskiftet.
"Det känns helt fel att resa utomlands i de här tiderna. Det innebär kontakt med många människor och resor med flyg, buss och via flygplatser. Jag vill inte utsätta mig för det. Jag tar konsekvenser för det och hoppar av för stunden", sade Klæbo i ett pressmeddelande.
Sverige kan göra som Norge
Sverige överväger att följa Norge och hoppa av tävlingarna i Davos den 12-13 december och Dresden helgen efter.
"Vi genomförde tävlingarna bra i Ruka. Alla kunde tävla. Vi har ett fantastiskt bra lag. Vi vill så klart synas också. Det är viktigt för sporten. Men hälsan är viktigast och vi måste ta ställning för och emot innan vi ger besked om hur det blir. Det är många parametrar som ska vägas in”, säger Anders Byström, längdlandslagschef, i ett pressmeddelande.
"Vi jobbar nära vårt medicinska team och diskuterar risker och framför allt hur vi kan göra vårt yttersta för att minimera smittspridning. Den medicinska bedömningen har en stor betydelse för vårt beslut."
Johan Häggström, som är landslagsåkarnas representant, säger till Aftonbladet att "så länge det bedöms vara säkert är vi sugna på att tävla".
– Vi får lita på vad vårt medicinska team säger. De har koll. Vi vill såklart tävla, men bara under säkra omständigheter. I Ruka var alla i vårt gäng väldigt nöjda över hur det kändes med tryggheten kring tävlingarna.
– Jag har inte hört att någon annan åkare har känt sig otrygg eller inte har velat tävla. Men det är en speciell situation i världen och det är andra som får besluta om det går att genomföra säkra tävlingar.