Sara Algotsson Ostholt slog igenom när hon tog silver i OS i London 2012. Där var hon ytterst nära guldmedaljen, men fick ett nedslag på det sista hindret i hoppningen i Greenwich Park. Fyra år senare var hon med i Rio de Janeiro.
Hon hade siktet inställt på ett tredje raka OS. Då inträffade tragedin när hon förlorade två topphästar. På en polsk motorväg brann Chacco's Crack inne och Arpertina dog av sviterna efter eldsvådan i hästtransporten.
Trots den hemska olyckan förra våren ville hon inte ge upp hoppet om OS. I somras tog Tysklandsbaserade Algotsson Ostholt över nioårige Chicuelo, som landslagskollegan Niklas Lindbäck tidigare ridit. Men på grund av coronavirusets spridning är så gott som alla tävlingar inställda under mars, april och maj – och det fick konsekvenser.
Chansen att kvala in till ett OS i sommar var ytterst liten – och att få en plats i förbundskaptenen Fredrik Bergendorffs lag därmed minimal.
– Jag såg det som en omöjlighet att kvala till ett OS i sommar, säger hon till TT.
"Tiden har varit väldigt knapp"
Därför välkomnar Sara Algotsson Ostholt beslutet om att OS flyttas fram.
– För mig personligen är det till fördel. Tiden har varit väldigt knapp för att komma upp till den nivå som jag vill vara på för att kunna prestera på ett OS. Vi har haft en utveckling under vintern, men ett OS nästa år är för egen del bara positivt.
– Då kanske jag kan vara konkurrenskraftig. Nu kanske jag hade kunnat hjälpa ett lag, men jag är gärna med på ett OS för att kunna prestera individuellt också.
En fråga är hur det blir med kvalen till ett framskjutet OS.
– Egentligen räknas innevarande OS-år och året innan, men nu när OS flyttas fram ett år? Jag vet inte, men de vill ju alltid ha färska resultat och ekipage som håller rätt nivå. Rimligen borde det här året och nästa år också gälla när OS flyttas fram, säger Algotsson Ostholt.
Kan inte träna ordentligt
När hennes satsning, både tränings- och tävlingsmässigt, mot Tokyo kan ta fart vet hon inte. Som läget är nu kan den svenska fälttävlansstjärnan inte ens träna sina hästar ordentligt. Restriktionerna i Tyskland är hårda.
– Alla idrottsanläggningar är stängda. Man får bara träna en och en, inga tränare får komma in utifrån. Man får inte åka och galoppträna sina hästar.
TT: Hur gör du då?
– Träningen går på sparlåga i ensamhet. Men med tanke på alla som är utsatta är det ett I-landsproblem, säger hon.